Hovedinnhold

Malplassert humor

SKIEN (VG) Noen ganger viser Anders Behring Breivik glimt av hvem han en gang var. Gjerne når det passer aller minst.

Denne saken handler om:

– Jeg så på det som en form for malplassert humor, forklarte psykiater Randi Rosenqvist i retten onsdag.

Hun hadde akkurat fortalt hvordan terroristen, få uker etter at han var arrestert for massedrapene i 2011, hadde fleipet med at han ville ha «Ridderost» på brødskiven fra kjøkkenet på Ila – en henvisning til sin egen selvpåførte «Ridder»-rolle i den oppdiktede organisasjonen «Knights Templar».

Det var et par slike eksempler i retten under hans lange egenforklaring, da han midt oppe i alle påstander om knebling, sensur og nedverdigende behandling plutselig trakk frem at han hadde fått samme fjordlandmiddagen to dager på rad, og at «alle fra vestkanten vet at dette er verre enn waterboarding».

Eller da han mente at forkjærligheten han hadde utviklet for realityserien «Paradise Hotel» under soningen, var et tegn på hjerneskade hos ham selv.

<p>LANG FORKLARING: «Eksempler på den typen humor som sikkert slo godt an i hans gamle vennekrets hvor han en gang var kjent som en morsom og omgjengelig, om enn ganske sær fyr», skriver Anders Giæver i forbindelse med Breiviks forklaring i Skien fengsel onsdag.</p>

LANG FORKLARING: «Eksempler på den typen humor som sikkert slo godt an i hans gamle vennekrets hvor han en gang var kjent som en morsom og omgjengelig, om enn ganske sær fyr», skriver Anders Giæver i forbindelse med Breiviks forklaring i Skien fengsel onsdag.

Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Eksempler på den typen humor som sikkert slo godt an i hans gamle vennekrets hvor han en gang var kjent som en morsom og omgjengelig, om enn ganske sær fyr. Men en humor som er direkte atonal hos en mann som er dømt for 77 drap. Eller som velger å trekke dem frem som eksempler på brudd med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 3.

Les også: «Alle burde vært spart for dette»

Rosenqvist er den som har fulgt ham lengst og tettest. Hun har vurdert sikkerhetsrisikoen ved ham fra 2011 og frem til 2015, først for Ila og senere for Skien fengsel. Hun var den første av en lang rekke fagpersoner som gikk i rette med konklusjonene om at han var paranoid schizofren i den første sakkyndighetsrapporten.

På et eller annet tidspunkt i deres kontakt har Rosenqvist skrevet et notat han ble fornærmet for. Så de siste årene har han ikke villet snakke med henne. Og han ristet energisk på hodet under hele hennes forklaring, da hun beskrev ham som en person med en «malign narsissistisk personlighetsforstyrrelse», med en «gjennomført vilje til å lyve».

Det er mest synd for Anders Behring Breivik selv, for Randi Rosenqvist er den som så langt i hele prosessen har gitt ham mest anerkjennelse, kalt ham overraskende «normal» («selv om hans politiske analyser var nokså spesielle») og har gått lengst i å beskrive ham som et helt menneske.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger