Hovedinnhold

Tryggheten som forsvant

Angela Merkels største oppgave blir å gi tyskerne tryggheten tilbake. Aldri har hun stått foran en mer krevende valgkamp. Utfallet kan avgjøre Europas fremtid.

Ingen har større autoritet i Europa enn Tysklands forbundskansler Angela Merkel (62). Hun er verdens mektigste kvinne. Stadig flere tyskere forbinder henne likevel med avmakt i møte med en strøm av flyktninger og asylsøkere.

Redslene i Berlin

Bekymring ble til frykt da terror rammet Berlin. Den påfølgende jakten på ukjent gjerningsmann forsterket uroen.

Det er en dyp og sørgelig symbolikk i at massakren ble begått ved ruinene av Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Kirken ble oppført i 1890-årene til minne om keiseren som samlet Tyskland. Bare deler av tårnet sto tilbake etter bombingen av Berlin under 2. verdenskrig. Det ble bevart som et minnesmerke over krigens redsler. Mandag kveld utspant vår tids redsler seg på samme sted.

Europa står ikke på randen av en ny storkrig mellom nasjoner, men det rettes angrep mot grunnlaget for det liberale og demokratiske Europa. Terrorister kan ha ulik motivasjon eller tilknytning, men terroren i Paris, Brussel, Nice og Berlin har til hensikt å skape frykt og høyne konfliktnivået.

Det pågår en politisk klimaendring i Europa. Bort fra det grenseløse til bygging av nye murer. Nasjonalisme på bekostning av europeisk fellesskap. Velgere vandrer fra etablerte politiske partier til populistiske bevegelser.

Angela Merkel har vært forbundskansler siden 2005, lengre enn noen av de andre nåværende regjeringssjefene i EU. Alt hun står for er truet. Taper hun neste års valg faller den viktigste søylen for det liberale Europa.

Se Merkels tale til det tyske folk:

Innvandringskritikk

Det unge partiet, Alternativ for Tyskland, fikk ikke særlig vind i seilene av å kritisere EU. Det gikk langt bedre da partiet endret kurs og ble sterkt innvandringskritisk. Kritikken av Merkels liberale innvandring- og asylpolitikk, som åpnet døren for mer enn en million mennesker, ble partiets eneste store sak.

Partiet vokste på meningsmålingene i takt med tilstrømmingen av flyktninger. De tiltrekker seg velgere som synes innvandringen er ute av kontroll. Noen frykter en islamisering av samfunnet. Mange er utrygge.

LES OGSÅ: Etterlyser tunisier

I år har oppslutningen stabilisert seg nær 15 prosent. Alternativet har gjort det oppsiktsvekkende sterkt i mange delstatsvalg og har befestet posisjonen som landets tredje største parti. For første gang siden krigen har kristeligdemokratene fått en sterk opposisjon til høyre.

Det er bare et år siden Angela Merkel ble kåret til årets navn av toneangivende utenlandske medier. Hun ble berømmet for sin humane flyktningpolitikk og forsvaret for europeiske verdier. Hun får ingen priser lenger. Hun må kjempe for sitt politiske liv og alt hun har stått for som tysk leder i 11 år.

Storkoalisjon

I etterkrigstiden har sosialdemokrater og kristeligdemokrater vekslet på regjeringsmakten og de siste årene har Merkel ledet en storkoalisjon av disse partiene. Det har gitt politisk og økonomisk stabilitet i Europas viktigste land.

I valget i 2013 fikk kristeligdemokratene 41,5 prosent av stemmene og Merkel måtte gå til det største opposisjonspartiet, Sosialdemokratene, for å få flertall. Alt tyder på store endringer høsten 2017. Regjeringspartiene taper oppslutning. Størst er velgerflukten til det nye høyrepopulistiske alternativet.

I Merkels søsterparti i Bayern er det utbredt misnøye med kanslerens liberale innvandringspolitikk.

- Vi skylder ofrene, deres familier og hele befolkningen å tenke nytt og endre hele vår innvandring- og sikkerhetspolitikk, sa Bayern-partiets leder Horst Seehofer etter terroren i Berlin. Merkel har allerede foretatt en innstramming i asylpolitikken, men spørsmålet er om hun går langt nok til å innfri Seehofers krav. Hun trenger søsterpartiets fulle støtte.

LES OGSÅ:IS tar på seg skylden

Sikkerhet først

Hun er i ettertid blitt hånet for sine ord på en pressekonferanse 31. august 2015: Wir schaffen das. Tyskland skulle klare å ta godt i mot flyktningene. Det viste seg ikke å være så enkelt.

Men Tyskland må klare dette. De har ikke noe annet valg.

- Vi ønsker ikke å la oss lamme av frykten for det onde, sa Merkel etter terroren. Vi må finne styrke til å leve slik vi ønsker i Tyskland, i et fritt, forent og åpent samfunn.

Jeg husker valgkampen i 2013. Merkels budskap var enkelt: Stol på meg. Det går bra. Hennes valgplakater hadde bare ett budskap: Kanzlerin für Deutschland. Hun var den selvskrevne leder.

Det holder ikke lenger. Samfunnet er mer splittet og frykten er reell. Sikkerhet og innvandring blir sentrale tema i valgkampen. Merkel må forsvare liberale verdier og sin egen politiske kurs. Men hun må også vise at hun forstår velgernes uro, i ord og i handling.

PER OLAV ØDEGÅRD

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger