Leder

VG mener: Høyre må ta kulturansvar

KULTURMINISTER: Linda Hofstad Helleland (H) kan redde Nasjonalgalleriet. Hvis hun vil. Foto: Tronde Solberg VG

Det sier mye om norsk kulturpolitikk når ideen om å legge ned landets nasjonalgalleri har oppstått i Kulturdepartementet.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over tre år gammel

Det sier også mye om byråkratiet og embetsverkets makt når ingen kulturminister i ettertid har maktet å reversere det famøse vedtaket.

Selv da Høyre overtok departementet var tidligere lovnader om å bevare Nasjonalgalleriet like søkk vekk som partiets kritikk av Ap-statsrådene som forsvarte nedleggelsen.

Denne uken har Høyres kulturminister Linda Hofstad Helleland og statssekretær Bård Folke Fredriksen en ny, kanskje den siste, mulighet til å redde Nasjonalgalleriet og gjenopprette partiets troverdighet i kulturpolitikken.

VG-kronikk av Riksantikvaren: «Å slå opp med historien»

Ledende Høyrepolitikere, inklusive den sittende stortingspresidenten, har inntil partiet selv kom i regjering brukt harde ord om Aps prinsippløshet i denne pinlige saken. De har, med rette, kritisert kulturministrene Trond Giske, Anniken Huitfeldt og Hadia Tajik, for unnfallenhet, manglende forståelse for Nasjonalgalleriets egenverdi, og for å ha fattet og opprettholdt nedleggelsesvedtaket på feilaktig grunnlag.

Kommentar: «Spill for Nasjonalgalleriet»

Når vi nå vet at klimarapporten om Nasjonalgalleriets angivelige uegnethet som visningssted for kunst viste seg å være feiltolket, og Riksrevisjonen har «friskmeldt» bygningen som sådan, burde det være enkelt for Høyres dynamiske duo i departementet å stå på partiets opprinnelige standpunkt; å ta vare på vårt nasjonalgalleri. Man skulle tro at ingen kulturpolitisk sak sto et konservativt hjerte nærmere enn bevaring av nasjonal kulturarv.

Kronikk av Lars Elling: «Komplottet mot Nasjonalgalleriet» (Krever innlogging)

Det gjenstår likevel å se om statsråden i ukens tillyste møte med kunstsamler Stein Erik Hagen makter å gi eieren av den såkalte Canica-samlingen gode nok forsikringer om at kunsten vil bli ivaretatt, forutsatt at Hagen står ved sitt sjenerøse tilbud om å stille kolleksjonen på 2000 verk til disposisjon for Nasjonalmuseet.

Hvis det skal skje må Nasjonalgalleriet opprettholdes som visningssted for kunst, slik elleve kuratorer og ledere ved Nasjonalmuseet torsdag påpekte i en kronikk i Aftenposten. Nasjonalmuseets nybygg på Vestbanen vil ikke ha plass til Canica, fremholder de fagansatte.

Nasjonalmuseets direktør Eckhoff: Vil at Nasjonalgalleriet legges ned

De kulturhistoriske argumentene for å bevare Nasjonalgalleriet som en del av det kommende Nasjonalmuseet, er mange. Canica er et kunsthistorisk argument, ettersom samlingen er utfyllende for Nasjonalmuseets egen kolleksjon.

Vi får tro Linda Hofstad Helleland ikke ønsker å skrive seg inn i historien som kulturministeren som iverksatte nedleggelsen av Nasjonalgalleriet og sa nei takk til Norges største og Nordens viktigste private kunstsamling i vår tid.

Få flere kommentarer: Følg VG Meninger på Facebook

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder