Hovedinnhold

Forbilledlig forvaltning

HØY AVKASTNING TIL LAV KOSTNAD: Oljefond-direktør Yngve Slyngstad ledet fondet til et godt år i 2013. Foto: FOTO: NILS BJÅLAND
HØY AVKASTNING TIL LAV KOSTNAD: Oljefond-direktør Yngve Slyngstad ledet fondet til et godt år i 2013. Foto: FOTO: NILS BJÅLAND
Meninger

Oljefondet skapte 692 milliarder kroner i avkastning for oss i 2013 gjennom plasseringer i aksjer, obligasjoner og eiendom i 82 land. Statens Pensjonsfond Utland, som det egentlig heter, er en unik suksess i verden. Det skyldes en kombinasjon av at norske politikere har gitt et prinsipielt mandat, og deretter overlatt til fagkyndige utøvere å skape høyest mulig avkastning innenfor mandatet. Det har de klart utmerket til en svært lav kostnad.

Den siste tiden har flere partier tatt til ordet for å bevege seg fra å gi et generelt mandat, til i større grad å detaljstyre fondet og hvilke selskap det kan investere i. Arbeiderpartiet ønsker at fondet skal selge seg helt ut av kullselskaper, SV vil ha oljefondet helt ut av fossil energi. De borgerlige er blitt enige om å nedsette en ekspertgruppe som skal vurdere å avvikle fondets investeringer i olje-, gass- og kullselskaper.

Jo mer man ønsker å detaljstyre fondet, jo mindre avkastning og fremtidig størrelse på fondet. Hva blir det neste en politiker ser for seg at fondet ikke skal kunne investere i?

Fondet investerer i dag etter noen absolutter det er bred konsensus om at vi ikke bør inn i, eksemplene er klasebomber og tobakk. Ellers fungerer fondets etiske kompass meget godt. Fondet driver en stadig mer aktiv eierskapsutøvelse som kan være mer effektiv for å endre verden enn å selge seg ut og ikke ha noen påvirkning. Det ble i 2013 avholdt 2300 møter mellom fondet og selskapenes ledelse. Fondet stemte på 9500 generalforsamlinger i 93 000 saker. Fondet benyttet seg for første gang i 2013 retten til å sitte i en valgkomité for styreutvelgelse, i Volvo AB. Fondet solgte selv ut kull- og gullgraveselskaper i 2013 som fondet mente ikke levde opp til gode nok miljøstandarder.

Fondets leder er klar på at man ikke kan eksportere norske verdier, det må forholde seg til internasjonale standarder. Politikerne bør jobbe for å endre de internasjonale standardene, unngå å detaljstyre fondet og gi oljefondets dyktige organisasjon mulighet til å skape best mulig avkastning på vegne av oss alle innenfor allment aksepterte virksomheter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger