Hovedinnhold

Et stort lyspunkt

<p>President Juan Manuel Santos (t.v.) og FARC-kommandør Timoleon Jimenez tar hverandre i hånden etter å ha undertegnet våpenhvileavtalen. Seremonien fant sted i Havana, Cuba og ble bivånet blant andre utenriksminister Børge Brende og Cubas president Raul Castro (i midten).</p>
HÅNDSLAG FOR FRED: -

President Juan Manuel Santos (t.v.) og FARC-kommandør Timoleon Jimenez tar hverandre i hånden etter å ha undertegnet våpenhvileavtalen. Seremonien fant sted i Havana, Cuba og ble bivånet blant andre utenriksminister Børge Brende og Cubas president Raul Castro (i midten).

Foto:AP
Etter flere tiårs borgerkrig, 260 000 døde og syv millioner internt fordrevne er det omsider farvel til våpnene i Colombia. Regjeringen og FARC-geriljaen har nylig undertegnet en historisk våpenhvileavtale.
Meninger

Denne saken handler om:

Colombia kan bli et eksempel for andre i konfliktløsning

Det betyr ikke at fredsprosessen er brakt trygt i havn. Fortsatt finnes det skjær i sjøen når våpenhvileavtalen skal gjennomføres, men det er et godt og berettiget håp om at colombianerne nå vil lykkes i oppnå fred og fremskritt. Ved avslutningen av prosessen, forhåpentlig tidlig i høst, vil det bli holdt en folkeavstemming om fredsavtalen. Mye må imidlertid på plass i løpet av de neste måneder. Det er avgjørende at alle deler av våpenhvilen blir gjennomført som avtalt. Soldater skal tilbake til det sivile samfunn, en demobilisert geriljabevegelse skal kunne delta i det politiske liv, ofre skal få erstatning, en jordreform skal gjennomføres og en sannhetskommisjon og spesialdomstol må opprettes. Borgerkrigen har etterlatt dype spor, vonde konflikter og mistillit. Det kan ta tid å skape virkelig fred, men forsoning er det beste middel for å lege sårene.

Colombia har de beste muligheter til å lykkes. Forhandlingene om en våpenhvile har vært langvarige og grundige. Det har vært et møysommelig arbeid, men resultatet er at partene har fått et tydelig veikart for fred. Nå må løftene innfris.

Forhandlingene mellom FARC og regjeringen startet offisielt i Oslo i oktober 2002. Det er fortjenstfullt at Norge, sammen med Cuba, har spilt en konstruktiv rolle som tilrettelegger. FN skal nå overvåke nedleggelsen av våpen og gjennomføringen av våpenhvileavtalen.

I en tid som preges av ekstremisme, væpnede konflikter og store flyktningstrømmer fremstår Colombia i dag som et stort lyspunkt. Når nasjoner bryter sammen blir konsekvensene enorme, og ikke bare for landets egne innbyggere. For å unngå katastrofen trenger man ledere med forhandlingsvilje og integritet, og et internasjonalt samfunn som stiller opp. Colombia sto på randen av å bli en mislykket stat, men kan i stedet bli et eksempel for andre i konfliktløsning.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger