Hovedinnhold

På flukt fra overmakten

<p>TENKER HØYT: Frp-nestleder Per Sandberg kom med nye uttalelser om partiets regjeringsdeltagelse. Leder Siv Jensen virket ikke imponert.<br/></p>

TENKER HØYT: Frp-nestleder Per Sandberg kom med nye uttalelser om partiets regjeringsdeltagelse. Leder Siv Jensen virket ikke imponert.

Foto: Frode Hansen, VG
Så kommer det Syria-flyktninger. Og regjeringen overlever nok dette også, samme hva Per Sandberg sier.

Denne saken handler om:

I det britiske parlamentet danner opposisjonen alltid et «Shadow Cabinet», en skyggeregjering med skyggestatsråder som løpende utformer et sammenhengende alternativ til den sittende regjeringens politikk. Tradisjonen er, som alt annet i det huset, eldgammel. Sannsynligvis fra parykkenes tid. Opposisjonen i det britiske Underhuset har da også det offisielle navnet «Her Majesty’s loyal Opposition».

I Norge kan vi nå ha fått den parlamentariske nyskapningen «skyggeopposisjon». Et regjeringsparti (Frp) som stadig tar regjeringsuavhengige politiske posisjoner i opposisjon mot opposisjonen på Stortinget. Forvirret? Dette har så vidt begynt. I den Per Sandbergske parlamentarisme er det nemlig også slik at skyggeopposisjonen stiller kabinettsspørsmål på vegne av en regjering. Eller tar dissens på regjeringsvedtak som ennå ikke er fattet.

Fortsatt forvirret? Du er i godt selskap, for selv skyggeopposisjonlederens egen partileder, Siv Jensen, nøyde seg med å si at Per Sandberg måtte ha «tenkt høyt» da hun ble spurt om hans parlamentariske krykkedans. Det var i hvert fall høyt.

LES: PER SANDBERG SIER HAN IKKE MENTE AT FRP SKULLE UT AV REGJERING

Bakgrunnen for det hele er kompromisset om Syria-flyktningene som ble presentert i Stortinget. Ap-leder Jonas Gahr Støre har forhandlet ned sitt eget landsmøteløfte om ti tusen flyktninger på to år, til åtte tusen over tre år. Hvorfor han begynte å forhandle når forslaget om 10 000 så ut til å ha flertall på Stortinget, vet vel bare Støre. Det kan ha hatt noe å gjøre med Ap-fall på meningsmålingene ganske umiddelbart etter landsmøtet. Fikk Støre kalde føtter etter å ha vært varm i toppen på talerstolen?

LES: HER ER SYRIA-KOMPROMISSET

Høyre kunne glise over Syria-kompromisset. At den ekstreme situasjonen i Syria utløser noen ekstraordinære tiltak i Norge er helt rimelig. Men med et låst Frp i regjering, var det vanskelig å foreslå derfra. Nå kunne man forhandle ned et litt vel stormunnet Ap-forslag til noe mer beskjedent og billig. Høyre kan si at de fant balansen mellom hjerte og hode, eller mennesker og milliarder om du vil. Men denne muligheten fikk de nærmest i gave av Støre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger