Hovedinnhold

Strøm-Erichsen: - Vi var helt objektive

TYDELIG: Tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener begge parter i kampflysaken - amerikanere og svensker - har fått den samme informasjonen hele veien. Foto: Scanpix/Morten Holm.
TYDELIG: Tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener begge parter i kampflysaken - amerikanere og svensker - har fått den samme informasjonen hele veien. Foto: Scanpix/Morten Holm.
(VG Nett) Tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sier prosessen rundt kampflykjøpet var åpen helt fram til siste slutt

Denne saken handler om:

FAKTA OM KAMPFLYSTRIDEN

  • Tre fly og produsenter konkurrerte om å levere Norge 48 jagerfly, for å erstatte dagens F-16-fly.
  • Eurofighter trakk seg fra konkurransen før jul i 2007 og ga klare signaler om at årsaken var at Norge ga fordeler til det amerikanske flyet F 35 Lightning II Joint Strike Fighter fra Lockheed Martin.
  • Svenske JAS Gripen fra Saab var den tredje konkurrenten.
  • 20. november 2008 ble valget foretatt. Amerikanske Joint Strike Fighter vant kampen.
  • Svenske JAS Gripen ble totalslaktet i den norske rapporten.
  • Forhandlingene om endelig pris og antall skal begynne i 2011. Kontrakten skal etter planen undertegnes i 2014, og innfasingen av nye fly skal etter de opprinnelige planene skje i perioden 2016-2020.
  • Norge skal etter planen kjøpe inn 52 operative fly og fire opplæringsfly, til en anslått og ikke bekreftet sum på rundt 42 milliarder kroner.

Strøm-Erichsen, som nå er helse- og sosialminister, var forsvarsminister fra 2005-2009. Det var hun som ledet prosessen med anskaffelsen av nye kampfly for regjeringen. Hennes nærmeste allierte var Espen Barth Eide, statssekretæren som i dokumenter fra USAs ambassaden blir beskrevet som amerika-vennlig.

LES OGSÅ: - Norske regjeringstopper varslet amerikanerne om kampfly-seier 

I saken som Aftonbladet publiserte fredag kommer det fram at amerikanske diplomater oppfattet at saken om kampflykjøpet var avgjort en måned før Stoltenberg-regjeringen annonserte sin avgjørelse i november 2008.

- Barth Eide pro-amerikansk

I dokumentet, som har blitt gjort tilgjengelig via WikiLeaks, går det fram at de amerikanske utsendingene oppfattet både Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide, som nå har blitt statssekretær i utenriksdepartementet, slik at slaget var vunnet lenge før den offisielle avgjørelsen kom.

BAKGRUNN: Alt om WikiLeaks 

Barth Eides sjef, forsvarsminister Strøm-Erichsen, sier at prosessen ikke var ferdig før annonseringen 20. november. En måned etter at amerikanerne sier at de fikk de sterke signalene.

- Dette var en anskaffelse som jeg hadde en veldig nær hånd over. Vi var så objektive, vi passet på at vi snakket like mye med begge parter. Vi fikk sterke signaler på at begge hadde tillit til prosessen, og at de oppfattet den som åpen og ærlig, sier Strøm-Erichsen til VG Nett.

- Opptatt av ryddig prosess

Hun sier at hun ikke kjenner til nøyaktig hvilke signaler Barth Eide kan ha gitt i møter med amerikanske representanter, men forteller at Barth Eide selv var rigid i forhold til behandlingen av begge de to partene.

(Saken fortsetter under bildet)

STRIDENS KJERNE: Kjøpet av F-35 har blitt spådd å bli en dyr affære for Norge. Nå kan det også bli et politisk etterspill med Norge og Sverige i hovedrollene. Foto: Scanpix.
STRIDENS KJERNE: Kjøpet av F-35 har blitt spådd å bli en dyr affære for Norge. Nå kan det også bli et politisk etterspill med Norge og Sverige i hovedrollene. Foto: Scanpix.

- Hva han har sagt, eller ikke sagt, kan ikke jeg si noe om. Espen Barth Eide var derimot veldig opptatt av å ha en ryddig prosess. Han understreket at det var viktig å aldri gi noen signaler til den ene eller den andre, sier Strøm-Erichsen til VG Nett.

- Fagmiljøet avgjorde

Strøm-Erichsen understreker også at det var fagmiljøet, og spesielt Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) som hadde det siste ordet når valget av kampfly ble gjort.

- Det var FFI som gjorde testene på flyene, og som vektet viktigheten av de forskjellige elementene. Gjennom hele prosessen hadde også pressen god tilgang på informasjon, sier Strøm-Erichsen.

Nettopp denne vektingen skal ha vært en medvirkende faktor til at Eurofighter trakk seg fra konkurransen. De mente de kravene som ble stilt til flyet var spesialsydd til å passe det amerikanske JSF.

Forbannede svensker

Svenske Aftonbladet publiserte fredag en sak basert på dokumenter fra WikiLeaks der det går fram at amerikanske diplomater opplevde at saken om jagerflykjøpet var avgjort lenge før saken ble offisielt avsluttet.

Med tittelen «Her blir vi blåsta» - eller «Her blir vi lurte» - gjennomgår avisen hele kampflyprosessen. Avisen går langt i å si at hele kampflyprosessen var avgjort lenge før forsvarsminister Sten Tolgfors leverte inn anbudet på 48 Saab Gripen fly i april 2008.

I en leder konstaterer Aftonbladet at Norge valgte en bakvei inn i Nato. I går publiserte Svenska Dagbladet en sak der det går fram at amerikanske diplomater ved ambassaden i Oslo fryktet et svensk-norsk forsvarssamarbeid. Det ble sagt rett ut at den rødgrønne regjeringen - med SV på laget - utgjorde en trussel mot NATO.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks