Hovedinnhold

Flyktningene tar feil

<p><b>FEIL OM EUROPA:</b> – Informer de hundretusener av de desperate mennesker fra Afrika og Midtøsten, som er villig til å ofre livene sine for å nå Europa, om at de tar feil, skriver Tommy Sørbø i sitt svar til Rune Berglund Steen.</p>

FEIL OM EUROPA: – Informer de hundretusener av de desperate mennesker fra Afrika og Midtøsten, som er villig til å ofre livene sine for å nå Europa, om at de tar feil, skriver Tommy Sørbø i sitt svar til Rune Berglund Steen.

Foto: Espen Rasmussen, VG
Rune Berglund Steens svar til meg er en klassisk avledningsmanøver for å unngå de virkelig vanskelige problemstillingene.

Denne saken handler om:

Delta i debatten?

Send ditt innlegg til debatt@vg.no

eller

SMS med kodeord sidet til 2200

TOMMY SØRBØ, kunsthistoriker og forfatter

Lederen av Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, hevder at jeg tar til orde for at Vesten bør sivilisere Afrika og Midtøsten med militære midler. Bakgrunnen for hans påstand er minkronikk i VG mandag 12. mai, der jeg forsøker å se på årsakene til flyktningekatastrofen i Middelhavet, og om det er mulig å gjøre noe med dem.

<p>Tommy Sørbø.<br/></p>

Tommy Sørbø.

Kronikken konkluderte med at det neppe lar seg gjøre, i hvert fall ikke innenfor den nåværende verdensordning. Kort sagt; Berglund Steen tillegger meg oppfatninger jeg ikke har og aldri har gitt uttrykk for, og bruker hele sitt svar på å argumentere mot dem.

Det er en klassisk avledningsmanøver for å unngå de problemstillingene som til sjuende og sist vil kunne komme til å utfordre hele hans verdensbilde.

LES: Tommy Sørbø - Hva kan vi gjøre?

LES: Rune Berglund Steen - Slipp helvete løs!

Dem det virkelig gjelder

Men jeg har et forslag til Berglund Steen, i stedet for å bruke mer energi på meg, som han oppfatter som både naiv, spekulativ og kunnskapsløs, bør han informere dem det virkelig gjelder.

Fortell den elleve år gamle jenta på landsbygda i Jemen, som skal tvangsgiftes med en tjue år eldre mann, at ingen kulturer er bedre enn noen andre. Si til hun som skal brennes som heks i Tanzania, at vi gjorde det samme for tre- firehundre år siden, og trøst henne med at det de siste femti årene neppe har blitt brent flere hekser i Afrika enn det ble brent under hekseforfølgelsenes tid i Europa.

Og skulle hun likevel klage, forklar henne at lovene mot å forfølge trollfolk var en arv etter kolonitiden, men som nå har blitt endret fordi kolonistene ikke hadde forståelse for afrikansk trolldomstro.

Kulturell selvgodhet

Men aller viktigst, informer de hundretusener av de desperate mennesker fra Afrika og Midtøsten, som er villig til å ofre livene sine for å nå Europa, om at de tar feil.

At de i virkeligheten er på vei til et kontinent med en kultur minst like full av vold, aggresjon og undertrykkelse som den de kommer ifra.

Og ikke minst, informer dem om at de i verste fall kan komme til å treffe noen som i menneskerettighetenes navn sier de er ute etter å hjelpe sine medmennesker til å leve bedre liv, men som i virkeligheten ikke representerer noe annet enn en kulturell selvgodhet som «har vært en drivkraft i århundrer med vold og overgrep mot andre folk».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger