Hovedinnhold

Ny stat, nye regler

<p>Donald Trump ønsker, i likhet med en rekke andre kandidater, å gjøre USA stort igjen. FOTO: THOMAS NILSSON/VG</p>

Donald Trump ønsker, i likhet med en rekke andre kandidater, å gjøre USA stort igjen. FOTO: THOMAS NILSSON/VG

Alt som var vedtatte sannheter etter primærvalget i Iowa for en uke siden, er utdaterte spådommer før primærvalget i New Hampshire natt til onsdag.

Den klønete åpningen på republikanernes toppkandidatdebatt på ABC lørdag, har gått seiersgang over sosiale medier i helgen. Flere av deltagerne skjønte ikke når de skulle komme inn på scenen, og ble stående i kø i kulissene, debattlederne sto med ryggen til og skjønte ikke at deltakerne ikke var kommet inn og det hele hadde et preg av gammeldags stumfilmkomikk.

Talende nok for hele situasjonen på republikansk side, kanskje der rekkefølgen skifter fra meningsmåling til meningsmåling og hvor man fremdeles har alt for mange deltagere, alt for sent i løpet.

Situasjonen etter primærvalget i Iowa forrige tirsdag, så slik ut: Evangelisten og ytrehøyrekandidaten Ted Cruz hadde noe overraskende slått den inntil da ustoppelige bulldoseren Donald Trump, og inntok førsteplassen.

Trump havnet dermed på andre, men bare et prosentpoeng bak den mer moderate og langt yngre Marco Rubio. Rubio hadde dermed gjort det mye bedre enn forventet, og dratt gått fra de andre moderate kandidatene, Chris Christie, Jeb Bush og Joe Kasich.

Trump ble taperen

Resultatet var at Trump fremsto som en taper med sin andreplass, mens Rubio ble en moralsk vinner med sin tredjeplassering. Alle spådde at hele partiapparatet og alle de største donorene ville konsentrere seg om Rubio, fordi ingen av disse egentlig ønsker at kandidaturet skal gå til ytterliggående kandidater som Trump eller Cruz.

Og slik var det sikkert også. Men på lørdagens debatt ble Rubio utsatt for gjentatte angrep. Ikke først og fremst fra Cruz eller Trump, men fra Chris Christie og Jeb Bush, som vet at den som kommer sist av de moderate kandidatene på tirsdag, antagelig er ute av dansen.

Bush og Trump vet at de skal ha noen sjanse må de klare å kapre den moderate plassen, og de gikk sammen om å skvise Rubio for hans ungdom og mangel på erfaring.

Det kunne slått tilbake på dem selv, men Rubio taklet angrepene særdeles dårlig. Han sto der litt skremt og gjentok de samme utenatlærte setningene om igjen og om igjen selv etter at den lett bøllete New Jersey-guvernøren Christie hadde kritisert ham for nettopp dette; at han bare repeterte de samme replikkene igjen og igjen.

Det er slett ikke sikkert at Christie eller Bush tjente noe på dette. Men det er ganske sannsynlig at Rubio tapte noe på det. Han så definitivt ikke presidentaktig ut der han sto.

I stedet kan fortjenesten ha gått til Trump, som slapp å være mål for de hardeste angrepene for en gangs skyld. Dermed konsoliderte han sin ledelse i delstaten, og virker i godt kamphumør før kveldens valg.

Motgang for Cruz

Ted Cruz møter større motbakke i New Hampshire enn han gjorde i Iowa. De evangeliske velgerne er færre her, og den litt mer villmannsaktige frihetslengselen som Trump representerer slår bedre an. Dette er tross alt delstaten som har et motto som høres ut som reklamejingelen for en gammel Bruce Willis-film: «Live free or die».

Blant demokratene er kandidatene færre og frontene tydeligere. Meningsmålingene viser at Bernie Sanders vil slå Hillary Clinton med klar margin, etter at hun slo ham knepent i Iowa. Jo tettere på ham hun kommer, jo større seier vil det være for henne.

For Clinton vil kampanjen starte for alvor når New Hampshire er tilbakelagt og hun kan konsentrere seg om stater med en mer «normal» politisk sammensetning enn de to eksentriske førstestatene.

Natt til mandag slapp Clintonkampanjen løs et våpen de selv vet de må bruke med forsiktighet: Hillarys ektemann og USAs ex-president, William Jefferson Clinton.

Etter å ha stått stille og statsmannsverdig bak sin kone så langt i 2016-kampanjen, gikk han nå til angrep på det han kalte «sexistiske» og «uærlige» angrep på Hillary fra Sanderskampanjen.

Ustyrlige Bill

Når Bill Clinton først er løs er han ikke alltid like lett å kontrollere. For åtte år siden gjorde han antagelig mer skade enn gavn for kona under valgkampen, da han sa om Obama i New Hampshire «at hele greia er det største eventyret jeg noen gang har hørt».

Det slo ikke godt an, spesielt ikke blant den viktige afrikanskamerikanske velgergruppen blant demokratene.

Samtidig klarte han å få hele Kennedyklanen mot seg, ved å si til Pater Familias Ted Kennedy om Obama at «for noen år siden ville denne fyren henta kaffe til oss».

Det kan være Clintonekteparets virkelige akilleshæl, å opptre som om nominasjonen «tilhører» Hillary. Hun må allerede jobbe hardere enn de fleste for å vinne nominasjonen, nettopp på grunn av sin bakgrunn.

Da er det viktig at hun viser hvor hardt hun jobber for den, og ikke får det til å se ut som hun tar den på arverekkefølgen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger