Hovedinnhold

Ikke kjøp smartklokker til barna!

<p>ADVARER: – Det er minst tre grunner til at foreldre ikke burde kjøpe smartklokker til ungene og at myndighetene burde reagere kraftigere på salget av dem, skriver kronikkforfatteren. Her fra lanseringen av Apple Watch Series 2 i San Francisco 7. september i fjor.</p>

ADVARER: – Det er minst tre grunner til at foreldre ikke burde kjøpe smartklokker til ungene og at myndighetene burde reagere kraftigere på salget av dem, skriver kronikkforfatteren. Her fra lanseringen av Apple Watch Series 2 i San Francisco 7. september i fjor.

Foto: Stephen Lam, AFP
Barn har samme vern mot overvåkning og samme rett til privatliv som voksne.

Delta i debatten?

Send ditt innlegg til debatt@vg.no

eller

SMS med kodeord sidet til 2200

TONY BURNER, lærerutdanner og skoleforsker

På Dagsrevyen 6. januar kom det fram at over 15000 smartklokker er solgt til foreldre som ønsker å vite hvor barna er og å kunne kommunisere med dem. I innslaget reagerte en SFO-ansatt på at SFO-avtaler ble gjort mellom barn og foreldre istedenfor mellom de voksne. Videre fikk vi vite at Datatilsynet og Barneombudet advarer mot overvåkningsmulighetene smartklokkene gir. Når en far, med åtteåringen ved siden av, blir spurt av reporteren om personvern, svarer han: «Jeg synes ikke en åtteåring har samme krav på hemmeligheter [som voksne]».

Dette er alvorlig. Og det er minst tre grunner til at foreldre ikke burde kjøpe smartklokker til ungene og at myndighetene burde reagere kraftigere på salget:

1. Måten mobilklokkene blir brukt på er en tydelig overvåkning av barn.

2. Mobilklokkene gir falsk trygghet og kan virke mot sin hensikt.

3. Måten mobilklokkene blir brukt på kan være brudd på barnets privatliv.

Nå kan noen innvende mot punkt 1 at overvåkning også kan skje via GPS-systemet i en mobiltelefon. Men det betyr ikke at det heller er greit å overvåke gjennom mobiltelefon. Datatilsynet ville aldri gått med på at kameraer ble satt opp rundt en barnehage fordi noen voksne hadde ment at det ville vært praktisk å vite hvor barna er eller at noen barn ikke blir med hjem med noen voksne de ikke burde ha blitt med. Det er ikke noe annerledes å bli overvåkt på vei hjem fra barnehagen eller skolen. Barnet har rett til å ikke bli overvåkt.

Visste du?: Ny norsk app lar deg se barnet i barnehagen

La oss tenke oss at du som forelder ble oppmerksom gjennom mobilklokka at barnet ditt plutselig ikke var på hjemveien fra skolen lenger. Er du et tastetrykk unna? Vil du kunne være der på sekundet for å gripe inn dersom det var noe? Vil barnet tro på dette og dermed kunne være mindre oppmerksom på omgivelsene sine? Dette er falsk trygghet.

I Barnekonvensjonens artikkel 16 slås barnets rett til privatliv fast. Spør deg selv om du som voksen ville likt at noen kunne ringe og høre på samtalene rundt deg og om du ville likt at noen visste hvor du var gjennom et GPS-system? Svaret kan ikke være noe annerledes for et barn. Det er vi voksne som i slike tilfeller ser ut til å glemme barnets rett til privatliv.

Når den faren på Dagsrevyen uttalte seg slik han gjorde, noe jeg dessverre tror er representativ for ganske mange foreldre, så er det en bekymringsfull utvikling. Barn er ikke mini-mennesker med mini-rettigheter. De har samme vern mot overvåkning og samme rett til privatliv som voksne.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger