GIKK BORT: Nini Stoltenberg er død. Hun ble 51 år gammel. Foto:Trond Solberg,VG

Kommentar

Minneord: Nini Stoltenberg - så raus, så varm

Nini hadde evnen til å glede seg når det gikk godt for andre – også når hennes eget liv var vanskelig. Denne rausheten var Ninis største gave til verden.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Nini ga av seg selv. Hun ga til menneskene rundt seg, og hun ga til samfunnet. På sitt vis var hun en samfunnsbygger. Når statsminister Erna Solberg snakker mye om rus og psykiatri, så er det en forlengelse av den samtalen Nini hjalp frem i Norge.

Jeg traff Nini første gang på slutten av 1980-tallet. Hun var et eventyr. Energisk, full av livsglede. Hun kunne ta pusten fra meg. Nini kjente folk overalt. Av alle typer, i alle samfunnslag. Hun gjorde ikke forskjell på folk. I Ninis liv var alle mennesker like mye verdt.

Vi jobbet sammen en sommer som fengselsbetjenter, og vi studerte sammen. På slutten av 1980-tallet, og inn på 1990-tallet, delte vi leilighet. Det var den siste tiden vi bodde sammen, at Nini begynte å ta inn nye venner. Rusen snek seg inn, og livet ble annerledes.

Skammen

Det gikk mange år uten at vi hadde særlig kontakt. Det ble med små hilsener. Men så ble Nini alvorlig syk. Hun holdt på å dø. Det tok lang tid før hun ble frisk. Hun kom tilbake. Til verden – og til meg også.

Første gang vi møtte hverandre etter at hun kom ut av sykehuset, besøkte hun meg hjemme. Jeg glemmer ikke hvordan hun steg ut av drosjen med en enorm, lilla blomsterbukett. Smilet og blikket jeg kjente så godt. Nå kunne alt bli som før.

Men så ble det ikke helt slik. Viktige år var borte, verden hadde gått videre. Det var ikke bare å ta opp tråden der hun slapp. Nini prøvde, menneskene rundt henne prøvde. Men det var vanskelig.

Tidvis gjemte hun seg. Det plaget henne at mange visste at "søstera til statsministeren er narkoman". Familien skammet seg aldri – tvert om slo de ring om henne. Men Nini selv kjente på skammen samfunnet legger på narkomane og deres familier.

Intuisjon og intelligens

Så, i 2001 tok hun selv grep. Hun fortalte for første gang offentlig om livet som narkoman. Hun snakket om behovet sitt for å sone. Nini følte i mange år at hun, som var født inn i så gode kår, på et vis skyldte verden noe tilbake. Derfor var hun tilgjengelig for dem som hadde det vanskelig. Hun gikk inn i andre menneskers liv med all sin omsorg og kjærlighet. Det kunne bli for mye.

Nini var et klokt menneske – med en særegen kombinasjon av sterk intuisjon og høy intelligens. Hun så menneskene rundt seg, hun forsto dem – ofte bedre enn de forsto seg selv. Men som så mange andre kloke mennesker, klarte hun ikke alltid å bruke klokskapen i sitt eget liv.

Kaffe på sengen

Nini var født med store gaver. Fra faren, Thorvald, hadde hun arvet omgjengeligheten, den genuine interessen for andre mennesker. Mennesker følte seg sett når hun kom. Fra moren, Karin, hadde hun et stort intellekt, og en slående skjønnhet. Men Nini hadde en litt høyere temperatur enn folk flest. Hun gikk lenger mot ytterkantene, og levde sterkere.

Samtidig var hun full av godhet. Mens vi bodde sammen, kom hun ofte inn til meg med kaffe på sengen, en tradisjon hun hadde med seg fra barndomshjemmet, fra faren sin. I sin store, rosa morgenkåpe satte hun seg på sengekanten min med kaffe og røyk. Jeg visste at hun holdt på mine hemmeligheter. Nini var lojal.

Arven etter Nini og Karljohn

Etter at Nini sto frem med sin historie, bygget hun videre på erfaringene fra tilværelsen som narkoman. I kraft av sin familiebakgrunn hadde hun en talerstol – og hun hadde direkte tilgang til noen av Norges mektigste mennesker. Dette brukte hun. Sammen med forloveden Karljohn Sivertzen jobbet hun hardt for en bedre narkotikapolitikk.

Karljohn døde i fjor. Det var et hardt slag for Nini. Og for Norge, om vi tenker oss om. Sammen bidro de til et annet klima i narkotikadebatten. De har gjort det mulig for mange narkomane og deres familier å gå med hodet litt høyere hevet. Det er arven etter Nini og Karljohn.

Nini er et av de vakreste menneskene jeg har kjent. Så full av kjærlighet, så raus, så varm.

Jeg har savnet henne lenge. Nå er hun borte. Ninis kropp klarte ikke mer. Det kan være tungt å bære et så stort hjerte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder