Hovedinnhold

Ingen synd å skifte religion

BLE TRAKASSERT: Louiza Louhibi har blitt offer for religiøs sjikane. Foto: Marius Knudsen.
BLE TRAKASSERT: Louiza Louhibi har blitt offer for religiøs sjikane. Foto: Marius Knudsen.
21 år gamle Louiza Louhibi sjikaneres på det groveste etter at hun sto fram som voldtektsoffer. Hun trakasseres på sosiale medier av religiøse ekstremister som er mer opptatt av at hun har forlatt islam enn budskapet hun bringer i voldtektsdebatten.

Delta i debatten?

Send ditt innlegg til debatt@vg.no

eller

SMS med kodeord sidet til 2200

Kronikk av Kadra Yusuf 

At feige menn og kvinner trakasserer folk som deltar i debatter begynner vi bli vant med. At de gjemmer seg bak et falsk navn, bak en skjerm er også hverdagskost. Men det som er spesielt med sjikanen Louiza opplever er at mye av det retter seg mot at hun er en frafallen kvinne, at hun har forlatt islam.

«Du er møkkete vantro ludder kafira drittkjerring» står det på en av de mange meldingene hun har fått. Kafira og murtad kan oversettes med vantro.

Dødstrusler

Louiza selv sier at mange av meldingene hun får går ut på at hun fortjener å bli voldtatt og at hun har forlatt Islam.

Dette er heller ikke nytt. Markante muslimske jenter som Shabana Rehman, Amal Aden eller Ayaan Hirsi Ali for den saks skyld, blir sjelden sjikanert for fakta, men heller deres gudstro. Dette har pågått i mer enn 10 år.

Religiøs sjikanering av kvinner er ubehagelig og ofte blir man mer redd og føler seg mer sårbar enn andre kan se. Som leder i Nettverk for likestilling, Integrering og Mangfold, Tina Shagufta Kornmo, sier: «Dette er mer problematisk for enkeltindivider enn det det norske samfunnet forstår. Det ligger en skjult trussel i det, fordi enkelte mener at straffen for å forlate islam er døden.»

Ikke vanlig

Et annet sted i Norge sitter afghanske «Ali». Han er spent, i februar kommer saken hans opp i en norsk rett. «Ali» valgte å konvertere til kristendommen mens han bodde i Hå mottak på Jæren. Det fikk dramatiske følger for han, da han en dag i august ble vansiret av en beboer i samme mottaket med kokende vann. Beskjeden var: «Hvis du ikke vender tilbake til islam, dreper vi deg».

Seks andre konvertitter i samme mottaket har forøvrig også flyktet fra mottaket, pga trusler fra muslimske beboere. Det som er enda mer hårreisende med denne saken er at politiet anser saken som «vanlig beskadigelse», uten religiøst motiv.

UDI på sin side dro på befaring til mottaket til «Ali» og friskmeldte mottaket etter ett par timer, De anså det hele som «vanlige konflikter».

Ahmed, en annen konvertitt som bor på mottaket, fortalte Jærbladet at han har blitt banket opp av muslimske beboere fordi han så kristen tv og ikke ble med til moskeen og ba. Ahmed og mange andre beboere fortalte videre at de er kritiske til hvordan UDI har håndtert dette.

Uakseptabelt

Tenk deg ironien - flyktet fra Afghanistan og kommet til Norge for å slippe redsel og forfølgelse og det samme skjer i ditt midlertidige hjem Norge. Louiza har på lik linje med «Ali» tatt en avgjørelse om å konvertere til kristendommen.

De benytter seg begge av sin ubestridelige menneskerett, nemlig religionsfriheten. Burde Louiza og Ali finne seg å bli sjikanert for sine religiøse valg? Nei. Burde vi adressere problemet? Ja. For vi kan ikke akseptere et samfunn der muslimer eller andre som velger å konvertere til andre religioner, blir hetset.

Men dette sitter dessverre langt inne foreløpig, spesielt for såkalte eksperter. Ta religionshistoriker og islamekspert Kari Vogt som eksempel, når hun uttaler seg om trakasseringen Louiza opplever på NRK, sier hun «...at dette trolig dreier seg om frustrert ungdom som er i opposisjon til samfunnet».

Å tilskrive trusler og sjikanering som nærmest pubertale krumspring mener jeg er å ikke ansvarliggjøre de som står bak dette. Og er det en ting vi som samfunn bør lære etter 22. juli er Det at vi at er nødt til konfrontere hat og ikke ignorere det. For hvordan vet Kari Vogt at disse «guttestrekene» ikke kan ende opp i fatale handlinger?

Og hva skiller skiller det «Ali» opplever på Jæren og det mange kristne opplever i Kairo i disse dager? Hvis Ali hadde blitt hetset på grunn av sin hudfarge hadde vi ikke sittet og sett på.

Det å hetse folk etter hvilken Gud de tror på er vel det samme som å hetse dem for hudfargen de har. Det handler om menneskeverd. Vansiringen av «Ali» og sjikaneringen av Louiza illustrerer mangel på menneskeverdet vi setter så høyt i vårt siviliserte samfunn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger