Hovedinnhold

Viktige lærdommer fra Afghanistan

<p>HAR RAPPORTERT: Tidligere utenriks- og forsvarsminister Bjørn Tore Godal (A) har ledet et utvalg som har vurdert Norges innsats i Afghanistan.</p>

HAR RAPPORTERT: Tidligere utenriks- og forsvarsminister Bjørn Tore Godal (A) har ledet et utvalg som har vurdert Norges innsats i Afghanistan.

Foto: NTB SCANPIX
Det var riktig av Norge å delta i krigen i Afghanistan. Deltagelsen har fremmet våre mest sentrale sikkerhetspolitiske interesser, noe vi i dag har nytte av i en mer ustabil og truende verden.
Meninger

Denne saken handler om:

Men, krigen i Afghanistan har også lært Vesten mye om militærmaktens muligheter og begrensninger. Den har også, sammen med krigen i Irak, bidratt til å realitetsorientere både folk og politikeres forhold til grandiose og sterkt politiserte beskrivelser av mål og evner i utenrikspolitikken.

I dag leverte det regjeringsoppnevnte Afghanistanutvalget sin rapport om Norges krig i landet. Utvalget konkluderer med at målet om å bygge en stabil og demokratisk afghansk stat ikke er oppnådd. Afghanistan har fortsatt, etter snart femten år med vestlig militær tilstedeværelse, store sikkerhetsproblemer og en svak sentral politisk myndighet.

Årevis med krig og milliarder av vestlige bistandsmidler har ikke kunnet gjøre noe med dette.  For Norges del er det verdt å merke seg at også i Faryab-provinsen, der vi hadde et hovedansvar for gjenoppbygging og sikkerhet, går det også dårlig. Samtidig slår også rapporten fast at flere afghanske barn, særlig jenter, nå får utdanning som en følge av vår innsats.

Les også: Det er nå Afghanistan virkelig trenger oss

Rapportens dom over den norske innsatsen i Afghanistan kan like gjerne leses som en dom over hele alliansen. Det virker rett og slett umulig å bygge en stabil og trygg stat med mindre det finnes et lokalt politisk utgangspunkt som er godt nok. Den lærdommen er allerede et viktig premiss i vestlige lands utenriks- og sikkerhetspolitikk. Det blir lenge til vi ser store militære intervensjoner som ligner de i Afghanistan og Irak.

Norges gevinst fra deltagelsen i Afghanistan er at det har opprettholdt vår tette og avgjørende allianse med USA. Den er grunnmuren i norsk sikkerhetspolitikk. Mer spesifikt peker utvalget spesielt på hvordan norske spesialstyrker og den norske Etterretningstjenestens innsats har bidratt til å styrke båndene mellom Norge og USA.

At NATO tok en stor rolle i Afghanistan har også være avgjørende for samholdet i alliansen og NATOs relevans i et USA der mange ikke er like opptatt av båndene over Atlanteren som før. Terrorangrepet mot USA 11. september 2001 utløste artikkel 5 i NATO-traktaten for første og foreløpig siste gang i alliansens historie.

Les også: Erna møtte spesialsoldatene som skal kjempe mot IS

Afghanistanutvalget peker også på behovet for at norske militære operasjoner og bidrag forankres bedre i Stortinget. Dagens hemmelige orienteringer i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen, og noen brede generelle orienteringer til Stortinget gir hverken politikere eller offentligheten tilstrekkelig grunnlag til å vurdere mål og resultater, eller føre en opplyst debatt om noen av de aller viktigste avgjørelsene regjering og storting fatter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger