Hovedinnhold

Luftrommet over hele Norge åpnet

PÅ VINGENE: Et Norwegian-fly går inn for landing på Gardermoen mandag. Sent mandag kveld opplyste Avinor at luftrommet over hele Norge er gjenåpnet. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
PÅ VINGENE: Et Norwegian-fly går inn for landing på Gardermoen mandag. Sent mandag kveld opplyste Avinor at luftrommet over hele Norge er gjenåpnet. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
(VG Nett) Det meste av norsk luftrom ligger nå utenfor askeskyen og er åpent for flytrafikk inntil videre.

Denne saken handler om:

Det melder Avinor på sine hjemmesider.

Forskjellen fra forrige oppdatering gitt klokken 12.00 mandag er at også luftrommet i Finnmark er gjenåpent, etter å ha vært delvis stengt.

Vulkanasken fra Island skaper derimot fremdeles enkelte problemer, og offshoretrafikk til og fra Ekofisk er stanset. I tillegg er andre flyvninger til offshoreinstallasjoner begrenset og stanset utover kvelden, ifølge Avinor.

Har avtatt

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Oslo, Øyvind Johnsen, sier til VG Nett at situasjonen har bedret seg sterkt det siste døgnet.

- Det er sånn at utbruddet har avtatt en god del i forhold til det som var senest i går. De partiklene som sendes ut er av litt varierende størrelse, men mange er store og ramler fort ned på grunn av egen tyngdekraft. Utbruddet går heller ikke så høyt som det gjorde tidligere, sier Johnsen til VG Nett.

Kan være borte om få dager

Dette sammenfaller med det Meteorologisk institutt på Reykjavik fortalte VG Nett tidligere mandag kveld om at mye av asken som nå slippes ut av vulkanen havner i havet før den når Norge.

Johnsen mener de siste meldingene bør falle i god jord hos reisende.

- Jeg vil tro det er godt nytt. Om det fortsetter slik er nok det meste borte i løpet av et par-tre dager, sier Johnsen.

Han kan derimot ikke utelukke nye utbrudd på Island.

- En vulkan er aldri helt i ro, den kan få plutselige tilbakefall. Om nabovulkanen som har ligget i dvale blir påvirket og slår ut har jeg skjønt at det kan bli gigantiske forhold, så det er bare å håpe at det ikke skjer, sier Johnsen.

Problemer lenger sør i Europa

Avinor kommer med en ny oppdatering tirsdag morgen rundt 09.00.
Ifølge SkyNews skal luftrommet over Skottland gjenåpne klokken 08.00 norsk tid tirsdag, mens også enkelte flyplasser i Nord-England skal være åpne for trafikk samme tid.

I midtre deler av England forventes luftrommet å åpnes klokken 13 norsk tid, mens man i Sør-England regner med å ha luftrommet åpent fra klokken 19 tirsdag.

Ifølge Johnsen skyldes problemene nedover i Europa aske som allerede ligger i luftrommet, men at vind fra vest kan føre til at den skyves østover.

- Det er en sky som ligger høyere, og som har en viss konsentrasjon fra bakken til normal flyhøyde. I øyeblikket gir den relativ store problemer i vestlige deler av Europa, som Danmark, Storbritannia, Tyskland, Belgia, Nederland, og sørover mot Italia. Samtidig er det ganske sterk vestavind som bringer dette noe østover. Dermed er det ikke så mye av dette som kan tenkes å komme vår vei, sier Johnsen.

I tillegg ligger det noe aske i luften vest for Norge som kan skape enkelte problemer dersom den blåser inn over landet.

- Det ventes at det kommer noe nærmere kysten, og det er sannsynlig at konsentrasjonen øker noe på Sørlandet og Vestlandet. Hvorvidt det fører til stengning får Avinor avgjøre, sier Johnsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks