Foto: Roar Hagen ,

Kommentar

Konge mot ayatollah

To aldrende, autoritære menn leder stormakter i kamp om Midtøsten. Det var en kald krig, nå pågår krigen med
stedfortredere i de heteste konfliktene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I helgen ble en kjent sjiamuslimsk skriftlærd henrettet i Saudi-Arabia og forholdet til Iran er gått fra vondt til verre. Irans svar vil avgjøre hvor alvorlige konsekvensene blir, men de planlagte syriske fredsforhandlingene kan bli første offer.

Da vil krigen i Syria, og strømmen av flyktninger, fortsette på ubestemt tid.

Farlig kurs

I tungvektskampen om Midtøsten står en konge mot en ayatolla.

80-åringen Salman bin Abdulaziz Al Sauds tittel er konge av Saudi-Arabia og vokter av de to hellige moskeer. Etter kong Abdullahs død ble Salman kronet 23. januar i fjor.

Ayatolla Sayyed Ali Khamenei (76) er Den øverste leder i Iran. Han ble utpekt etter ayatolla Khomeinis død i 1989 og den islamske republikken har kun hatt disse to ledere.

Saudi-Arabia vil være fanebærer for sunnimuslimer, Iran for sjiamuslimer. De beskylder hverandre for å ha utløst de sekteriske krigene i regionen. Begge har et tungt ansvar.

I Syria støtter Saudi-Arabia sunnimuslimske opprørere mot Bashar al-Assad, mens Iran sterkt bidrar til å holde ham ved makten. Saudi-Arabia leder en koalisjon som driver luftkrig mot de sjiamuslimske Houti-opprørerne i Jemen. Da sjiamuslimer demonstrerte i Bahrain mot det sunnimuslimske regime sendte Saudi-Arabia militære styrker. Iran fremmer sine interesser i regionen ved å støtte militante grupper som Hizbollah.

Da den arabiske våren utartet i borgerkrig økte konfliktnivået mellom de to regionale stormaktene. I alle regionens konfrontasjoner står Iran og Saudi-Arabia på hver sin side. Det blir ikke fred i regionen uten de to regionale stormaktenes medvirkning. Så lenge de fortsetter å væpne og på andre måter støtte de stedfortredende parter gir de drivstoff til konflikten.

I januar skal regimet, opposisjonsgrupper, Iran, Saudi-Arabia og andre stormakter etter planen møtes for å forhandle om en politisk løsning i Syria. USA, Russland og FN har klart å bli enige om en skisse, men de siste dagers hendelser har formørket utsiktene.

Henrettet

Allerede før henrettelsen av den frittalende regimekritikeren Nimr- al Nimr var de to landene knapt på talefot, men nå ble de diplomatiske forbindelsene brutt. Etter voldsomme demonstrasjoner i Teheran, med angrep og brannstiftelse på den saudiarabiske ambassaden, ga Riyadh iranske diplomater 48 timer på å forlate kongedømmet. Bahrain, Sudan og De forente arabiske emirater fulgte opp med å bryte eller redusere de diplomatiske forbindelsene til Iran.

Ayatolla Khamenei sa at det saudiarabiske monarkiet ville rammes av «guddommelig hevn» for å ha henrettet al-Nimr. Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir svarte at Irans historie er «full av negativ og fiendtlig innblanding i arabiske land».

Det finnes ikke spor av tillit mellom disse to autoritære regimene. De vil benytte enhver anledning til å score politiske, diplomatiske eller militære poeng på den andres bekostning.

Inn i varmen

At Saudi-Arabia valgte å henrette al-Nimr, og slik utløse en opptrapping av konflikten i regionen, viser at kongefamilien ikke tar hensyn til sine gamle allierte, USA. Utenriksminister John Kerry har arbeidet intenst for å få i gang en politisk prosess i Syria, som inkluderer både Saudi-Arabia og Iran. Nå blir det mye vanskeligere å lykkes.

Saudi-Arabia misliker sterkt at USA og andre stormakter har inngått en atomavtale med Iran. Hvis Iran innfrir sin del av avtalen vil presteskapet snart få tilgang til flere hundre milliarder kroner i utenlandske konti som er sperret på grunn av de internasjonale sanksjonene, som også har rammet oljeeksporten. Isfronten er brutt og Iran er i ferd med å bli tatt inn i varmen, til Saudi-Arabias vrede.

I kongedømmet merker nå innbyggerne konsekvensene av det store oljeprisfallet. Staten har ikke lenger råd til å opprettholde de samme sjenerøse subsidiene på strøm og drivstoff. Regimet praktiserer ekstremt strenge religiøse lover, undertrykker brutalt enhver opposisjon og har brukt oljeformuen på sikkerhet og subsidier i håp om stabilitet. Det er ikke lenger bærekraftig.

De neste dagene vil vise om det blir med en ordkrig mellom Iran og Saudi-Arabia som begge etter en tid ser seg tjent med å dempe. Alternativet er en opptrapping som vil ramme dem begge og fjerne siste rest av håp om snarlig fred i regionen.

LES OGSÅ: Den muslimske borgerkrigen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder