Hovedinnhold

Han tok seg bare til rette

UTLENDINGER: Kvinnesynet til utenlandske voldtektsmenn har vært heftig debattert også i VG i vinter. Dette oppslaget er fra 2007. Faksimile.
UTLENDINGER: Kvinnesynet til utenlandske voldtektsmenn har vært heftig debattert også i VG i vinter. Dette oppslaget er fra 2007. Faksimile.
Når ikke-vestlige menn voldtar, peker vi raskt på kvinnesyn. Når det gjelder kjekk, hvit norsk ungdom, kalles det å «ta seg til rette».

Delta i debatten?

Send ditt innlegg til debatt@vg.no

eller

SMS med kodeord sidet til 2200

Av  Heidi Nordby Lunde , blogger og Høyre-politiker.

DEL & DELTA: Delta i diskusjonen nederst i artikkelen og del denne kronikken med dine venner på Facebook of Twitter.

Statsadvokat Hugo Henstein ved Troms og Finnmark statsadvokater problematiserer i VG søndag rundt at «sovevoldtekter» straffes like hardt som andre voldtekter.

Språk er makt

- Det er forskjell på en som banker opp, eller truer med å banke opp, en kvinne for så å voldta henne, og en som tar seg til rette når en beruset kvinne har sovnet i sengen hans, sier Heinstein til avisen. Språk er makt. Når en statsadvokat, som representerer påtalemyndigheten, reduserer en voldtekt til å bli «ta seg til rette» mener jeg det uttrykker et kvinnesyn vi er svært flinke til å tillegge andre kulturer. Utlendinger voldtar, norske menn «tar seg til rette». Hvorfor skal de straffes så innmari for det?

Volden i voldtekten er at noen misbruker kroppen din. Vold er vold uansett om den som utsettes for det er bevisst eller ikke. Det virker som om det er ekstremt vanskelig å forstå.

Ifølge straffelovens § 192 blir voldtekt blant annet definert som å skaffe seg seksuell omgang ved vold eller ved truende atferd, men også å ha seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen. Har gjerningsmannen handlet i selvforskyldt rus eller på grunn av selvforskyldt rus ikke forstår at sine handlinger, skal han bedømmes som om han var edru.

«Sovevoldtekt»

Rus skal med andre ord ikke være formildende for gjerningsmannen, eller være en faktor i forbindelse med offeret. Her tør jeg minne om at menn også blir voldtatt, og at vi har dommer i Norge på at menn har vært utsatt for det statsadvokaten ynder å kalle «sovevoldtekt», men som er og blir voldtekt.

Når gjerningsmannen har brukt vold, eller truet med å bruke vold, så skal han straffes hardere enn normen for voldtekt. Fraværet av straffeskjerpende omstendigheter skal ikke være formildende.

Noen vil sågar mene det er skjerpende at gjerningsmannen utnyttet et menneske som ikke er i stand til å forsvare seg selv.

Det er nemlig uttrykket «en som bare tar seg til rette» som er graverende her. La oss ta noen andre eksempler:

* jeg stjeler lommeboka di uten å knivstikke deg
* jeg robber huset ditt for alt du eier har uten å baste og binde deg og din familie
* jeg stjeler bilen din uten at barnet ditt sitter i barnesetet bak

Har jeg da bare tatt meg til rette - og skal få lavere straff for tyveri fordi jeg ikke var så jævlig som jeg kunne ha vært?

Flere anmelder

Statsadvokaten får støtte av bistandsadvokat Helen Jenssen, som sier at kvinnene ønsker å bli trodd på at dette var et overgrep mot dem.

- Men der ifra til å sende en ung mann i fengsel for minimum tre år, det er et drøyt stykke.

I likhet med statsadvokaten stiller hun spørsmål ved om de mange frifinnelsene av voldtektsmenn skyldes at vi kaller det for voldtekt og ikke seksuell omgang. De mener at voldtektsofre for det første kvier seg for å anmelde, og dernest at dommer eller jury ikke vil ødelegge en ung manns liv med så lang fengselsstraff.

For det første er det ingenting som tyder på at antall anmeldte voldtekter går ned, snarere tvert imot. De siste ti årene har antall anmeldte voldtekter blitt fordoblet, noe politiet tror skyldes at flere faktisk anmelder. Denne trenden ser ut til å fortsette.

Dårlig politiarbeid

For det andre er det ikke offeret for en kriminell handling som hverken definerer strafferammer eller sender noen i fengsel. Det skal det heller ikke være i en rettsstat. Men dersom det oppfattes som et drøyt stykke å sende en ung mann i fengsel når han har voldtatt, bør vi gå tilbake der vi startet - nemlig se på holdningene i det norske rettsvesenet.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch mente for to år siden at det var juryordningen som var problemet og satte derfor ned et arbeidsutvalg som skulle se på etterforskning av voldtektssaker og behandlingen av disse sakene i rettssystemet.

Rapporten avslørte store mangler i etterforskningen, utilstrekkelig avhør av mistenkte, manglende åstedsgransking og høyst varierende kvalitet på rettsmedisinsk undersøkelse av offeret.

Mens riksadvokatens løsning på manglene i etterforskningen var å fjerne juryordningen - ikke styrke politiarbeidet - så er altså statsadvokat Heinsteins løsning å ikke kalle det voldtekt i det hele tatt.

«Ta seg til rette» er jo så mye bedre. I hvert fall for gjerningsmannen.

DEL & DELTA: Delta i diskusjonen nederst i artikkelen og del denne kronikken med dine venner på Facebook of Twitter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger