Hovedinnhold

Norske menn kan ikke kle seg!

JUNIOR: Ved å kle seg feil blir den norske statsministeren en junior i møte med verdens mektigste ledere. Ikke minst blir kontrasten stor ved siden av den alltid vekledde Barack Obama. Man ser også hvordan bekledningen og måten han sitter helt ytterst på stolten sier noe om maktbalansen, mener David Strømman Nedal. Foto: Thomas Nilsson / VG
JUNIOR: Ved å kle seg feil blir den norske statsministeren en junior i møte med verdens mektigste ledere. Ikke minst blir kontrasten stor ved siden av den alltid vekledde Barack Obama. Man ser også hvordan bekledningen og måten han sitter helt ytterst på stolten sier noe om maktbalansen, mener David Strømman Nedal. Foto: Thomas Nilsson / VG
Norske menn kan ikke kle seg. Slik svekker de sitt eget omdømme og sin egen gjennomslagskraft, skriver designer David Strømman Nedal.

Norske mannlige ledere har mange kvaliteter. Men dessverre svikter de på ett område: De kan ikke kle seg. Dommen kan virke streng, men her må vi dessverre være ærlige.

Jeg har studert et stort antall norske mannlige toppledere, mellomledere og andre representanter for offentlig forvaltning og norsk næringsliv. Mange er flinke til mye, men dessverre ikke til å kle seg.

KOMMENTERER: David Strømman Nedal.
KOMMENTERER: David Strømman Nedal.


Hva synes du om norske menns klesstil? Send oss dine beste og verste eksempler her!

Har de ikke speil?

Jeg har fulgt et stort antall konferanser og andre arrangement de sist 2-3 årene for å observere, notere og kommentere antrekkene. Jeg har studert olje-eliten på ONS i Stavanger, og redertoppene under Nor-Shipping i Oslo. Jeg har vært på medieseminarer og advokatsamlinger. Jeg har minglet med finansmeglere og banksjefer. Dessverre er bildet entydig og bransjeuavhengig. Norske næringslivstopper (med noen hederlige unntak) kan ikke kle seg.

Vi har for eksempel en statsminister som bærer en oversized dobbel windsor slipsknute og går i slimfit dresser fra Sverige, med smale slag. Statsministeren vår er veltrent, representativ og hyggelig. Hvorfor setter han ikke prikken over i-en? Ved å kle seg feil blir han en junior i møte med verdens mektigste ledere. Ikke minst blir kontrasten stor ved siden av den alltid velkledde Barack Obama.

Hylles hjemme

Paradokset blir enda større når vi ser at Jens hylles av medier og menigmann her hjemme for å være velkledd. Det er han dessverre ikke. På hans nivå er kravene strenge, og han stryker til eksamen.

Og hvorfor ser norske mannlige næringslivstopper så triste, ustelte eller småsjuskete ut? Hvorfor legger de så liten vekt på de avgjørende detaljene?

Sannelig om jeg vet. Er de blinde på ett eller begge øyne? Kanskje de ikke skjønner hvor viktig helheten er? Men de kan da ikke unngå å se kontrastene når de møter utenlandske kolleger eller ser dem på TV? De har kanskje ikke speil?

Relativt små grep

Mange bedriftsledere bruker millioner av kroner på rådgivning og coaching. De kjøper juridisk hjelp, de kjøper kommunikasjonsråd og de bruker zen-coacher og mentale trenere. Men hvorfor tar de ikke tak i det som med små grep kan forandre hele bildet av lederen? Hvorfor gjør de ikke noe der de små detaljene i feil retning ødelegger så mye, men hvor det også skal relativt små grep til før helheten blir så uendelig mye bedre. Noen ser ut som om andre, trolig kona, har kjøpt klær til dem basert på mål og vekt fra den gang de møttes for første gang.

Og skal de virkelig «ta grep», bli moderne og vise at de følger med i tiden, ikler de seg både skjorter, dresser, beltespenner og sko (!) med traktor eller andre logoer på. Det er helt feil, og slik dummer de seg bare ut.

Det ligger åpenbart latent i den norske folkesjela at vi vil være «de litt rare i utkanten av Europa» som ikke kan kle oss. Vi unnskylder oss med forklaringen om at vi ikke bryr oss, men sannheten er at vi ikke vet hvordan. Vi har veldig mye å være stolte av innen fantastiske næringer som energi, shipping og sjømat.

- Vi er bortskjemte

Men hvorfor lar vi omverden le av oss fordi de kan plukke ut hvem som er norsk på hundre meters avstand? Hvorfor insisterer vi på å være han ene i gul dress på bildet der alle andre er uklanderlig kledd?

Vi er bortskjemte og tror vi kan kaste slipset, når slips er et «must» blant toppledere verden over. Slik blir nordmenn altfor uformelle i situasjoner hvor vi burde kle oss opp, ikke ned.

Vi tror vi skal finne vår egen stil. Men det er ikke stil. Det er svært ustilig. Og mediene forvirrer når noen «moteeksperter» gir Sigbjørn Johnsen en 6'er på terningen bare fordi han har på seg en cowboyhatt.

Butikker og leverandører er ikke ærlige. De sier ikke sannheten. De kler på kundene noe de ikke burde gå i, og skryter av dem. De selger sommerdekk til en som skal kjøre på vinterføre. Og mediene heier på dem, og lager «best kledd-lister» som er en vits. Kunden overlater alt til kona, ekspeditøren og andre velmenende.

Hvorfor komme i altfor lange jakker og for vide bukser, for korte slips, for lange og for trange jakker? Hvorfor gå rundt med begge knappene på jakken kneppet igjen? Hvorfor insistere på dress-sko med traktorsåler, og hvorfor bruke dressjakker som blazere når det finnes, ja, nettopp, blazere?

Med hard hånd!

Jeg skulle gjerne brukt en dag i garderoben til både Jens Stoltenberg, Sigbjørn Johnsen, Svein Støle, Rune Bjerke og Øystein Stray Spetalen. Jeg skulle ha kastet med hard hånd, både 10 år gamle dresser som garantert er utslitt i stoffet, og mange som er umoderne i form og snitt. Én gang i året må deler av garderoben fornyes. Ikke én gang hvert tiende år.

Og det er lov å la seg inspirere av gode norske forbilder som konsernsjefen i Aker, Øyvind Eriksen, eller sjefen i Oljefondet, Yngve Slyngstad. Vår nye helseminister Jonas Gahr Støre kan også tidvis kle seg.

Kronprins Håkon og Tor Olav Trøim lyser opp i den grå mengden. Norske menn kan altså når de vil. Hvorfor vil de så lite og så sjelden?

David Strømman Nedal

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger