Hovedinnhold

Siv Jensen: - Fornuftig av regjeringen å fjerne tvilen

SKAPER TVIL: Siv Jensen mener regjeringen må rydde opp i tvilen som er skapt etter lekkasjen av WikiLeaks-dokumentene om jagerflykjøpet. Foto: Krister Sørbø/ VG
SKAPER TVIL: Siv Jensen mener regjeringen må rydde opp i tvilen som er skapt etter lekkasjen av WikiLeaks-dokumentene om jagerflykjøpet. Foto: Krister Sørbø/ VG
(VG Nett) Frp-leder Siv Jensen sier det er svært uheldig for Norge at det er skapt en tvil om prosessen rundt jagerflykjøpet.

Denne saken handler om:

Kampflystriden

  • Tre fly og produsenter konkurrerte om å levere Norge 48 jagerfly, for å erstatte dagens F-16-fly.
  • Eurofighter trakk seg fra konkurransen før jul i 2007 og ga klare signaler om at årsaken var at Norge ga fordeler til det amerikanske flyet F 35 Lightning II Joint Strike Fighter fra Lockheed Martin.
  • Svenske JAS Gripen fra Saab var den tredje konkurrenten.
  • 20. november 2008 ble valget foretatt. Amerikanske Joint Strike Fighter vant kampen.
  • Svenske JAS Gripen ble totalslaktet i den norske rapporten.
  • Forhandlingene om endelig pris og antall skal begynne i 2011. Kontrakten skal etter planen undertegnes i 2014, og innfasingen av nye fly skal etter de opprinnelige planene skje i perioden 2016-2020.
  • Norge skal etter planen kjøpe inn 52 operative fly og fire opplæringsfly, til en anslått og ikke bekreftet sum på rundt 42 milliarder kroner.

- Jeg har ingen grunn til å tro at det ikke har vært en ryddig prosess, men disse dokumentene skaper en tvil. Det vil være fornuftig av regjeringen å rydde denne tvilen av veien, sier Siv Jensen til VG Nett.

Fredag omtaler det svenske Aftonbladet et hittil skjult politisk spill i kulissene rundt Norges valg av jagerfly i 2008. I sluttfasen sto kampen om å levere jagerfly til Norge mellom amerikanerne og svenskene.

Opplysningene som kommer fram i dokumenter publisert på varslernettstedet WikiLeaks, avslører langt på vei at amerikanerne var sikret seier allerede én måned før offentliggjøringen av vinneren.

- Burde informert Stortinget

Ifølge Jensen er det spesielt at regjeringen ikke informerte Stortinget om opplysningene som kommer fram i dokumentene.

- Jeg husker godt at Eurofighter trakk seg, og at en av begrunnelsene var at de ikke opplevde at konkurransen som rettferdig. Jeg håper at det ikke er tilfelle, fordi det dreier seg om milliardkontrakter hvor man må forutsette at myndighetene har en ryddig anbudsprosess. Hvis det skapes en tvil om dette, er det veldig alvorlig. Det er avgjørende at regjeringen klargjør dette. Hvis disse dokumentene etterlater en mistanke om at regjeringen ikke spiller et rent spill er det ikke bra for inntrykket av Norge, utdyper Frp-formannen.

- Kommer dette til å skade forholdet mellom Norge og Sverige?

- Ut fra det som er kjent for meg til nå, har jeg ikke grunnlag for å si at det foreligger noe ureglementert fra regjeringen. Saken ville uansett fått en vinner og en taper, påpeker hun.

- Det som fremstår som noe uklart for meg er hvor langt regjeringen hadde kommet i prosessen da de informerte amerikanerne. Jeg har liten grunn til å tro at dokumentene avslører noe annet enn at noen har snakket sammen, sier Jensen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks