KAOTISK LANDSMØTE: – Det er liten grunn til å tro at et kaotisk landsmøte, uansett pressedekning, skal skade Trump veldig, skriver kronikkforfatteren. Foto: Pontus Höök VG

Debatt

Republikanernes landsmøte: Kaoset endrer lite

Tabber og bråk preger republikanernes landsmøte. Det skader nok ikke Donald Trumps sjanser i november.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Thor Steinhovden, rådgiver i Tankesmien Agenda og USA-kjenner

Donald Trump lovet et annerledes landsmøte i Cleveland. De vanlige politikerne, eliten, skulle byttes ut med sportsstjerner, TV-kjendiser, forretningsfolk og andre «vinnere». Det skulle bli et show på nivå med det Trump har levert på skjermen før. Opptakten til konventet og dets første dag har vist noe helt annet.

Blakke og uorganiserte

Det begynte med en lekket e-post uken før møtet, som ifølge den seriøse nettsiden Politicohadde blitt sendt fra landsmøtets organisatorer til en av USAs rikeste menn, Casino-mogulen Sheldon Adelson. Flere sponsorer hadde trukket seg eller latt vær å fornye sitt bidrag siden 2012-møtet, som betydde at det nå manglet 50 millioner kroner til gjennomføringen av møtet. Landsmøtet trengte Adelsons penger. I etterkant viste det seg at flere av de som hadde signert eposten, ikke engang visste at den hadde blitt sendt. Dette etterlot inntrykket av at republikanerne ikke bare var blakke, men også uorganiserte.

Thor Steinhovden

Så var det kjendistalerne. Demokratene har for lengst publisert sin liste til neste ukes møte, mens republikanerne først fikk denne på plass et par dager før konventet. Tim Tebow, en tidligere quarterback og yndling blant de kristenkonservative skulle ikke tale likevel. Sjefen for amerikansk wrestling kom riktignok, i tillegg til golferen Natalie Gulbis, som er rangert på 492. plass på verdensrankingen. Anthony Sabato Jr., en undertøysmodell og skuespiller i tv-såpen General Hospital kom også. Han brukte talen sin på å overbevise publikum om at Obama er muslim.

Til tross for den skuffende opptakten til møtet, strømmet mandag tusenvis av mennesker inn i landsmøtearenaen i Cleveland. 50,000 er ventet til byen, og 15,000 journalister dekker konventet.

Kaos

Reince Priebus, partiets formann, hadde knapt åpnet møtet før kaoset brøt ut. NeverTrump-bevegelsen var klar for et siste stikk i siden til The Donald. De hadde nemlig samlet nok signaturer til å tvinge frem en detaljert avstemning på landsmøtets regelbok. På forhånd visste de at dette ville kun være symbolsk – de hadde ikke nok stemmer til å faktisk endre reglene for møtet, men det var ikke poenget. Opprøret ble slått ned, men det skjedde på live TV, og gruppen fikk dermed illustrert for alle at en stor del av partiet er svært misfornøyde med kandidaten. Partiet ønsket å vise seg som forent, men klarte ikke å skjule splittelsen blant sine medlemmer.

Kvelden fortsatte like kaotisk. Trump, som hadde invitert moren til en av de fire drepte amerikanerne fra Benghazi-angrepet 2012, ringte selv inn til Fox News for å gi et intervju midt under hennes rørende tale. Fox sluttet da å sende talen. Likeså kuttet mange av de andre TV-kanalene de sene talene til Michael Flynn, en tidligere general under Obama som støtter Trump, og Joni Ernst, en senator og Tea Party-stjerne fra Iowa. Det var kanskje like greit, for halve salen hadde allerede gått hjem. De hadde nemlig hørt Melania, Trumps kone, og var fornøyde for kvelden.

Melania var også dagens eneste lyspunkt, i hvert fall i noen minutter etter talen. Dag én skulle handle om alle farene som truet Amerika, men Trumps kone tok en mer positiv tone og forsøkte å male et bedre bilde av sin mann. Det fungerte bra, helt til noen oppdaget at hun hadde plagiert seks-syv setninger fra Michelle Obamas tale fra 2012-landsmøtet til demokratene. Bokstavelig talt. Det er ikke vanskelig å gjette hva nyhetsdekningen har handlet om siden.

Kort fortalt har republikanerne fått en trå start på landsmøtet. Men, det betyr lite eller ingenting for Trumps appell og popularitet.

Bryr seg ikke

Amerikansk media kommer til å blåse opp disse hendelsene, men Trumps velgere vil bry seg lite. Meningsmålinger viser at konservative velgere er skeptisk til de fleste nyhetsmediene, med unntak av Fox News. Halvparten får sin dekning først og fremst fra denne kanalen, mens mange av de andre store kanalene og avisene blir avvist som «Liberal media» - en presse som kun har en venstrevridd agenda. Dermed blir det lett for denne gruppen å avvise negativ dekning av Trump som forutsigbart spinn.

For delegatene og velgerne som ikke er spesielt begeistret for Trump, betyr dette også lite. De fleste av disse er på møtet for å bli ferdig med spetakkelet. De kommer til å holde seg for nesen og stemme frem Trump, nettopp fordi alternativet er mye verre i deres øyne. Clinton betyr fire eller åtte nye år med Obama, eller det som verre er, og da kan Trump være så uorganisert eller bøllete han bare vil. Det er i hvert fall ikke Clinton, sukker de.

Meningsmålingene har så langt bekreftet dette inntrykket. Clinton hadde en god måned i juni, og ledet i gjennomsnitt med fem-seks prosent. Dette forspranget har siden krympet, og nasjonale målinger betyr uansett lite for valget av president. Hele 40 av 50 delstater har nemlig stemt likt de tre siste valgene, og det er vippestater som Florida, Ohio, Pennsylvania og Virginia som avgjør valget. I de fleste av disse delstatene leder Clinton, men kun med ørsmå marginer. I noen nylige målinger leder faktisk Trump.

Det kan dermed virke som at Trumps mange krasse utspill og uorganiserte valgkamp denne våren knapt har endret støtten til hans kandidatur blant velgerne, både blant de som liker han og de som holder seg for nesen. De kommer uansett til å støtte Trump, delvis fordi han ikke er Clinton. Derfor er det liten grunn til å tro at et kaotisk landsmøte, uansett pressedekning, skal skade ham veldig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder