Hovedinnhold

Slik ble SV-Kristin tvunget til Israel-retrett

** Panikk i regjeringen ** Statsekretær i krisemøte ** Halvorsen presset til å beklage

BRANNSLOKKER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre måtte bruke alle sine diplomatiske evner for å berolige amerikanerne etter SV-leder Kristin Halvorsens støtte til boikott av Israel. Foto: Scanpix
BRANNSLOKKER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre måtte bruke alle sine diplomatiske evner for å berolige amerikanerne etter SV-leder Kristin Halvorsens støtte til boikott av Israel. Foto: Scanpix
(VG Nett) Samme morgen som SV-leder Kristin Halvorsen gikk ut med støtte til Israel-boikott sendte utenriksminister Jonas Gahr Støre sin statssekretær til den amerikanske ambassaden.

Denne saken handler om:

Konfidensielle dokumenter fra den amerikanske ambassaden, som VG Nett har fått tilgang til via varslernettstedet WikiLeaks, avslører hittil ukjente detaljer rundt dramaet som utspilte seg i kjølvannet av SV-lederens oppsiktsvekkende støtte til forbrukerboikott av Israel i 2006.

Dokumentene viser at utspillet skapte tilløp til panikk i Utenriksdepartementets lokaler på Victoria Terrasse. Så bekymret var staben rundt Jonas Gahr Støre for de amerikanske reaksjonene at utenriksministeren gikk til det uvanlige skrittet å sende sin egen statssekretær, Kjetil Skogrand, direkte til den amerikanske ambassaden samme morgen som intervjuet med Halvorsen sto på trykk i Dagbladet.

Tvunget til retrett

Skogrand hadde et krystallklart budskap til amerikanerne: Dette er et rent soloutspill fra Kristin Halvorsen. Den norske utenrikspolitikken ligger fast, og boikott av israelske varer vil aldri bli en del av regjeringens politikk.

LES OGSÅ: Stoltenberg avviser boikott av israelske varer

Til tross for det usedvanlig raske forsøket på brannslokking fra Støres nestkommanderende, var de amerikanske reaksjonene svært sterke. Dokumentene som er lekket fra WikiLeaks viser at det i dagene som fulgte var hektisk møtevirksomhet internt i regjeringen. Også mellom den amerikanske ambassaden i Oslo og myndighetene i Washington glødet kommunikasjonslinjene i dagene etter utspillet.

Tre dager etter at intervjuet sto på trykk ble Halvorsen tvunget til en pinlig retrett, der hun måtte beklage utspillet. I erklæringen fastslo en ydmyk SV-leder at hun fremover ville overlate utenrikspolitikken til Støre.

«Smertefull lekse»

I rapporten etter Halvorsens tilbaketog understreker tjenestemannen ved den amerikanske ambassaden at «intenst press fra utenriksministeren og statsminister Jens Stoltenberg, i tillegg til den svært tøffe meldingen fra Washington», førte til at Halvorsens ble tvunget til retrett.

Samtidig fastslår han at Halvorsen nå «har lært en smertefull lekse».

LES OGSÅ: Kraftig angrep på Israel-boikott

I rapporten forsøker den amerikanske tjenestemannen også å tegne et bilde av den politiske situasjonen i Norge etter SVs inntreden i regjeringen i 2005. Her gjør han det klart at mange observatører hadde regnet med at SV ville komme med denne typen soloutspill.

Han mener likevel at det har kommet noe godt ut av denne «smertefulle episoden».

SV OM LEKKASJENE: - Sier mest om USAs utenrikspolitikk

- Nå er Halvorsen og SV satt på plass, og det er trolig at de nå vil holde seg i ro en stund fremover. Vi håper at dette kan føre til et bedre forhold til den rødgrønne regjeringen, i hvert fall for en stund, skriver han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks