Hovedinnhold

- Alvorlig at luftambulansen ikke kan fly

Beredskapssituasjonen kan utsette planlagt pasientbehandling

REGJERINGSKVARTALET (VG Nett) Hvert døgn flys det i snitt 35 akutte ambulanseflyvninger i Norge. Disse er det nå umulig å gjennomføre på grunn av vulkanasken.

Denne saken handler om:

- Det er alvorlig for helsevesenet at luftambulansen ikke kan fly, sier Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til VG Nett.

I Norge er det tolv ambulansehelikoptre og ni ambulansefly. Disse settes nå på bakken i forbindelse med flyforbudet grunnet den voksende askeskyen fra den islandske vulkanen Eyjafjallajökullen. Hvor lenge de blir stående er uklart.

Luftambulansen gjennomfører i snitt 50 flyvninger per døgn. Av disse er 35 såkalte akutte oppdrag - hvor det er umiddelbar fare for liv og helse for pasientene.

- Vi vurderer nå å sette ut enda flere bilambulanser. Og vi vurderer også hvordan vi kan styrke denne tjenesten med økt personell, lege og helsepersonell, for å bedre imøtekomme det behovet som måtte være, sier Strøm-Erichsen.

ER DU RAMMET AV FLYFORBUDET FOR LUFTAMBULANSEN?
KONTAKT VG NETT HER.

Utsettelse

Helsemyndighetene forbereder seg på at flyforbudet kan bli langvarig, og planlegger derfor et best mulig desentralisert tilbud på bakken.

I tillegg til å øke antall bilambulanser, ser helsemyndighetene nå på hvordan de kan øke beredskapen og styrke kompetansen ved lokalsykehusene. Det vurderes blant annet å flytte personell ut i distriktene.

Les også:- Vulkanasken kan vare i ukevis

Dette kan føre til at planlagt pasientbehandling i Helse-Norge blir utsatt.

- Det kan få konsekvenser som at man må omprioritere behandling som er planlagt til en mer beredskapssituasjon, sier Strøm-Erichsen.

Mulighet for fly-dispensasjon

Til tross for flyforbudet kan luftambulansen ved enkelte tilfeller få dispensasjon til å gjennomføre flyvninger.

- Prosedyren i en slik situasjon som dette er at det er luftambulansen som selv må vurdere flyforholdene, sier sjef for Luftfarttilsynet Heine Richardsen til VG Nett.

Vurderes flyforholdene som sikre, vil det som regel bli gitt dispensasjon til å fly. Hovedredningssentralen i Sør-Norge sier at de vurderer dette løpende fra sak til sak, og at det er opp til redningsledere å vurdere om flyforholdene er gode nok.

Les også:Max (3) vil hjem - stoppes av vulkanasken

Vurderer sak til sak

- I utgangspunktet er det full stans, men vi vurderer dette fra sak til sak. Er det et tilfelle hvor det er et veldig behov for vår tjeneste vil vi vurdere om vi skal fly, sier redningsleder Asbjørn Viste i Hovedredningssentralen i Sør-Norge til VG Nett.

Stiftelsen Norsk Luftambulanse flyr ikke - uansett - så lenge situasjonen er slik som den er nå.

- Vi har satt alle våre helikoptre på bakken. Vi gjennomfører ikke flyvninger så lenge det kan true sikkerheten til vårt personell og våre pasienter, sier kommunikasjonssjef Marte Ramborg i Norsk Luftambulanse til VG Nett.

Les også:Luftrommet åpnes tidligst fredag

Også Luftambulansetjenesten ANS skriver på sine nettsider at de har satt sine helikoptre og fly på bakken inntil flyforbudet heves av luftfartsmyndighetene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks