Kommentar

Farvel Europa

Av Per Olav Ødegård

Foto: TEGNING: ROAR HAGEN ,

Britisk utmelding av EU, Brexit, vil virke som en bredside mot en EU-skute som allerede har slagside.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Hvis det britiske folk sier nei til EU i juni vil det få vidtrekkende og uoverskuelige konsekvenser. Ikke bare for Storbritannia, men i minst like stor grad for Europa.

Statsminister David Cameron har forhandlet med EU om endringer i det britiske medlemskap og det har resultert i en avtale som han selv beskriver som «den beste av to verdener». Han har ikke umiddelbart klart å overbevise britiske velgere. En meningsmåling fra YouGov før helgen viste at 45 prosent ønsker å forlate EU, mens 36 vil bli.

Cameron og EU-tilhengerne trøster seg med at meningsmålingene ikke er entydige, og at de uansett var de ikke i stand til å forutse resultatet av fjorårets parlamentsvalg. Ja-siden tror at de vil vinne de usikre velgerne når valgdagen nærmer seg. Det er ventet at avstemmingen vil bli avholdt i slutten av juni, forutsatt at lederne for de 27 andre EU land på toppmøtet 18.–19. februar godkjenner den nye avtalen som gir britene reservasjonsrett på noen områder.

Nei-siden mener Camerons avtale ikke forandrer på noe vesentlig, og de spiller på en inngrodd britisk skepsis til politikk på kontinentet. Britene har beholdt sitt britiske pund og står utenfor Schengen. Euroskeptikerne har fått sitt eget parti i uavhengighetspartiet (UKIP) på den populistiske høyre fløy. Partiet ble det tredje største med 13 prosent av stemmene i siste parlamentsvalg, selv om det ga liten uttelling i mandater. UKIP rofitterer i en tid med opprør mot politiske eliter og dype nasjonalistiske strømninger. EU-avstemmingen er deres sjanse til å skinne.

Cameron tok en sjanse da han gikk med på å avholde en olkeavstemning om skotsk uavhengighet. Han kunne blitt den britiske statsminister på vakt da det forente kongerike gikk i oppløsning. Slik ble det ikke. 55 prosent av skottene valgte å bli. Det er ikke mindre risikabelt for Cameron å utlyse folkeavstemning om EU.

2016 er et kritisk år for EU. Strømmen av flyktninger og migranter har revet grunnen under Schengen-avtalen og avdekket en dyp splittelse blant EU-landene. Fra før sliter eurosonen med å reise seg fra økonomisk misere. Det siste EU trenger er en ny krise.

LES OGSÅ: Advarer mot norsk løsning

Mer om

  1. Storbritannia
  2. EU

Flere artikler

  1. Tilbake til nasjonalstaten?

  2. Kommentar: Camerons EU-skjebnedøgn i Brussel

  3. Boris' exit

  4. Europas skjebneår

  5. Kommentar: Slaget om Storbritannia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder