Hovedinnhold

Gerilja på Sørlandet

I skyggen av krigen i Afghanistan utkommer nå omsider en fullstendig skildring av Den annen verdenskrigs mest gerilja-lignende operasjon i det helt tyskokkuperte Norge.
«Carhampton», et forsøk på å kapre en hel tysk konvoi ved Flekkefjord, har naturligvis ikke så mange direkte likheter med Afghanistan-krigen.

Til gjengjeld har denne britisk-norske operasjonen vinteren 1942-43 desto flere paralleller med geriljaen i det tyskokkuperte Jugoslavia. Det er Titos partisaner vår motstandskamp ofte sammenlignes med - på godt og ondt.

Tragedie

Magne Haugland, som har skrevet «I natt gjelder det!» (Genesis), hevder at «Carhampton» var Linge-kompaniets mest katastrofale aksjon. Hans solid dokumenterte og omfattende, og samtidig meget levende skildring, levner liten tvil om at han har rett.

For det første måtte man oppgi den ene planen etter den andre, etter hvert som målsettingen ble bare mer og mer dumdristig.

For det annet endte den avsluttende kapringen - av bare ett skip - med tysk bombing og totalforlis. Av de i alt 73 som deltok i serien av fremstøt og redningsaksjoner, ble 56 drept. Triumf

Likevel har beretningen også innslag av triumf. Det gjelder ikke bare de norske soldatenes fantastiske mot og utholdenhet. Minst like imponerende er sivilbefolkningens utrolige offervilje. Uten den ville de flyktende soldatene ha vært sjanseløse.

Eller som Norges Hjemmefrontmuseums bestyrer, 1. amanuensis Arnfinn Moland skriver i forordet: - Her kommer 41 nordmenn i britisk uniform, traskende til fots på Sørlandet - som svermer over av tyskere, og så sier den lokale bonde, arbeider, sjåfør, husmor, kvinne: «Ja, vi må jo hjelpe!»

Og hva risikerer hjelperne? Dødsstraff - hverken mer eller mindre, endog tortur av groveste slag som forspill. De klarer til og med å holde munn om det de har sett, en egenskap som stort sett var mangelvare blant den mer eller mindre passive del av befolkningen.

Kritikk

Men Magne Haugland forteller også om all kritikken som er fremkommet mot Carhampton-lederen Odd Starheim. Han fikk britene til å godkjenne hans dumdristige plan - ironisk nok fordi han hadde lykkes med sin solospill-kapring av kystruteskipet «Galtesund».

Han visste at han ikke ville ha fått tillatelse på forhånd, men regnet med tilgivelse hvis han lyktes. Resultatet ble storsatsing på enda mer enn å kapre en hel konvoi.

Da to konvoiforsøk endte med fiasko og flukt, planla Starheim å sprenge Knaben gruver. London sa i stedet ja til sprengning av Titania gruver - og kapring av en 10 000-tonner i Jøssingfjorden!

Bitterhet

Dette ville ha opphisset Hitler maksimalt. Men planen hadde reneste Indiana Jones-innslag. Sabotørene skulle redde seg ut ved å kaste seg på gruvens trallebane.

Til slutt kapret i stedet Starheim sitt andre kystruteskip, «Tromøsund». Det gikk nesten bra, men skipet ble til slutt innhentet av tyske fly og senket, med tap av over 40 norske liv.

Gunvald Tomstad, helten i Per Hanssons første suksessbok «Det største spillet», hadde lenge vært imot Starheims vidløftige planer. I bitterhet trakk han seg høsten 1944 fra fortsatt motstandsinnsats.

Offervilje

Men det er iallfall ingen tvil om at Starheim og hans medhelter, ikke minst Hugo van der Hagen med sin Rob Roy-dåd i den iskalde Handelandbekken, bidro sterkt til Hitlers overbevisning om at han måtte ha hele 365 000 soldater stående i Norge.

Allerede i 1942 regnet Arne Laudal, Milorg-sjef for Sørlandet, med alliert invasjon her i løpet av året, og organiserte en kampgruppe på 500 mann. Heldigvis for Norge foretrakk våre allierte å holde mesteparten av Milorg i reserve lengst mulig.

Vi slapp sluttkamp. Men hadde den brutt ut, tyder hjelpen til «Carhampton»-soldatene på at våre hjemmestyrker kunne fått like offervillig støtte fra lokalbefolkningen som Titos partisaner.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger