DOBBELTMORALSK: – For tre dager siden vedtok Stortinget nok en gang salg av militært utstyr, såkalt b-materiale, til Saudi Arabia. Med unntak av SV og MDG stemte samtlige partier på Stortinget for salget, skriver kronikkforfatterne. Foto: Espen Braata VG

Debatt

Innenriks- versus utenriksmoral

Stortinget har nok en gang vedtatt salg av militært utstyr til Saudi Arabia. Dette sviket mot menneskerettigheter fortjener et mye større fokus.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fire år gammel

SHOAIB SULTAN

ALEXANDER MOUSAVI

26. april 2016 vedtok Stortinget nok en gang salg av militært utstyr, såkalt b-material, til Saudi Arabia. Med unntak av SV og MDG stemte samtlige partier på Stortinget for salget. Dette burde de virkelig skamme seg over.

Shoaib Sultan. Foto: Eskil Wie Furunes VG

«Ekstremisme er vår tids største utfordring», er en setning vi stadig får høre fra nettopp de partiene som stemte for å selge våpen til Saudi Arabia. Det er nærliggende å tro at enten Stortinget ikke forstår helt hva ekstremisme betyr i et globalt perspektiv, eller så snakker vi om en uærlighet og ufattelig forskjell mellom det som sies og det vi faktisk gjør.

Les også: Med oljepris som våpen

Likt som IS

Ideologien i Saudi Arabia er vanskelig å skille fra ideologien til terrororganisasjon IS. Forskjellen er at Saudi Arabia er en anerkjent stat, mens IS kun er en terrororganisasjon. Vi snakker om et land som er i krig med Jemen, uten noe forankring i folkeretten. Det er et land som flere av de ekstremistiske organisasjonene i den muslimske verden kan spores tilbake til, og det er et av de verste landene når det gjelder brudd på menneskerettighetene.

Alexander Mousavi.

Enhver stemme mot regimet blir stemplet som terror i lovgivningen og stemples gjerne i tillegg som blasfemi. Det er ingen ytringsfrihet, nærmest null kvinnerettigheter. For ikke å snakke om fremmedarbeidere som ikke har noen rettigheter og er å betrakte som vår tids slavehandel. Pisking og halshugging er hverdagslige hendelser, stort sett rettet mot de svakeste i samfunnet.

Med dette i bakhodet gjentar vi igjen, 26. april 2016 vedtok Stortinget nok en gang salg av militært utstyr, såkalt b-material, til Saudi Arabia.

Alle vet at det finnes to typer moral i en styringsform, spesielt i den vestlige verden. Det ene er vår innenriksmoral, hvor verdier får mye plass og debattene er tilspisset og vi snakker i festtaler og med store ord. Vi heiser menneskerettighetsflagget, mens vi gjerne ser ned på de samfunnene som ikke har kommet like langt som oss selv. Det andre er utenriksmoralen, hvor vi støtter regimene i de samme samfunnene vi ser ned på, til å undertrykke sin befolkning og hindre at menneskerettighetsfokuset skal få betydning. Det er ikke en skrevet regel, men i all ærlighet, vi vet alle at det er slik det fungerer.

Hva betyr dette salget egentlig?

1. Saudi Arabia kan fortsette den ulovlige krigføringen nettopp ved hjelp av militær støtte og salg fra den vestlige verden.

2. Det opprettholder det saudiske regimets kontroll på sin egen befolkning , og sikrer fortsatt brudd på menneskerettigheter og forsterker deres posisjon i verden.

3. Dette anerkjenner et av de verste regimene i verden når vi snakker om brudd på menneskerettigheter med priser fra Frankrike, stemme fra blant annet Norge til at landet leder FNs menneskerettighetsråd og selvsagt tilgang på topp moderne krigsutstyr.

Vi er enige i at nettopp ekstremisme er en av vår tids største utfordringer. Dette er en strid mellom disse ekstremistene på den ene siden, og resten av den muslimske verden og verden for øvrig på den andre. Kampen mot ekstremisme kan ikke handle kun om terrororganisasjoner. Statlige aktører som står for det samme synet må fordømmes med like klar stemme. Ekstremisme trenger næring og støtte, og de får det fra stater som deler deres ideologiske grunnlag, deriblant altså Saudi Arabia som har gjort seg skyldig i dette.

Indirekte støtte til undertrykkelse

Vår troverdighet står på spill når vi snakker varmt om kampen mot ekstremisme på den ene siden, samtidig som vi styrker regimer som det saudiske. Den direkte konsekvensen av dette er at vi indirekte støtter regimet i å undertrykke sitt folk. Vi vanskeliggjør befolkningenes kamp for frihet og demokrati.

Sannheten er at folk i Midtøsten er mye smartere enn vi tror de er, og de ser mye nærmere på hva vi gjør og ikke på hva vi sier. Forskjellen mellom hva vi sier og gjør bidrar faktisk til mer ekstremisme og styrker antivestlige følelser. Folk i Jemen og frihetskjempere i Saudi Arabia vil ikke glemme dette sviket. Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet må stå til ansvar overfor befolkningen i åpenhet og ærlighet og begrunne denne svært tvilsomme støtten til et ekstremt regime.

Avslutningsvis, vi har 8. mars bak oss, og om to dager er det 1. mai, den internasjonale arbeiderdagen, som vi verdsetter og respekterer høyt i vårt eget land. Til frihetskjempere, den jemenittiske befolkningen, kvinner og fremmedarbeidere i Saudi Arabia, og til alle folk på denne jord med en samvittighet; vi beklager dette sviket som vårt Storting har begått.

Vi lever i en urolig tid, med store utfordringer og kontinuerlig press mot menneskerettigheter og ytringsfrihet. Vi ser at Tyskland vil åpne sak mot en journalist for å ha skrevet kritisk om den tyrkiske statsministeren, Danmark protesterer over en karikatur i en britisk avis og krever den fjernet. Så vi håper at vi slipper forfølgelse på grunn av dette innlegget som setter fokus på vårt eget samfunns internasjonale umoral og et av de verste regimene i verden i dag. Dette er ikke ment satirisk, men er kun en simpel observasjon.

Les også

 1. Egeland: – Det handler om liv eller død

  Ifølge den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har 91 sivile blitt drept i den syriske…
 2. Mistura: – Hvert 25. minutt blir en syrer drept

  FNs spesialutsending Staffan de Mistura advarer om at den skjøre våpenhvilen i Syria «kan kollapse når som helst».
 3. Med oljepris som våpen

  Det finnes en fiendtlig mikstur i Midtøsten som er tykkere enn olje. Selv om alle oljeproduserende land vil ha bedre…
 4. VG MENER: Rapport om dødstraff: Skammens liste

  Amnesty International rapport over bruken av dødsstraff i verden i 2015 er svært nedslående lesning.
 5. Ny rapport: Ikke på 25 år er flere henrettet i verden

  Minst 1634 mennesker ble henrettet i 2015. Det er over 50 prosent flere enn året før.
 6. – Jemen på randen av katastrofe

  Ett år etter at krigen i Jemen startet, er nesten hele landets befolkning avhengig av humanitær hjelp.
 7. Denne krigen har drept 6000 på ett år

  Mens verdens øyne er rettet mot Syria og Afghanistan, driver Saudi-Arabia og deres allierte en nesten glemt krig i Jemen.

Mer om

 1. Saudi-Arabia
 2. Fremskrittspartiet (Frp)
 3. Miljøpartiet De Grønne (MDG)
 4. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 5. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Lysbakken om journalist-forsvinningen: – Norge fremstår som naive og feige

 2. Abid Raja ber om samtale med den saudiske ambassadøren

 3. Amnesty: Slik investerte Oljefondet i Saudi-Arabias overvåkingsregime

 4. Iskaldt i ørkenen

 5. SV: Regjeringen må rette pekefingeren mot Saudi-Arabia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder