Hovedinnhold

- Norske regjeringstopper varslet amerikanerne om kampfly-seier

Sverige føler seg rundlurt av Norge og USA

GLADE VINNERE: Dagen etter at kampflyavtalen var i boks, møtte daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og statssekretær Espen Barth Eide fornøyde sjefer fra Lockheed Martin, Bob Bolz (til venstre) og Dana Pierce i Kongsberg Defence Aerospace. Foto: Scanpix
GLADE VINNERE: Dagen etter at kampflyavtalen var i boks, møtte daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og statssekretær Espen Barth Eide fornøyde sjefer fra Lockheed Martin, Bob Bolz (til venstre) og Dana Pierce i Kongsberg Defence Aerospace. Foto: Scanpix
STOCKHOLM (VG) En måned før norske myndigheter offisielt valgte kampflyet F-35, skal minst to regjeringstopper fra Ap ha gått langt i å love amerikanerne milliardkontrakten.

Denne saken handler om:

Fakta kampflystriden

  • Tre fly og produsenter konkurrerte om å levere Norge 48 jagerfly, for å erstatte dagens F-16-fly.
  • Eurofighter trakk seg fra konkurransen før jul i 2007 og ga klare signaler om at årsaken var at Norge ga fordeler til det amerikanske flyet F 35 Lightning II Joint Strike Fighter fra Lockheed Martin.
  • Svenske JAS Gripen fra Saab var den tredje konkurrenten.
  • 20. november 2008 ble valget foretatt. Amerikanske Joint Strike Fighter vant kampen.
  • Svenske JAS Gripen ble totalslaktet i den norske rapporten.
  • Forhandlingene om endelig pris og antall skal begynne i 2011. Kontrakten skal etter planen undertegnes i 2014, og innfasingen av nye fly skal etter de opprinnelige planene skje i perioden 2016-2020.
  • Norge skal etter planen kjøpe inn 52 operative fly og fire opplæringsfly, til en anslått og ikke bekreftet sum på rundt 42 milliarder kroner.

Det avslører svenske Aftonbladet i dag, på bakgrunn av dokumenter lekket til varslernettstedet Wikileaks.

Tilsynelatende raste det en hard kamp mellom produsentene av det svenske kampflyet JAS og det amerikanske kampflyet F-35 for å vinne jagerflykontrakten verdt titalls milliarder kroner sommeren og høsten 2008.

Men nå avslører offisielle amerikanske dokumenter Wikileaks har fått tak i at amerikanerne fikk sterke signaler om at slaget allerede var vunnet - før beslutningen offisielt ble fattet.

- Eide proamerikansk

Daværende statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide (Ap), og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal begge ifølge de amerikanske dokumentene ha signalisert at F-35 lå an til å vinne jagerflykontrakten.

«Sverige ble rundlurt av både Norge og USA i mangemilliard-affæren om JAS», skriver Aftonbladet.

De hemmelige amerikanske rapportene utpekte Barth Eide, som i dag er statssekretær i Utenriksdepartementet, som en nøkkelperson i arbeidet med å overbevise norske myndigheter om at det svenske jagerflyet JAS burde vrakes til fordel for F-35.

Den svenske avisen skriver at de amerikanske diplomatrapportene konstaterer at Barth Eide er proamerikansk, at han har vært til nytte for amerikanske myndigheter tidligere og at han skal ha gitt gode råd om hvordan USA skulle takle den norske regjeringen.

I et av de hemmeligstemplede dokumentene redegjør ambassaden for Barth Eides private interesser og svake sider. Der skal det også ha fremkommet opplysninger om Barth Eides kone.

Rapporten skal ha gått rett til CIA og etterretningen i det amerikanske forsvaret, DIA.

VG DEBATT: Diskuter kampfly-striden her 

Det var en voldsom debatt i forkant av at statsminister Jens Stoltenberg og Anne-Grete Strøm-Erichsen 20. november 2008 slo fast at norske myndigheter ville gå for F-35 fremfor svenskenes JAS.

Mange ledende politikere ønsket et norsk-svensk kampflysamarbeid, og 22. september samme år ba USAs ambassade i Oslo om hjelp fra Washington for å legge press på regjeringen. 23. oktober skal Barth Eide ha møtt den amerikanske generalen Roger Brady.

Samtalen de to imellom omtales som «oppriktig».

«Hvis dere tror at dere har det beste jagerflyet, stol på forløpet», skal Barth Eide ha sagt ifølge rapporten.

I den samme rapporten står det at Eide «privat har gitt alle signaler om at F-35 kommer til å velges».

Egen taktikk

24. oktober 2008, altså nær en måned før F-35 offentlig ble erklært som vinner, skal Jonas Gahr Støre ha hatt et privat møte med USAs daværende Oslo-ambassadør, Benson Whitney. I sin rapport om møtet skriver ambassadøren at Støre forklarte: «Det er integritet i prosessen, og om vi sitter stille i båten kommer alt til å gå bra».

Han fremhevet behovet for politisk troverdighet i anskaffelsen, og at prosessen kan motstå uinformerte medieangrep. Han avsluttet med å si at vi skulle «ha tiltro».

Men det måtte ikke fremstå som om konkurransen mellom JAS og F-35 var avgjort. Ambassadøren skrev til myndighetene i Washington: «Fortsett å delta på alle konferanser, debatter og andre offentlige fora om programmet som tilbys av JSF-partnerskapet, når og hvor det etterlyses, slik at vi ikke fremstår som for selvsikre. Vi må fortsette å opptre som en hederlig og elegant konkurrent.»

Slaktet svenskene

Ikke bare valgte norske myndigheter det amerikanske jagerflyet. De gikk også langt i å slakte svenskenes JAS, noe svenske myndigheter reagerte sterkt på. Selv ved den amerikanske ambassaden ble man overrasket over den norske hyllesten:

«Tidspunktet for offentliggjøringen var overraskende ettersom det kom tidligere enn forventet, også den norske regjeringens eksepsjonelt sterke støtte for F-35 var overraskende».

I desember oppsummeres den amerikanske taktikken i Norge i et telegram fra ambassaden til myndighetene i Washington.

Den vellykkede taktikken ble gjennomgått - at man utad gikk varsomt frem, slik at det ikke virket som om man påvirket den norske uavhengigheten.

«I hemmelighet var vi mye mer kraftfulle».

- Subjektive vurderinger

Statssekretær Espen Barth Eide avviser bestemt at han ga noen forhåndssignaler til amerikanerne om at de ville få tilsagnet på den lukrative kontrakten. Han understreker at regjeringen ikke fattet noen beslutning før umiddelbart før kunngjøringen.

- Jeg har helt garantert, ett hundre prosent sikkert, ikke gitt noe forhåndstilsagn til noen part om hvordan dette ville falle ut, sier Barth Eide.

Han viser til at rapportene fra den amerikanske ambassaden bygger på subjektive vurderinger fra amerikanerne.

- Men amerikanerne oppfattet at du formidlet positive signaler til dem?

- Det blir ikke nødvendigvis riktig av den grunn. Jeg hadde mye kontakt både med den svenske og den amerikanske ambassaden, og vi var veldig konsekvente i forhold til hvordan vi snakket om disse tingene. Hvordan amerikanerne oppfattet dette, kan ikke jeg ta ansvaret for.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks