Hovedinnhold

To gravide i Norge testet positivt på zika-viruset

• Pådro seg viruset i utlandet
• Flere smittede kan bli påvist
•  Bent Høie: Dette tar vi på alvor

Folkehelseinstituttet bekrefter at to norske gravide kvinner og en mann har testet positivt på zika-viruset. Nå ber de gravide droppe reiser til Latin-Amerika.

Denne saken handler om:

Tips oss

DETTE ER ZIKA

** Zikavirus gir influensalignende symptomer, og er i familie med gulfeber og denguefeber.

** Viruset overføres hovedsakelig via mygg, men også ved graviditet og sex.

** Zika ble påvist for første gang hos en ape i Uganda i 1947. Afrika og Asia har siden hatt enkelttilfeller.

** I 2014 var det et utbrudd i Fransk Polynesia, og i 2015 kom zika for første gang til Latin-Amerika med et episenter nordøst i Brasil. I februar erklærte WHO internasjonal folkehelsekrise.

** 62 land er per dags dato berørt av viruset.

** I 13 land er barn blitt født med mikrokefali, noe som ifølge verdens helsemyndigheter har  sammenheng med zika.

** Den økte forekomsten av Guillain-Barré-syndrom, som kan gi lammelser, skal også skyldes zika.

** Det finnes ingen vaksine eller behandling mot viruset, eller de nevrologiske sykdommene det kan gi.

Kilder: FHI, WHO, PAHO

50 personer i Norge er blitt testet for viruset, som har herjet i Sør- og Mellom-Amerika det siste året.

– Tre har testet positivt.  Det er en mann og to gravide kvinner, sier smitteverndirektør Jon Arne Røttingen ved Folkehelseinstituttet (FHI) på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Bakgrunn: Dette er zika-viruset

Venter flere smittede – men ikke videre smitte

Alle har oppholdt seg i et av landene som er rammet av viruset, og ble trolig smittet av mygg – som er den vanligste smittebæreren. Siden februar har det vært tilgjengelig en zika-test i Norge, og de fostermedisinske sentrene som tilbyr testen, får inn 5-10 nye prøver hver dag. Hittil er 90 kvinne blitt undersøkt, 85 av dem gravide.

Les også: Disse mytene om zika-viruset skaper forvirring

Alle prøvene fra potensielt rammede nordmenn er ikke ferdig analysert, og dermed tror Røttingen at det kan komme flere tilfeller.

– Vi venter at det vil bli stadig nye tilfeller knyttet til reisevirksomhet, smitteverndirektøren.

På spørsmål fra VG om hvor stor sjansen er for videre smitte innad i Norge, svarer smitteverndirektøren «null».

– Viruset smitter via mygg som ikke finnes i Norge. Det er i praksis derfor ingen fare for videre smitte i Norge. Men seksuell smitte kan forekomme, og derfor råder vi alle til å beskytte seg.

Ifølge WHO smitter viruset oftere ved seksuell omgang enn man hittil har trodd. Viruset kan også smitte ved blod.

Helseministeren: Tar dette på alvor

Helseminister Bent Høie (H) skriver i en epost til VG at han ser alvorlig på dagens nyhet, men at det var forventet.

– Vi tar på alvor at også nordmenn har påvist zika-smitte. Vi er fortsatt ikke redde for noe zikautbrudd i Norge, men disse tilfellene viser som forventet at nordmenn som besøker rammede områder er utsatt for smittefare, skriver Høie.

Høie understreker hvor viktig han mener det er at alle følger rådene fra helsemyndighetene om hvordan å unngå zika:

• Gravide bør ikke reise til de zika-utsatte områdene.

• Gravide som likevel reiser må bruke myggbeskyttelse og teste seg når de kommer hjem, uavhengig av om de føler seg syke.

• Kvinner som har reist til zika-områder bør vente fire uker med å bli gravide etter de har kommet hjem.

• Menn som har reist til berørte områder bør bruke kondom i et halvt år etter hjemkomst, dersom partneren kan bli gravid. Hvis partneren allerede er gravid, bør de bruke kondom eller droppe sex resten av svangerskapet.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Knyttes til fosterskader

Zika-viruset knyttes til mikrokefali hos fosteret, som er en medfødt skade som innebærer at hjernen er underutviklet og liten av størrelse. Disse barna står i fare for å bli multihandikapede, uten evne til å spise, gå eller snakke, og med risiko for kort levetid, ifølge brasilianske forskere VG har snakket med.

VG i Brasil: Juan Pedro (to md.) ble født med for liten hjerne

Tusenvis av tilfeller er de siste månedene blitt registrert i Brasil og andre latinamerikanske land, og Verdens helseorganisasjon (WHO) har tidligere omtalt epidemien som en global krise.

Ingenting å gjøre for dem med fosterskade

Gravide som har oppholdt seg i områder som er berørt av zika-utbruddet, anbefales å bli fulgt opp av helsetjenesten etter hjemkomsten, uavhengig av om de har symptomer eller ikke.

De to gravide som nå har fått påvist zika-viruset, er blitt henvist til ett av landets fem fostermedisinske sentre for oppfølging og testing; Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø.

Torbjørn Eggebø, seksjonsoverlege ved Nasjonalt senter for fostermedisin i Trondheim, forklarer at det ikke finnes en behandling mot zika og mikrokefali.

– Dessverre er det ikke noe vi kan gjøre dersom fosteret har mikrokefali, sier han til VG.

Så du? VG ble med den brasilianske hæren ut på myggjakt

Ser etter hjerneskade på ultralyd

Kvinner som har født babyer med hjerneskaden, er trolig blitt smittet av zika-viruset i første trimester. Men skaden på fosteret kan ikke sees før mot slutten av svangerskapet. I Brasil skal flere zika-smittede gravide ha tatt abort i frykt for at babyen i magen har mikrokefali.

– Det er mot slutten av svangerskapet at hjernen vokser mest. Vi vil da se etter om hjernen er mindre og om det er forkalkninger, som er vanlig ved mikrokefali. Ultralydforandringene er ikke synlig på et tidligere stadium, forklarer seksjonsoverlege Eggebø.

Det er også mulig å ta fostervannsprøve for å se etter antistoffer etter zika-virus.

FHI vil ikke kommentere hvor langt de to zika-smittede norske gravide kvinnene har kommet i svangerskapet, og hvorvidt det kan ha vært påvist fosterskade. Dette av hensyn til taushetsplikten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks