Hovedinnhold

Mer overnasjonalt samarbeid, ikke mindre

<p>SKATTESEIER: EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager. </p>

SKATTESEIER: EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager. 

Foto: Eric Vidal, Reuters
Dommen mot Apple er et godt eksempel på noe som bare er mulig å få til gjennom overnasjonalt samarbeid.

Denne saken handler om:

Delta i debatten?

Send ditt innlegg til debatt@vg.no

eller

SMS med kodeord sidet til 2200

TORD HUSTVEIT, leder i Unge Venstre

EU pålegger Apple å betale 120 milliarder kroner i straffeskatt fordi de har mottatt ulovlig statsstøtte i form av skatterabatt fra Irland. Dette er en seier i kampen mot skatteparadis og viser hvorfor overnasjonalt samarbeid er nødvendig for å bekjempe skatteflukt.

<p>Tord Hustveit.</p>

Tord Hustveit.

Irland har over mange år forsøkt å tiltrekke seg investeringer ved å legge til rette for at selskaper etablere seg der for å minimere skatt. For verdenssamfunnet er skattekonkurranse skadelig. Det er ikke et mål at alle land skal ha samme skattenivå, men når det blir et kappløp mot bunnen blir alle tapere. Når et selskap som Apple betaler 0,005 prosent skatt er det åpenbart at noe er galt.

Selv om de fleste land er enige om at det bør være et mål å begrense skattekonkurransen er det vanskelig å få til en felles internasjonal innsats. Så lenge enkeltland tjener mye på å legge til rette for skatteplanlegging har de liten interesse av å endre systemet. Noe denne saken er et godt eksempel på: Irland velger å anke dommen selv om den betyr 120 milliarder i ekstra skatteinntekter.

Les også: Truer velferden og pressefriheten 

Svakheten ved mellomstatlige forhandlinger er at de langene som har mest å tape på endring får sette tempoet. Det ser vi i arbeidet mot skatteplanlegging og enda tydeligere i arbeidet med å få til avtaler om kutt i klimagassutslipp. I overnasjonale institusjoner som EU har ikke lengre bremseklossene mulighet til å legge ned veto – dermed har EU fått verdens mest ambisiøse klimapolitikk og et konkurranseregelverk som gjør det mulig å slå til mot aggressiv skatteplanlegging og skatteparadis.

Globaliseringen har ført til at stadig flere utfordringer krever samarbeid på tvers av landegrenser for å kunne løses. For et lite land som Norge gjør det at internasjonalt samarbeid er viktigere enn noen gang, enten det gjelder klima, sikkerhet, migrasjon eller skatteflukt. Alternativet til forpliktende samarbeid er ikke nasjonal selvråderett, men at de som ikke ønsker endring får fritt spillerom til å fortsette som før.

Få flere kronikker og kommentarer: Følg VG Meninger på Facebook!

Derfor er det ingenting å juble over at Storbritannia forlater EU og forslagene om at Norge skal forlate EØS-fremstår som lite gjennomtenkt. Det er lite trolig at Norge kommer til å melde seg inn i EU med det første, men for alle som er opptatt av utfordringer som krysser grenser er Apple dommen en viktig påminnelse om hva vi kan få til gjennom samarbeid. 

Med tanke på hvor store utfordringer vi står overfor er dette noe vi trenger mer, ikke mindre av. Det er noe vi alt for ofte glemmer i den norske debatten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger