Hovedinnhold

Vurderer å tvangsflytte barnevernsbanden

BARNEBANDENS HERJINGER: En 15-åring som er utpekt som lederen av banden er anmeldt for blant annet dette bankranet i Sparebank Pluss i Rona i Kristiansand 19. juli og et bussran i Vågsbygd i Kristiansand 3. juni. Politiet er svært bekymret over barnevernsbanden som herjer Sørlandet. Foto: Grafikk: Tom Byermoen
BARNEBANDENS HERJINGER: En 15-åring som er utpekt som lederen av banden er anmeldt for blant annet dette bankranet i Sparebank Pluss i Rona i Kristiansand 19. juli og et bussran i Vågsbygd i Kristiansand 3. juni. Politiet er svært bekymret over barnevernsbanden som herjer Sørlandet. Foto: Grafikk: Tom Byermoen
(VG Nett) For å stoppe den ungdomskriminelle barnevernsbanden på Sørlandet kan guttene bli spredt over hele landet.

Noen av sakene banden knyttes til:

5. oktober: Bussran på Mosby i Kristiansand.

19. juli: Ran av Sparebanken Pluss utenfor Kristiansand.

15. juli: Ran av bensinstasjonen Shell 7-Eleven i Songdalen kommune.

14. juli: Bussran på Hånes i Kristiansand.

12. juli: Ran av bensinstasjonen YX på Hånes i Kristiansand.

Juni: 14-åring pågrepet for å ha knekt nesen til politimann. Skal ha framsatt trusler mot politimannen og hans familie.

3. juni: 15-åring pågrepet for bussran ved Amfi Vågsbygd.

29. mai: Tre barnevernsbarn pågrepet etter å ha stjålet en bil i Bykle.

Februar: 15-åring pågrepet for å ha stjålet bilen til en politimann.

- Vi er opptatt av å tenke helhetlig rundt hver enkelt ungdom, samtidig som vi ser på hva som er mest effektfullt for barna som gruppe, sier leder Nan Lisbeth Haugnes Høgeli ved fagteam Bufetat i Kristiansand til VG Nett.

Vet du noe om saken?Tips VG Netts journalister her

I arbeidet med å hindre at lovbryterne fra den såkalte barnevernsbanden møtes, vurderer barnevernet nå fortløpende med å flytte enkelte til institusjoner utenfor regionen.

I løpet av det siste halve året står en gruppe barn fra barnevernsinstitusjoner på Sørlandet for en lang rekke ran, grove tyverier, trusler, kjøring i ruspåvirket tilstand og besittelse av narkotika. Til sammen står 13 guttene for i alt 638 anmeldte, straffbare forhold.

VG Nett skrev torsdag at det kommunale barnevernet og Bufetat i Kristiansand har satt ned en tverretatlig og tverrfaglig samarbeidsgruppe med blant andre politiet og fylkesmannen, som skal jobbe opp mot denne ungdomsgruppen.

Denne uken møtes de igjen.

BAKGRUNN:Her er barnevernsbanden
VGTV:Se ranssiktet jente (15) sin mobilvideo av ranet

Høy prioritet

- Vi prioriterer dette arbeidet i aller høyeste grad, og har hyppige møter fordi vi ønsker en snarlig løsning for å redusere de kriminelle forholdene.

Haugnes Høgeli er opptatt av at de nå tenker helhetlig på hva som er best for hver enkelt ungdom, for at de skal kunne nyttiggjøre seg det barnevernfaglige tilbudet som i hovedsak er omsorg og behandling.

- Det er viktig at barna får medbestemmelsesrett, blir tatt med i samtaler og får anledning til å meddele det de mener skal til for å få gode løsninger.

Ifølge politiet holder lovbryterne som er plassert på institusjoner kontakten via mobiltelefon, nesten daglig opplever de at noen rømmer. Så lenge de bor geografisk i nærheten av hverandre kan de møtes i løpet av kort tid.

- Våre prinsipper går på at man bør, i den grad det er mulig, gi barn et barneverntiltak i nærmiljøet. Det vil si at ungdommene fortsetter å være i det tiltaket de har vært, og at vi nå får en tettere oppfølging av den enkelte ungdom gjennom tverretatlig felles ansvar. Det gjør at vi bedre kan utnytte tverrfaglige etater og familiær oppfølging.

Nå kan det bli aktuelt å tvangsflytte noen av ungdommene ved å kjøpe institusjonsplasser andre steder i landet.

LES OGSÅ:Direktoratet om barnevernsbanden: - Dette er dramatisk
LES OGSÅ:15-åring: - Får kick av kriminelle handlinger

Ventetid i Fylkesnemnda

- Det blir aktuelt hvis vi kommer frem til at det er den beste vurderingen omkring den enkelte ungdom. Hver ungdom har krav på å bli vurdert individuelt. Dersom saken skal opp i Fylkesnemnd, som fatter disse vedtakene, så er det noe ventetid, sier Nan Lisbeth Haugnes Høgeli.

Beslutning om tvangsplassering kan skje etter Lov om barnevernstjeneste paragraf 4-24, for barn som har gjennomført alvorlig eller gjentatt kriminalitet, ved gjentatt rusmisbruk eller på annen måte har vist alvorlige adferdsvansker.

Frist for å få saken behandlet i Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker i Agder er etter loven fire uker. Ifølge daglig leder Stian Østvedt er hovedregelen at de holder fristen.

- Vi holder oss vanligvis innenfor fristen, men ikke alltid. Det hender det går både fem og syv uker, det er mange parter møtet skal passe for, både foreldre og flere advokater.

LES OGSÅ:Kriminell 15-åring låses inne - ville heller i fengsel
LES OGSÅ:Bussjåfør: - Jeg ble livredd da jeg så kniven

Den tverretatlige gruppen i Kristiansand jobber nå for å definere problemet, og finne konkrete tiltak. Det vil foreligge mer informasjon om dette arbeidet innen en uke eller to.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks