Hovedinnhold

VG mener: Nei til forenkling fra superministeren

De borgerlige partiene gikk til valg på å forenkle Norge. Løftene om avbyråkratisering og effektivisering ligger på Jan Tore Sanners bord.

Han er statsråd for det nye superdepartementet som fra nyttår heter Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Effektivisering er et fint ord som politikerne ofte tyr til. Men i praksis viser det seg å være vanskeligere. Til NRK sier Sanner nei til å endre på kravene til nye boliger. De skal fortsatt alle sammen være universelt utformet, tilpasset funksjonshemmede og bygget for å bruke minimalt med energi.

SUPERMINISTER: Jan Tore Sanner (H) har fått i oppdrag å forenkle Norge. Foto: Therese Alice Sanne
SUPERMINISTER: Jan Tore Sanner (H) har fått i oppdrag å forenkle Norge. Foto: Therese Alice Sanne

Kravene, som finnes i den såkalte TEK 10, ble gjort gjeldende fra 2010. Alle som bygger må sørge for plass til rullestol både ute og inne. Det må være heis, radonsikring selv uten radon i området, dobbelt så mange stikkontakter som før, fjernvarme og dyrere vinduer.

Og i fremtiden trenger vi solide, energieffektive boliger hvor vi kan bo også som gamle. Rundt en prosent av befolkningen sitter i rullestol, og det er fornuftig å bygge flere leiligheter som er tilpasset funksjonshemmede. Det er likevel vanskelig å se behovet for at absolutt alle nye leiligheter skal tilpasses rullestol og ha heis. En del av energikravene kan også slå uheldig ut, siden de nye, tette boligene får et svært lavt oppvarmingsbehov.

Når all nye boliger må oppføres etter disse kravene presses prisene opp. Sammen med lange reguleringsprosesser og dyre tomter gir det Norge svært kostbare boliger. Særlig små leiligheter blir forholdsmessig dyrere. I byene sliter unge med å komme seg inn på markedet. På bygda lønner det seg mange steder ikke å bygge nytt.

Derfor er det skuffende når Jan Tore Sanner avviser å se på kravene. De skal fortsatt gjelde alle nye boliger, bortsett fra når staten selv setter opp studentboliger. Der skal bare 20 prosent av leilighetene være universelt utformet. Det er gode grunner til å lempe på kravet for studentboliger. Men at staten selv sniker seg unna, sier sitt om hva dette koster.

En idé til effektivisering kan være å gi private utbyggere de samme lettelsene som staten har gitt seg selv. Folk bør få lov til å bestemme selv om de vil ha heis, 20 stikkontakter og peis hjemme hos seg selv.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger