Hovedinnhold

Klart for gasskraft

Endelig. Etter år med en ørkesløs debatt om gasskraftverk er det nå klart for utbygging av Norges første gasskraftverk på Kårstø.
Meninger

Denne saken handler om:

Dersom alt går etter planene, vil Naturkraft starte utbygging i høst. Gasskraftverket på Kårstø er beregnet ferdig i 2007. Samtidig ser det ut som også det planlagte gasskraftverket i Skogn, som Industrikraft Midt-Norge står bak, kan bli påbegynt neste år. I konsesjonsvilkårene er gasskraftverket forutsatt å være i drift innen januar i 2009.

Det begynner å haste med å få realisert gasskraftverkene. Vi er allerede i den situasjon at vi er avhengig av betydelig import av elektrisk kraft fra våre naboland, selv i normalår. Tidligere prognoser har vist at vi om fem år vil mangle minst 12 milliarder kilowatt (TWh). Enkelte mener tallet kan dobles. Når vi vet at gasskraftverket i Skogn vil kunne produsere 6,4 TWh i elektrisk kraft ut over de 1,5 TWh i varme til fabrikken i Skogn, ser vi at det er et stykke frem til vi kan være selvforsynte.

Selv om det nå ser ut til å være klart for bygging, er på ingen måte striden rundt gasskraftverkene over. Miljøforkjempere har lovet kamp rundt byggingen til siste slutt, og SVs landsmøte vedtok i vår å gå inn for å trekke tilbake de tre konsesjonene som er gitt til bygging av gasskraftverk dersom partiet kommer i regjering. Ap-leder Jens Stoltenberg har sagt at det ikke vil bli aktuelt. Stoltenberg har nærmest stilt seg som personlig garantist for gasskraftutbyggingen. Dette er en prioritert sak for Ap.

Vi synes SV-vedtaket vitner om politisk umodenhet. Konsesjonene er det neppe juridisk mulig å trekke tilbake. Da må i så fall konsesjonsvilkårene brytes. Heller ikke gasskraftmotstander og statsminister Kjell Magne Bondevik vil prøve på det. SV vil i beste fall skape et unødig høyt støynivå rundt denne saken med sitt landsmøtevedtak. Om partiet vil gjøre alvor av sitt landsmøtevedtak, setter det seg selv utenfor regjeringsdeltagelse. Det har vi vondt for å tro at SV-leder Kristin Halvorsen gjør nå.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger