Hovedinnhold

Støres bekvemmelighetsflagg

<p/>
<p>VIL FJERNE EU: Ambisjonen om medlemskap i Den europeiske union skal ut av Arbeiderpartiets program. Ap-leder Jonas Gahr Støre støtter forslaget. </p>

VIL FJERNE EU: Ambisjonen om medlemskap i Den europeiske union skal ut av Arbeiderpartiets program. Ap-leder Jonas Gahr Støre støtter forslaget. 

Foto: Odin Jæger, VG
Behovet for en europeisk union har aldri vært større. Det er underlig at Ap svikter sine idealer nå.
Meninger

I Arbeiderpartiets utkast til nytt program er flere formuleringer om EU og EØS endret. Mest oppsiktsvekkende er at setningen som slår fast at «medlemskap i EU ville være en fordel for Norge» foreslås strøket. Vi er forundret over at dette skjer på Jonas Gahr Støres vakt.

"Presidentvalget i USA viser hvor raskt vindene kan snu.

Indremedisinsk kan det ha en hensikt å fjerne den konkrete formuleringen. Hverken venstrefløyen i partiet, den radikale del av fagbevegelsen eller LO for den del har noe utpreget ønske om norsk EU-medlemskap, for å si det forsiktig. Tvert imot har neisiden fått boltre seg nokså uhemmet på denne delen av venstresiden og har langt på vei lykkes med å så tvil om EØS-avtalen.

VG mener: «Ap løper fra sitt ansvar»

I lys av at 70 prosent av velgermassen sier de er mot norsk EU-medlemskap, koster det Ap lite å dysse ned partiets prinsipale standpunkt gjennom de siste femti år. Dessuten ligger det i kortene at Jonas Gahr Støre & co. akter å søke makt sammen med landets fremste nei-parti, Sp. I så måte er bekvemmelighetsflagget lett å stryke.

Vi mener det er galt. Aldri har behovet for en solid forankret europeisk union vært større enn i dag. 

VG-kommentar: «EU er ikke død – lukter bare litt ille»

Med de helt nye toner fra Europas fremste allierte i Det hvite hus, der den nye presidenten har tilkjennegitt ønske om å avvikle EU og er heller ikke så veldig tydelig i synet på NATO, må Europa forberede seg på å klare seg selv. Da er spørsmålet; hvordan gjør vi det best? Skal vi henge sammen, eller risikere å bli hengt hver for oss, for å låne Benjamin Franklins ord da han signerte den amerikanske uavhengighetserklæringen.

VG Debatt: «Ap svikter den europeiske idé»

Ved begge folkeavstemningene om EF/EU i Norge klarte neisiden å etablere en fortelling om at kampen mot overnasjonalitet sto om fryktelige kapitalkrefter og en overmakt som ville knuge vårt lille land. Ja-siden klarte aldri å overbevise folkeflertallet om at det egentlig er omvendt; at flere land må stå sammen for å klare å kontrollere kapitalkreftene – at vi får til mer gjennom EU enn ved å stå alene.

Selvsagt er det en symbolsak for Ap å stå ved sitt EU-ja, all den tid en ny medlemskapssøknad synes lite sannsynlig under de rådende forhold. Men sannelig er det symboltungt å viske ut dette standpunktet fra partiprogrammet også. Støre vet bedre enn noen at verden har endret seg i kjølvannet av Brexit og Trump. Dette kan hverken han eller partiet forholde seg likegyldig til.

Presidentvalget i USA viser hvor raskt vindene kan snu. Som et ansvarlig parti må Ap bidra til å sikre langsiktige strategier for landet. Å opprettholde en ambisjon om at Norge en dag skal bli medlem av Den europeiske union, er en slik strategi.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger