Hovedinnhold

Bonde Tusvik i VG-kronikk: Eias briller har flekker av sæd

KJENDIS-KOMIKER: Skuespiller Sigrid Bonde Tusvik ankommer festpremieren for filmen Kon-Tiki på Operaen. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX
KJENDIS-KOMIKER: Skuespiller Sigrid Bonde Tusvik ankommer festpremieren for filmen Kon-Tiki på Operaen. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX
Det er bare å ta seg en tur ned til Barcode-tårnene i Oslo, så ser du hvem som styrer dette landet. Vi er milevis unna likestilling i Norge, skriver Sigrid Bonde Tusvik.

Delta i debatten?

Send ditt innlegg til debatt@vg.no

eller

SMS med kodeord sidet til 2200

KVINNEDAGEN

SNART MAMMA: Sigrid Bonde Tusvik.
SNART MAMMA: Sigrid Bonde Tusvik.

Sigrid Bonde Tusvik, komiker

Om noen uker har jeg tenkt å føde en unge, og det er heldigvis en jente. Takk og lov. Hvem har lyst til å føde gutter inn i en verden der kvinner er på vei til å ta over all makt? Det har jeg nemlig lest. I avisen.

Forbigått av dame

I Norge har vi en god del menn i den kritiske offentligheten som er veldig på vakt mot vaginaliseringen av verden. Tre av dem er Harald Eia, Ole Martin Ihle og Nils Brenna. De er mye sammen og de snakker mye sammen. Noen ganger må de skrive kronikk også.

Det skjer som regel hvis en av dem blir forbigått av en dame på de siste flatene inn mot Kikut. Har jeg hørt. Det er bare et rykte, men likevel.

Da raser de hjem til Eias ungkarsrede og skriver som faen. Det sviende nederlaget døyves sakte mens fingrene farer over tastaturet.

Ole Martin skriver, Harald Eia traver i ring og snakker høyt, mens Nils sitter i kroken og ler av alt og rågoogler fram amerikansk statistikk som støtter påstandene de gjerne vil fremme som fakta. Så tar de førti pushups og skynder seg å få tatt bylinebildet, mens overarmene svulmer.

I Dagbladet skrev de blant annet nylig: «Hva skjer med Norge når maktbalansen vipper i kvinners favør, og vi ikke lenger har likestilling, men kvinnedominans?».

Les hele kronikken i Dagbladet her .

Makt over fjernkontrollen

Kronikken starter med en observasjon av at damene tar over fjernkontrollen. Og at kompisene deres har koner som generelt bestemmer over for mange av de små tingene i hverdagen.

Derfra balla det altså på seg til at verden går i dass fordi de suverene hyperintelligente mennene mister grepet og de som tar over er et hav av dølle og middelmådige damer.

Denne gubbesjuke lille teksten kom som bestilt - noen uker før 8. mars - som bestilt fordi den tente den lille illsinte chihuahuaen i meg. Fader.

Du har temmelig dårlig sikt ut av forskerbrillene dine hvis du klarer å konkludere med at den største faren i Norge er at damer får for mye innflytelse og at standarden på vår samlede sivilisasjon sakte dras ned fordi menn mister grepet.

Sædflekker på brillene

KJENDIS-KOMIKER 2: Harald Eia, her under første innspilling av humorprogrammet på NRK «Storbynatt». Foto: KYRRE LIEN / NTB SCANPIX
KJENDIS-KOMIKER 2: Harald Eia, her under første innspilling av humorprogrammet på NRK «Storbynatt». Foto: KYRRE LIEN / NTB SCANPIX

Jeg mistenker at Eia og co. har fått brillene sine flekket til av sæd fra den intellektuelle runkeringen de deltar i. Enten det, eller så er det grå stær i ung alder.

For hvis du går rundt og er stolt av likestilte Norge, bør du straks både slutte å runke og pusse brillene dine. Det er milevis igjen til vi kan snakke om full likestilling mellom norske menn og kvinner.

Det begynner å bli en god stund siden vi hadde vår eneste kvinnelige statsminister, og hun ble faen meg kvotert inn i politikken på 70-tallet.

Det er bare å ta seg en tur ned til Barcode-tårnene i Oslo, så ser du hvem som styrer dette landet.

Eller ta en titt på gjestelisten til Norges Banks årsmiddag, Statoil sine møter eller julebordene til finanseliten. Det er stort sett bare menn du ser. Og det er her makten ligger. I vårt økonomiske system.

Jeg traff en mannlig student denne uken som mente at det er her problemet ligger, kampen mellom menneske og system. Det lønner seg ikke å føde i vårt økonomiske system. Det lønner seg ikke å amme, ta vare på barna eller ta hensyn til familien. Det er ulønnsomt å være kvinne!

Alle avgjørelser blir fremdeles tatt av menn, det er menn som fyller de fleste nasjonalforsamlinger og styrerom. På toppledernivå er 80 prosent menn her i Norge.

Som Dagsavisen skrev tirsdag denne uken: «Kvinneandelen i privat sektor gikk ned fra 38 prosent til 36,3 prosent i perioden 91-09. Flere av kvinnene som velger privat sektor etter endt utdanning, bytter til offentlig sektor når de får barn.».

Kvinner med familie vil altså heller ha trygghet og korte dager på jobb i det offentlige. Det er ikke bare trist, det er jævlig irriterende.

Avsmak av ordet feminist

Hvorfor får menn avsmak av feministbevegelsen? Fordi vi kvinner ikke engang selv har lyst til å kalle oss for feminister.
Folk som er for fri abort, likestilt arbeid og frihet for begge kjønn vil ha seg frabedt det ordet. Spennende valg syns jeg.

Siden de helt klart er der de er i dag, tøffe i trynet, nettopp fordi det har vært kvinner før dem som har kjempet en kamp for frihet, mot diskriminering, mot kjønnsrollemønstre og mot å bli satt i bås.

Så hvorfor tar ikke vi kvinner over verden? Kvinner er jo like besluttsomme på arbeidsplassen som menn, hvis de har samme utdanning.

Det er personligheten som avgjør og evnen til kommunikasjon, ikke kjønnet.

Banale sannheter

Det er stusslig å vite at kvinner tjener i gjennomsnitt 15 % mindre enn menn, per time. Og sånn har det vært de siste 20 åra. Og i tillegg til at de tjener dårligere, opplever 12 prosent av jentene uønsket seksuell trakassering. I tillegg kommer all statistikken på diskriminering av innvandrerjenter.

Og nå tenker du kanskje at jeg skal si: Derfor har vi en lang vei å gå. Føkk det! Det er alltid en lang vei å gå med alt mulig. Asylbarnsaker, Munch-museer, kontantstøtteordninger. Men det er dessverre de banale sannheter som gjelder her: Alle arbeidsplasser tjener på å ha like mange kvinner som menn på jobb. Det blir et mye bedre miljø av slikt. Alle kan bidra til et likestilt samfunn, mann som kvinne. Æsj, nå måtte jeg skrive det kjedeligste ordet i verden: BIDRA!

Om noen uker føder jeg datteren min. Hun kommer ikke til å dra ned snittet og gjøre verden mer middelmådig. Men hun kommer til å møte en del folk som vil prøve å innbille henne at hun gjør det.

Så til deg i dag: Bruk kvinnedagen godt, tenk gjennom sakene, slå ned på gubbesjuk propaganda, løft kvinnene rundt deg, tenk fellesskap, tenk skjerpings, og beklager å måtte si det: bidra!

Harald Eia, Ole Martin Ihle og Nils Brenna ønsket torsdag kveld ikke å kommentere denne kronikken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger