Hovedinnhold

Håndtering av overgrep

Venstres partiorganisasjon har tilsynelatende behandlet den 17 år gamle jenta forbilledlig. Forhåpentligvis har håndteringen av Helge Solum Larsen vært like god.

Fremskrittspartiet satte for drøyt ti år siden en ekstremt dårlig standard for takling av overgrepssaker i partiorganisasjonen.

16 åringen som mente seg utsatt for et overgrep fra partiets nestleder under ungdomsorganisasjonens landsmøte i Langesund, ble ikke tatt på alvor da hun meldte fra. Det ble heller ikke en annen 21 år gammel jente som mente seg voldtatt av en sentral tillitsvalgt i partiet.

Ti år og mange nye retningslinjer senere, viser Birkedalsaken at læringskurven for partiet har vært bortimot horisontal i slike saker.

Om Venstre har lært av Fremskrittspartiets grove feiltrinn, eller om partiledelsen lokalt og sentralt rett og slett har bedre politisk og mellommenneskelig ryggmargsrefleks, er usikkert. Men alt tyder på at de fra første øyeblikk har forholdt seg til den 17 år gamle jenta i Stavanger på en forbilledlig måte.

BAKGRUNN:  Venstres nestleder voldtektssiktet

Fra det øyeblikket natt til søndag da hun ble funnet beruset og gråtende utenfor hotellrommet til Helge Solum Larsen, er historien hennes blitt tatt på dypeste alvor, og har fått de alvorligste konsekvenser. Hun ble kjørt til voldtektsmottak i Stavanger like etterpå, hvor hun fikk oppnevnt bistandsadvokat.

Helge Solum Larsens politiske karriere er dermed over. Ikke noe politisk parti kan leve med at en av lederne har seksuell omgang med en beruset 17 år gammel partifelle på et partiarrangement, uavhengig av andre omstendigheter.

Men saken har langt større konsekvenser enn dette for Helge Solum Larsen og hans familie. Han er fortsatt per definisjon uskyldig i voldtekt, inntil det motsatte er bevist. Og all tvilen skal komme tiltalte til gode.

I en slik situasjon har partiet Venstre også et ansvar for Helge Solum Larsen. Det kan være vel så krevende å håndtere en påstått overgripers rettigheter i en slik situasjon, som det er å håndtere offerets.

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger