Hovedinnhold

Blå valgseier i 2013

Folk flest bor enten i en by, eller i fylkene rundt Oslo, og de stemmer blått. Det varsler regjeringsskifte om to år.

Denne saken handler om:

Det har vært en langvarig trend at fylkene rundt Oslo, som til sammen har to millioner innbyggere, stemmer blått. Dette kommunevalget har befestet trenden.

Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold og Østfold er blå fylker. Til og med i den tradisjonelt knallrøde Østfoldbyen Halden er Høyre største parti.
I Drammen vant Høyre valget med nesten femti prosent av stemmene.
I tillegg vant Høyre de største byene Tromsø, Bergen og Stavanger.

Alt tyder på at Høyre har blitt middelklassens parti fremfor Arbeiderpartiet.

Skal Arbeiderpartiet gjenvinne noen av disse velgerne, må partiet gå mot Høyre og kapre velgerne som kan tenke seg å veksle mellom disse to partiene. Da nytter det ikke å fortsette med et rødgrønt samarbeid.

Når Kristin Halvorsen nå går av som partileder til våren, er to av de tre partilederne som skapte det rødgrønne prosjektet ute av regjeringens underutvalg. Det er her de viktigste avgjørelsene tas og kompromissene spikres. Dersom SV fortsetter i regjering med en ny partileder, blir det en utfordring for Jens Stoltenberg å styre prosjektet videre. Han har lenge slitt med dårlig kjemi med Liv Signe Navarsete.

Stoltenberg har blitt en god kompromissmaker og er nok innstilt på å beholde det rødgrønne alternativet frem mot valget. Spørsmålet er hva SV vil. Dersom den nye partilederen heter Audun Lysbakken, fortsetter SV trolig i regjering. Det er lite å hente for SV på å gå ut av regjeringen før stortingsvalget.
Etter neste valg vil partiet uansett være i opposisjon igjen.
Utfordringen hans blir å overbevise resten av partiet om å fortsette i regjering. Ingen har hatt så god styring på SV som Kristin Halvorsen. En ny leder vil ikke ha samme autoritet.

De rødgrønnes historie er uansett over i 2013.

Høyre er fortsatt innstilt på å få til et bredt borgerlig samarbeid. Det er en smart strategi all den tid oppslutningen om Frp ser ut til å være nedadgående.

Valget i går er historisk og varsler et skifte fra rødt til blått. Det er ikke unaturlig. Middelklassen i Norge er stor og ser seg selv i stand til å ivareta flere velferdsbehov på egen hånd. De ønsker å beholde mer av inntektene sine selv og er vant til å kunne kjøpe det de vil ha, ikke stå på ventelister eller i kø.

Nordmenn har også stor omsorg for de svakeste blant oss. I det bildet er Erna Solberg den rette statsministerkandidaten: En "compassionate conservative", som de sier i Storbritannia: En konservativ med et menneskelig ansikt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger