Hovedinnhold

Fjordmann lar masken falle

KOMMENTAR: «Fjordman» var en rabiat, hatefull viking som kjempet durabelige slag mot islam på internett. Bak pseudonymet befant det seg en gjennomsnittsnordmann.

Da noen angrep Norge klokken 15.26 fredag 22. juli, beskrev den norske bloggeren «Fjordman» landets folkevalgte regjering som «den mest suicidale og feigeste» av Europas regjeringer, på nettstedet «Gates of Vienna».

BAKGRUNN: Peder Nøstvold Jensen er drapsmannens forbilde

Han ba sine faste lesere om å huske på at Jens Stoltenberg var en så ynkelig kryper for islam som det er «menneskelig mulig å være».

Da skytingen på Utøya ble kjent noen timer senere, beskrev han AUF-erne som en «gjeng med antiisraelske, propalestinske ungsosialister».

Da han skjønte at det ikke var en muslim eller en jihadgruppe som sto bak angrepet, var Fjordmans dager talte. I dag står han frem i VG som Peder Are Nøstvold Jensen, en tilsynelatende helt «vanlig» nordmann på 36 år.

I fem år har han vært en av de mest sentrale premissleverandørene for islamhatet og muslimparanoiaen i Europa. Og han var ifølge manifestet til Anders Behring Breivik en av massemorderens store ideologiske forbilder.

Monomant gnål

Jeg har en personlig historie med Fjordman. Den startet i 2005, da VG opprettet egne blogger for medarbeiderne og inviterte til åpen debatt med leserne.

LES OGSÅ: Viktig inspirator kaller Breivik «voldelig psykopat»

Fjordman var en av de første som tok imot invitten, og han dukket daglig opp i kommentarfeltene. Uansett hva temaet var, snakket Fjordman med seg selv om islam.

Sommerværet, strømprisene eller den nye Batman-filmen, Fjordman dura i vei som en gammel påhengsmotor om islams iboende ønske om å opprette det gamle kalifatet i Europa, og gjøre oss alle til «dhimmier» - det vil si «vantro bikkjer» som bare får leve videre på islamistenes nåde.

Jeg gikk i rette med ham flere ganger fordi han ødela alle spirer til ordentlig debatt med det monomane gnålet sitt. Jeg oppfordret ham både offentlig og på mail til å holde seg til saken, jeg strøk konsekvent kommentarene hans ved minste tegn til overtramp. Til slutt skrev jeg en kommentar om ham og andre anonyme nettdebattanter hvor jeg kalte ham «retorisk rabiat».

«Verdenskrig»

Fjordman virket sår over dette. Han sluttet å kommentere hos oss. Det siste jeg hørte fra ham var en mail han sendte meg da opptøyene brøt ut i Paris forsteder senhøstes 2005.

FAREN VISSTE IKKE OM BLOGGEN: - Glade i ham uansett

Han minnet meg på at jeg hadde kalt ham «retorisk rabiat», og lurte på hva jeg sa nå, som den «flerkulturelle verdenskrigen» var i gang.

Han var selv overrasket over at det skjedde så tidlig, det måtte han innrømme. Han hadde ikke regnet med at krigen skulle starte før tidligst i 2010.

Jeg svarte at jeg ikke så dette som noen verdenskrig, selv om opptøyene var alvorlige nok. Våre veier skiltes der, og jeg var like glad.

Mer ytterliggående

Senere så jeg at han boltret seg på andre norske nettsteder som Document.no og HonestThinking.org, hvor han fikk en helt annen respekt for sine postulater.

Frilansjournalisten Øyvind Strømmen, som i årevis har gjort en formidabel jobb med å kartlegge disse miljøene, viser til en tråd på Document.no hvor Fjordman diskuterte direkte med Anders Behring Breivik, og hvor Fjordman fremsto som langt mer ytterliggående enn den senere massedrapsmannen.

Samtidig opparbeidet han seg et navn som en av de fremste stemmer i det internasjonale «anti-jihad»-miljøet, via bloggen Gates of Vienna, hvor han fortsatte med stadig mer intense visjoner om Europas undergang. Og han ga ut boken «Defeating Eurabia» («Beseire Eurabia» - «Eurabia» er fremtidens Europa etter at muslimene har overtatt styre og stell), hvor det blant annet heter:

«Vi bør være sinte på dem (muslimene), men først og fremst må vi være sinte på dem som fôret oss med falsk informasjon, oversvømmet våre land med fiender og tvang oss til å leve med dem. De representerer fiende nummer én. Vi må aldri glemme det».

«Defeating Eurabia» er, sammen med en rekke andre eksempler på Fjordmans rabiate retorikk, saftig representert i Anders Behring Breiviks manifest. Fjordman var utvilsomt en av hans store inspirasjonskilder.

Antagelig død

Så hvem er han?

Peder Are Nøstvold Jensen er en nordmann med sin egen historie. Som nordmenn flest har han lagt ned roser for ofrene de siste ukene, og er begeistret for hvordan Jens Stoltenberg har håndtert det hele.

Den hatefulle Fjordman er antagelig død. Han vil alltid være summen av alle anonyme og rabiate kommentatorer på nett. De som vil ha full ytringsfrihet, og null ytringsansvar.

De som kan virke som barske monstre og durabelige kjemper når de sitter bak pc-ene sine, men som er atskillig mindre fryktinngytende i det virkelige liv.

De har hatt et helvetes tiår. Ting kan bli annerledes for dem etter 22. juli.

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger