Hovedinnhold

I Putins hjørne

<p>BISARR TANKE: Fotball-VM i Russland i 2018.</p>

BISARR TANKE: Fotball-VM i Russland i 2018.

Foto: Alexei Nikolsky, Ap
Flere sier det rett ut: Russland må fratas fotball-VM i 2018 hvis ikke Putin totalt endrer sin absurde Ukraina-politikk.

Dramaet i Øst-Ukraina fortsetter med uforminsket styrke. Den ukrainske hæren ser ut til å ta tilbake, steg for steg, områdene de såkalte opprørerne tok kontroll over etter president Janukovitsj' fall. I sentrum av begivenhetene er det nedskutte malaysiske flyet og de 298 som måtte bøte med livet på grunn av den meningsløse krigen.

<p>Hans Petter Sjøli.<br/></p>

Hans Petter Sjøli.

For krigen er totalt meningsløs. Den ble initiert av russiske myndigheter for å ødelegge for det nye regimet i Kiev, og forhindre en ytterligere, ukrainsk vestvending. Fra dag én har president Putin ønsket å destabilisere Ukraina, først ved å trampe inn på Krim og erklære halvøya for «Heim ins Reich», siden ved å sende inn en sammenrasket gjeng med russiske krigsveteraner for å erklære en «selvstendig» republikk i øst-Ukraina.

President Porosjenko hadde i realiteten ikke andre muligheter enn å gripe inn militært mot «opprørerne». Det er uklart hvor mye kontroll Kreml har, men separatistbanden har mottatt våpen og leveranser fra andre siden av grensen, som har gitt dem en viss slagkraft mot den rudimentære ukrainske hæren, og som har ført til betydelige lidelser blant vanlige folk. En rapport fra FNs høykommissær for menneskerettigheter viser at separatistene har opprettet et skrekkregime med bortføringer, tortur og drap på sivile, og dødstallene stiger stadig.

Ifølge amerikanerne har russerne skutt raketter inn i Ukraina. Dette benektes fra russisk hold. Men sanksjonene fortsetter, og vil bli utvidet, og har allerede påvirket russisk økonomi på negativt vis. Men tross de internasjonale protestene mot Putin, har presidenten betydelig støtte blant sine egne. At bølleoppførsel av dette slaget bidrar til økt popularitet, er svært nedslående.

Heldigvis er det motstemmer. Avisen Novaya Gazeta viet nylig forsiden til bildet av kolonnen av likbiler på vei fra flyplassen i Eindhoven, med ordene «Tilgi oss, Nederland». Men den sett med norske øyne ellevilt parodiske propagandaen fra de statskontrollerte mediene bidrar til at den jevne russer slutter opp om den «potente» presidenten som trosser det dekadente, «svake» og homo-vennlige Vesten.

I Storbritannia har myndighetene endelig bestemt seg for å nedsette en kommisjon for å granske det groteske giftdrapet på avhopperen Aleksander Litvinenko i 2006. Det skjer flere år på overtid, og viser hvor underdanig man har vært overfor en Putin, som ifølge Newsweek, stadig oftere kalles «tsaren» av sin indre krets. Med nedskytingen av MH17, har britene våknet, og det er å håpe at EU som helhet strammer ytterligere til ved neste anledning. Regjeringspartiet Liberaldemokratene har luftet tanken om at Russland må fratas fotball-VM i 2018, noe tyske politikere også går inn for.

Det er en god idé. Putins absurde politikk må føre til enda strengere sanksjoner fra verdenssamfunnets side. Et fotball-VM – verdens vakreste og mest populære idrettsarrangement – på russisk jord om fire år, er, akkurat nå, en helt bisarr tanke.


Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger