Hovedinnhold

Dramaet på Dovre

Hvor lenge skal vi hedre krigens helter?
Noen vil ta til orde for at 2. verdenskrig er evigheter siden og at nye kriger internasjonalt er viktigere.

Men i Norge er interessen for «gamle» og «nye» emner fra årene 1940-1945 stadig levende.

En dramatisk begivenhet fra de kaotiske aprildagene 1940 er på ny aktuell. Sist torsdag behandlet Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité et forslag om tildeling av krigskorset med sverd til kaptein Eiliv Austlid, post mortem.

En gruppe militære - med generalinspektøren for Hæren i spissen, sammen med oberst Arne Bull, oberstløytnant Ulmar Wollan og lokalhistoriker Egil M. Kristiansen - har i mange år ivret for en offentlig oppreisning av kaptein Austlids innsats i april 1940.

Tyske fallskjermjegere

Bakgrunnen er tragisk. Den 14. april 1940 fløy 180 tyske fallskjermjegere fra Fornebu for å lande på Dovre for å sikre trafikknutepunktet Dombås. Dårlig vær gjorde at styrken landet over et stort område. 63 mann ble til sist samlet, og deler av denne styrken gikk i stilling ved Hagevolden sør for Dombås.

Den 41 år gamle kaptein Eiliv Austlid, gårdbruker på Såstad i Stange, ledet 15. april 1940 et mitraljøsekompani som skulle sikre fluktveien nordover for kongefamilien og regjeringen Nygaardsvold. Men kompaniet ble stoppet av tysk ild, og under et stormangrep mot den tyske stillingen ved Hagevolden falt Austlid og fem andre soldater.

I flere historiske fremstillinger ble Austlid beskyldt for å ha opptrådt uansvarlig og ha utvist dårlig dømmekraft. General Otto Ruge brukte uttrykket «dumhet» i sine erindringer. Austlid fikk et negativt ettermæle.

Øyenvitner intervjuet

Det springende punkt er at Austlid ikke sendte en forpatrulje (sikring) foran sin hovedstyrke, og at kompaniet ble overrasket.

Over en ti-tolv års periode er det samlet nye informasjoner om forløpet, især gjennom intervjuer med overlevende fra Austlids kompani. Stanges lokalhistoriker Egil M. Kristiansen har formulert den nye versjonen om Eilivs Austlids siste døgn.

Det kan se ut som om kaptein Eiliv Austlid var i ferd med å organisere en forpatrulje, da han utenfor Kirkestuen pensjonat på Dovre - der de fleste regjeringsmedlemmene oppholdt seg - kom i samtale med forsyningsminister Trygve Lie. Lie skal myndig ha sagt at noen forpatrulje var det ikke tid til, regjeringen måtte videre.

Austlid skal ha oppfattet dette som en ordre, og transporten nordover startet uten sikring. Det var dårlige etterretninger om hvor tyskerne befant seg og om hvor mange de var. Kompaniet kjørte rett inn i tyskernes ildlinje. Kaptein Austlid beordret straks seks mann til et stormangrep han selv ledet. Det endte fatalt.

«Utvilsomt tapper innsats»

Forsvarsdepartementet og Krigsdekorasjonsrådet har tidligere avvist søknadene om krigskorset med sverd til Austlid, under henvisning til at det ikke er utdelt en slik utmerkelse etter 1949. Men rådet konkluderte også med at Austlid «gjorde utvilsomt en tapper innsats» da han angrep de tyske stillingene med en liten styrke.

Da man på 1980- og 90-tallet ga adgang til å utdele dekorasjoner på nytt, var det kollektivt til de sivile krigsseilerne i handelsflåten. Gjenåpningen omfattet ikke de væpnede styrker.

Hva Kontroll- og konstitusjonskomiteen gjorde sist uke? Den anså saken for å være avsluttet. Austlids støttespillere må føle dyp frustrasjon.

Vi må spørre - kan norske myndigheter i dag tildele en utmerkelse til denne ene kapteinen?

Svaret er ja - det er formelt mulig om viljen er der. Men det praktiske og prinsipielle er krevende. Ved å åpne for tildeling til én person, vil andre søknader komme.

Det trengs et apparat for å dokumentere hva som er løse påstander eller faktisk riktig, så lang tid etterpå.

Samtidig må vi slå fast: Det den engasjerte gruppen av offiserer og hærledelse har oppnådd, er faktisk å gjenreise kaptein Eiliv Austlids ettermæle. Hans innsats er i dag fremstilt annerledes enn før. Alle som heretter skal skrive om episoden, må diskutere det nye stoffet om dramaet på Dovre.

En ting er sikkert: Vi kan aldri slutte å hedre krigens helter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger