Hovedinnhold

Mørkt og usminket om Europa

Ytterliggående krefter blir sterkere i et stadig mer avmektig Europa. Flere stater er ute av stand til å håndtere flyktningstrømmen. De er i ferd med å møte veggen.

Utenriksdepartementets toppbyråkrater legger ikke noe imellom når de beskriver flyktningsituasjonen. Det skal de heller ikke gjøre. Byråkratenes jobb er å tegne et så realistisk bilde av virkeligheten som mulig. De skal gi nøkterne vurderinger og solide fakta som politikerne kan bruke når de fatter sine beslutninger. Notatet VG har fått tilgang til, er et av grunnlagsnotatene til en intern arbeidsgruppe som skal se på migrasjonsbølgen til Europa.

Faglig tungt

Notatet er holdt i et ubyråkratisk og direkte språk. Dette er ikke en kronikk fra en alarmist, eller et innlegg fra en politiker som ønsker å mane frem et bilde som kan tjene hans eller hennes sak. Nei, dette er en faglig tung beskrivelse av Europa i dag, og av hva som venter oss dersom politikerne ikke klarer å få kontroll med grensene og med strømmen av mennesker som ønsker å komme hit.

Nettopp dette gjør det interne arbeidsnotatet ekstra tungt å lese. Konklusjonen er klar: Norge er helt avhengig av Europa. Hvis Europa ikke klarer å møte situasjonen, så havner også vi i store problemer. Så langt er det lite som tyder på at de europeiske lederne klarer å finne frem til løsninger som bærer. De klarer ikke engang å gjennomføre tiltak de blir enige om.

Balansegang

Den samlede fremstillingen i arbeidsnotatet fra Utenriksdepartementet er kraftig kost. Det er også noen av tiltakene som lanseres. Disse må leses som alternativer utenriksministeren og regjeringen kan vurdere, ikke som offisiell, vedtatt politikk. Som forslaget om å legge om bistandspolitikken, med større vekt på nærområdene rundt Europa, og mindre vekt på fattige land langt borte.

Eller formuleringene om at stabilitet kan bli viktigere enn kampen for menneskerettigheter og god styring, og om behovet for økt samarbeid mellom norske myndigheter og politi – og sikkerhetssektoren i udemokratiske og undertrykkende regimer, blant annet i Midtøsten og Afrika.

Spørsmålet utenriksminister Børge Brende og andre politikere må svare på, er hvordan de vil balansere ulike hensyn mot hverandre. Klarer de i dagens situasjon å ta vare på de beste tradisjonene i norsk utenrikspolitikk, og samtidig gjøre det som trengs for at Norge og Europa skal klare å håndtere migrasjonsstrømmen? Klarer de å kombinere medmenneskelighet og fasthet?

Det nordiske samarbeidet

Det kanskje eneste lyspunktet i et svært dystert notat, er håpet om at de nordiske landene kan klare å finne frem til løsninger i fellesskap. Det nordiske samarbeidet har lenge vært et tema kun for de spesielt interesserte. Nå kan det få en ny betydning. Forholdet mellom Sverige og Danmark er iskaldt. Danmark har hatt Nordens strengeste asylpolitikk, Sverige har hatt den mest åpne. Politikere og andre representanter fra de to landene har knapt kunnet snakke sammen om disse spørsmålene. De har stått alt for langt fra hverandre, og vært preget av gjensidig mistro og forakt.

UD-byråkratene skisserer hvordan Norge og Finland sammen kan spille en rolle for å få de to andre nabolandene til å samarbeide. Og kanskje tale med en stemme i internasjonale diskusjoner om fremtidens asylpolitikk. For de diskusjonene kommer. Akkurat det kan vi være sikre på.

Klikk her for å følge VG Meninger på Facebook

Les kommentaren: Vondt - og helt nødvendig

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger