Hovedinnhold

Alle andre får lov

Det står en jente i ballkjole utenfor et festlokale i byen. Det er mørkt, det er kaldt og hun har ferskenfarget prinsessekjole på. En sparepære i kuppel over inngangsdøren er det eneste som lyser opp.

Denne saken handler om:

Jenta i prinsessekjolen har vært på skoleball. Nå venter hun på moren som er på vei for å hente.

For et par uker siden gikk det ut en mail til alle foreldrene:

«Er det ok at de unge leier limousin til skoleballet?»

«Nei!» svarer alle. Reply all. En samlet foreldregruppe er enig: Å bruke penger på å kjøre rundt i byen i hvite bilflak er ikke bare unødvendig. Det er hinsides!

«Det er viktig at vi voksne hjelper barna med å stå imot dette presset,» skriver en av dem. Reply all.

Likevel, etter noen dager, kommer jenta til moren og sier at hun SKAL kjøre limousin på skoleballet.

«Det kommer ikke på tale!» sier moren.

«Men alle andre skal!» sier datteren.

Rikes gjeldskrise

Som ostekåte mus gnager vi gladelig borti luksusfella, vi tar oss råd til en smell. Inkassogjelden har eksplodert de siste årene. Aldri før har så mange nordmenn blitt økonomisk svartelistet. Vi har aldri vært så rike, og vi har aldri skyldt mer penger, kom det frem i en VG-serie om gjeldskrisen denne uken.

Vi får de ungdommene vi fortjener; de er et produkt av rive-ned-og-pusse-opp-generasjonen, reise-jorda-rundt-foreldrene, låne-oppetter-pipa-folket.

Sist jeg var hos fysioterapeuten, lå jeg med fjeset presset ned i et hull i benken uten mulighet til å si noe, jeg ba bare en stille bønn om at fysioterapeutens frustrasjon ikke ble tatt ut på meg. Det handlet om fysioterapeutens datter:

«I fjor brukte hun alle pengene sine på en svær dunjakke til 7000 kroner. Nå har hun brukt alt hun fikk til konfirmasjonen på en veske til 8000. Jeg har grått, vært sint, blitt trist, og jeg har forsøkt å forklare at det er helt forkastelig, men det var helt avgjørende for henne å eie en slik veske. Det verste er at resten av slekten støtter henne. De unner henne det sosiale fortrinnet det gir henne å bære vesken. Andre har sagt det rett ut til meg: «Det er vi som har valgt å bosette oss her. Vi kan ikke forvente at våre unger skal gå foran og være de som står imot motepresset.»

Flashe penger

Jeg kjenner jenter som aldri, aldri, aldri ville vist seg i en jakke fra en billigkjede.

Forleden dag spiste jeg pizza med en av dem:

– Jeg ville ikke turt å komme på skolen i en jakke fra Cubus, sa hun.

Hun bor på en av Norges dyreste adresser.

Rundt henne har alle den samme dunjakken, gjerne en ny hver sesong. Alle har vesker fra Louis Vuitton og Mulberry. Alle har langt hår. Alle er hvite.

Det finnes noen få på skolen som ikke ser slik ut, de er definert som «de andre». Veldig få på videregående har styrke til å være «de andre».

I min tid som ung fantes det ikke noe som var teitere enn å brife med pappas penger og sportsutstyr som ikke matchet ferdighetene.

Sånn er det ikke lenger, kunne min unge venninne fortelle. Å flashe penger er helt OK:

– Status er viktig, og status er penger, sa hun.

– Om mamma hadde kjørt meg til skolen i et vrak av en bil, ville det vært krise. Å bli kjørt til skolen i en Porsche Cayenne eller Range Rover, ville vært topp.

– Men hvordan har folk råd? spurte jeg.

Nittinierne

Min venninne er 17. Hun smilte:

– Jeg skjønner det ikke selv. Jeg vet jo at mange egentlig ikke har råd, foreldrene har helt vanlige jobber, de bor i rekkehus og sånn. Men døtrene har dyr vinterjakke og dyr veske. For det må du ha om du skal bo her.

– Men er det ingen grenser, er det ikke slik at dere noen gang sier: «Herregud, det er uetisk å bruke så mye penger på en veske?»

– Nei, det er ingen grenser.

I hennes bydel finnes det en klan i den store gjengen av «nittiniere», det vil si jenter født i 1999, som har tatt statusen til et nytt nivå.

– Mens vi andre har vesker som koster mellom 5000 og 10000 kroner, har jentene i den gjengen vesker til 17000. Her om dagen kom en av mine venninner og sa: «Har du sett den nye vesken til «Charlotte»? Mamma ønsker seg den vesken! Den koster 20000 kroner!»

– Og du er sikker på at den ikke er falsk?

– Å bli oppdaget med falsk veske er det verste. Det kan du ikke ha! Hvis noen oppdager at vesken din er falsk … nei, herregud, det hadde vært helt … det hadde ikke gått. Da ville alle sagt at «hun er en som prøver å være noe hun ikke er!» He he he, selv om det jo er det vi alle driver med hele tiden!

Alle andre får lov

Tilbake til jenta som står i ferskenfarget tyllkjole og skjelver på høye hæler i skinnet av en sparepære. Moren er på vei for å hente i en blå Skoda med skiboks på taket og varmeapparatet på full guffe. Hun ruller gjennom de mørke gatene. Der passerer hun en limousin. Det flasher i blå og rosa partylys. Rett etter kommer et nytt hvitt flak med feststemning på hjul.

Jøss! rekker moren å tenke, før det kommer enda en limousin! Og én til! Og enda en!

Da hun stopper utenfor selskapslokalet, åpner datteren bildøren, presser den store kjolen og den kalde kroppen inn i forsetet, mens moren legger pannen mot rattet:

– Herregud, du hadde jo rett! Alle andre kjørte jo limousin.

– Jeg sa jo det. Alle andre fikk lov, sier datteren.

– Unnskyld, sier moren. Unnskyld for at du måtte ta dette prinsippet for meg.

– Det går bra med meg. Jeg er egentlig ikke så opptatt av å kjøre limousin. Jeg skulle bare ønske jeg ikke var den eneste, sier datteren.

Les mer: Derfor går du i fellen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger