Hovedinnhold

En viktig anke

<p>NY RUNDE: Breiviks advokat Øystein Storrvik (t.v.) og regjeringsavokat Marius Emberland under tingrettssaken tidligere i år.</p>

NY RUNDE: Breiviks advokat Øystein Storrvik (t.v.) og regjeringsavokat Marius Emberland under tingrettssaken tidligere i år.

Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
Uansett hva man mener om dommen om Breiviks soningsforhold er det opplagt at en så oppsiktsvekkende avgjørelse må prøves for en høyere rettsinstans.
Meninger

Denne saken handler om:

Justis – og beredskapsdepartementet har bestemt seg for å anke Oslo tingretts dom som slo fast at Norge bryter Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 3 og utsetter terroristen og barnemorderen Anders Behring Breivik for umenneskelige og nedverdigende forhold under hans soningsregime. Det er en riktig og viktig anke.

Uansett hva man mener om denne saken er det opplagt at en så oppsiktsvekkende avgjørelse må prøves for en høyere rettsinstans. I anken vil staten anføre at den er uenig både i tingrettens rettsanvendelse og bevisvurdering.

Les også: Staten anker Breivik-dommen

– Hvis det går an å være objektiv, er jeg åpenbart ikke det. Men ryggmargsrefleksen min sier at dette er galskap, det har gått for langt sa Viljar Hanssen (22) til NRK i forrige uke, etter at Oslo tingretts dom ble gjort kjent. Og selvfølgelig er ikke Hanssen objektiv. Han rømte med lillebroren sin fra ABBs kuler på Utøya 22. juli 2011. Han ble skutt i hodet. Han overlevde og ga et vitnemål i retten få som hørte det vil glemme.

Hvordan kan noen være «objektive» i denne saken? Hele Norge ble berørt av 22. juli på en eller annen måte. I ettertid har vi så desperat ønsket å legge det bak oss, at hele saken nærmest er kollektivt fortrengt. I dette kollektive fortrengningsvakuumet ble denne dommen avsagt, en dom som snudde alt på hodet ved å gjøre ledelsen og de ansatte ved Ila og Skien til overgripere, og barnemorderen og terroristen til offer.

Det er sagt at dommen er «modig» og «ryddig» og «prinsipiell» fordi den våger å ta et upopulært standpunkt. Det er imidlertid ytterst få som sier at den er riktig.

De som forsvarer dommen gjør det ut fra det vi vil kalle en naiv feiring av norske domstolers uavhengighet. Man er besnæret av at dommeren utøver sin rett til å treffe en selvstendig upopulær avgjørelse, og unnlater å vurdere om det er en klok og riktig dom.

Vi mener dommen er feil. Den er dårlig juridisk fundert og argumentert. Vi mener den trivialiserer og banaliserer det viktige internasjonale arbeidet mot nedverdigende og umenneskelig behandling av fanger. Og vi mener den på sikt bidrar til å uthule og svekke forståelsen av hva som er menneskerettigheter.

Derfor er det riktig at den nå blir anket.

Følg VGs kommentaravdeling på Facebook og få de siste kommentarene, lederartiklene og debattinnleggene hver dag

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger