Hovedinnhold

Ytringsfrihet for alle?

Far blir dømt på grunnlag av hvem han er, ikke hvilke ytringer han er kommet med.

Min far har vært gjennom en turbulent tid her i Norge. Mye har gått imot ham. Jo mer han prøvde å forklare seg, desto flere uttalelser ble blåst opp av media for å få flere seere eller lesere, skriver mulla Krekars datter.

Delta i debatten?

Send ditt innlegg til debatt@vg.no

eller

SMS med kodeord sidet til 2200

Av mulla Krekars datter.

DEL & DELTA: Delta i diskusjonen nederst i artikkelen og del denne kronikken med dine venner på Facebook og Twitter.

Derfor har han ikke vært populær i Norge. Ikke hans uttalelser, og ikke ting han synes og mener.

Forklare islam

Min far kritiserte Saddam i hans mest brutale tid, og måtte flykte. Han kritiserte Khomeini i Iran og måtte flykte. Han har ikke prøvd å tilfredsstille ledere eller land hvis det er i strid med hans tro og meninger. Det er vel blitt klart gjennom hans uttalelser. Han er ikke som enkelte muslimer som bare bukker og nikker på ordre fra media og nordmenn. Denne siste saken oppleves ikke forskjellig fra tidligere. Far har forklart noen prinsipper, ikke for å tilfredsstille noen, men for å forklare islam. Dommeren bekreftet at uttalelsene ikke vanligvis vil være regnet som drapstrusler (VG 26/3). Far blir dømt på grunnlag av hvem han er, ikke hvilke ytringer han har kommet med. Media blåser opp sakene, og ord blir dratt ut av sammenheng. Så spørsmålet er egentlig om ytringsfrihet finnes for folk som ikke har samme meninger som «vanlige nordmenn».

«Fjordman»

KREKAR: Det er Mulla Krekars datter som har skrevet kronikk om faren i VG. Foto: JØRGEN BRAASTAD
KREKAR: Det er Mulla Krekars datter som har skrevet kronikk om faren i VG. Foto: JØRGEN BRAASTAD

Det handler om noen kurdere som har brent vår helligste bok. Krenket den på verst mulig måte. Hva sier islam om dette? Og det handler om min fars analyse av hva som kan skje hvis han ble sendt tilbake. Da gjelder prinsippet med øye for øye han har forklart, noe som ellers er kjent i kristendommen. Man kan trekke parallellene til «Fjordman» som har kommet med ekstreme uttalelser og var inspirator for Breivik. Men han ble ikke tiltalt for noe. For det er tross alt ytringer det er snakk om. Det er trist å se at muslimer ikke svarer i debatter der islam blir angrepet. Siv Jensen sier at islam er mot alt Norge holder kjært. Abid Raja og Shoaib Sultan var stille da Jensen sa dette i NRK Debatten. Da mener jeg de godtok at islam er mot demokratiets prinsipper. Dette skal i hvert fall jeg benekte. Hvordan kunne de godta det? Hvor var muslimene da kurderne brant koranen? Hva gjorde de for å forsvare koranen? Hva var forskjellen mellom karikaturtegningene og koranbrenningen? Hvorfor tok ingen avstand? Var det ingen av de fremtredende muslimene i Norge som hadde en mening før saken handlet om Krekar?

Far fikk et sikkerhetsopplegg rundt seg etter drapsforsøket i januar 2010. Men når han ville demonstrere mot brenning av koranen ble han truet av politiet. De sa han da skulle miste sitt sikkerhetsopplegg. I seg selv har dette ikke vært noe han har tatt tungt. Men poenget er at når han skulle delta på en fredelig og rolig demonstrasjon mot brenning av koranen og ytre seg, ble han straffet for dette. Det er et resultat av alle disse hendelser som har ført til at rettsstaten i våre øyne er virkelig svekket. Det er da vi forsto at demokratiet ikke gjelder for alle, dessverre! Politikere har presset rettsapparatet i denne saken. Politiet truer en som vil ytre seg i en fredelig demonstrasjon. Når dette kan skje, kan man jo lure på om også korrupsjon har funnet sted i Norge.

Kurdistan

Hvor var rettsstaten, myndighetene, politikerne og media den dagen mannen som forsøkte et attentat mot min far ble løslatt i Norge? Politiet hadde konkrete bevis! Hvorfor var det ingen som forsvarte rettsstaten da? Igjen er det viktig å presisere for alle at dette er en mann som aldri har ønsket å bo noe annet sted enn sitt eget land. Slik har det vært siden han måtte flykte i 1982. Min far har alltid ønsket å returnere dersom forholdene tillater det. Ingen ønsker å bli flyktning på grunn av frykt for eget og familiens liv. Derfor har han holdt seg til kurdiske nyheter og ikke norske nyheter. Han har forholdt seg til ting som skjer i Kurdistan og ikke i Norge. Derfor har han ingen politiske mål her i Norge, men bare et ønske om å fortsette kampen i Kurdistan. Altså ingen innføring av sharia i Norge eller noe snikislamisering. De fleste muslimske flyktningene vil reise hjem så fort det lar seg gjøre. De er ikke annerledes enn andre flyktninger som tilstreber forbedring i sitt hjemland. Derfor har min far takket for den beskyttelsen Norge har gitt ham. Men det betyr ikke at han skal gi avkall på sine mål mens han bor her midlertidig. Han har forholdt seg til norske lover, og respektert dem. Selv om han, som alle andre, er uenig i noen av dem, og ikke liker andre.

Kjemper sin sak

Så lenge han ikke bryter norske lover, kan han vel kjempe for sin sak. Er det bare at det er en islamistisk tankegang som teller? Er det greit å støtte kommunistiske kurdere, men ikke muslimske? Hadde han vært en tamil som hadde akkurat samme mål, hadde saken vært annerledes. Han ville da blitt betegnet som forkjemper for å fri sitt land. Far har ikke gjort noe ulovlig i Norge eller andre steder i verden. Likevel kunne et demokratisk land som Norge si han er en fare for rikets sikkerhet. Vedtaket om fare for rikets sikkerhet var bare et skalkeskjul etter at myndighetene ikke fikk far dømt på noe vis. Dessverre så har både media og politikerne sørget for at man alltid skal svartmale praktiserende og rettroende muslimer. De fremstiller det som om det er farlig å være praktiserende muslim. Hvorfor det? Fordi de blir flere for hver dag som går? De gjør ingen skade, de har bare at annet syn enn andre. De tvinger ingen til å mene det samme som dem. Kan man ikke i et demokratisk land som Norge mene dette uten å bli stemplet som farlig?

Mulla Krekars datter har skrevet denne kronikken.

DEL & DELTA: Delta i diskusjonen nederst i artikkelen og del denne kronikken med dine venner på Facebook og Twitter.

Les også: Krekars datter mener Venstre-Raja godtar angrep på islam

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger