Hovedinnhold

Flyselskapene ber om avgiftskutt

GA INGEN LØFTER: Flybransjen har kommet med flere forslag til tiltak som kan bidra til at flyselskapene kommer ut av askeskyen uten altfor dramatiske konsekvenser. Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) var på sin side forsiktig med løftene da partene møttes tirsdag. Foto: Kari Tone Sperstad
GA INGEN LØFTER: Flybransjen har kommet med flere forslag til tiltak som kan bidra til at flyselskapene kommer ut av askeskyen uten altfor dramatiske konsekvenser. Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) var på sin side forsiktig med løftene da partene møttes tirsdag. Foto: Kari Tone Sperstad
REGJERINGSKVARTALET (VG Nett) Flyselskapene ber regjeringen om hjelp med å få bransjen på beina igjen etter askeskyen rammet dem.

Denne saken handler om:

Under et møte med Avinor, NHO Luftfart, Widerøe, SAS og Norwegian tirsdag, fikk samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) flere forslag på hva regjeringen bør gjøre for å lette situasjonen for en bransje som daglig taper millioner av kroner på grunn av aske fra vulkanutbruddet på Island. Flybransjen har bedt om avgiftskutt - men løfter om å imøtekomme ønskene kunne ikke samferdselsministeren gi.

- Jeg kan ikke gi noen løfter her og nå, men jeg lover å ta med meg innspillene til regjeringen, sier Meltveit Kleppa.

- Vil ha svar fra regjeringen i dag

I Widerøe har 600 ansatte fått permitteringsvarsel på grunn av kraftig inntektssvikt de siste dagene.
Widerøe-sjef og styreleder i NHO Luftfart, Lars Kobberstad, mener møtet med samferdselsministeren kommer for sent.

- Det har gått seks dager. Møtet kommer altfor sent. Norge var av dem som ble først rammet, og vi er også av dem som er desidert hardest rammet, så her var det viktig at myndighetene kom raskt på banen. Jeg forventer svar fra regjeringen i løpet av dagen, sier Kobberstad til VG Nett.

Han bekrefter at flyselskapene har bedt om å bli fritatt for både passasjerutgifter og landingsavgifter i perioden framover.
Meltveit Kleppa ønsker på sin side ikke å forskuddtere hvordancregjeringen vil møte tiltaksforslagene fra flybransjen.

Artikkelen fortsetter under bildet

KREVER HANDLING: Norwegian-direktør Bjørn Kjos og SAS-direktør Robin Kamark krever raske svar fra regjeringen. Foto: Kari Tone Sperstad
KREVER HANDLING: Norwegian-direktør Bjørn Kjos og SAS-direktør Robin Kamark krever raske svar fra regjeringen. Foto: Kari Tone Sperstad

LES ALT OM VULKANUTBRUDDET HER

6000 kan bli permittert i SAS

Robin Kamark, kommersiell direktør i SAS, sier han har forståelse for at regjeringen trenger tid til å diskutere de tiltakene som er foreslått for å få flybransjen på beina igjen.
- Men vi må ha svar så fort som overhodet mulig. Daglig taper SAS mellom 50 og 90 millioner kroner. Det sier seg selv at det er en forretningsmodell som vi ikke kan leve med.

Ifølge Kamark har det gått ut permitteringsvarsel til 2500 bakkeansatte i SAS.

- Skulle det verste skje, kan 6000 ansatte bli permittert, sier Kamark.

- Betaler en milliard i årlige avgifter

I Norwegian er det foreløpig ingen konkrete planer om å permittere ansatte.
Norwegian-sjef Bjørn Kjos er likevel tydelig på at situasjonen er alvorlig også for selskapet hans.

- Vi har hatt store tap, og vi kommer til å ha tap i fremtiden. For Norwgian koster det 10 millioner kroner å ha flyene på bakken en dag. Årlig betaler vi over en milliard i avgifter. Vi har derfor foreslått å kutte avgifter til man får trafikken opp på normalt nivå igjen, sier Kjos.

Han er også opptatt av at passasjerene ikke må bli redde for å bli strandet, og ønsker at man ser på hva man kan gjøre for at de som blir det kommer seg hjem uten store pengetap.

- Det kan i hvert fall være lurt for folk nå å tenke seg om før man velger forsikringsselskap, sier Kjos til Nyhetskanalen.

LES OGSÅ:Permitteringsvarsel til 600 Widerøe-ansatte

Avinor taper også

For Avinor-direktør Sverre Quale vil en kutt i landingsavgifter bety tapte inntekter.

- Vi taper flere titallsmillioner i avgifter og andre inntekter på flyplassene hver dag. Derfor håper også vi at trafikken skal normalisere seg så snart som mulig, men det er myndighetene som må bestemme dette med avgifter, sier Quale.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks