Hovedinnhold

- Voldtektsgjenger jakter kvinner som går alene

Fem overgrepsanmeldelser i Oslo bare i helgen

FRYKTELIG: Politimester Anstein Gjengedal sier overfallsvoldtektene i Oslo går inn på ham som politimester, og arbeidet mot kriminaliteten i byen skal intensiveres. Foto: Jan Petter Lynau
FRYKTELIG: Politimester Anstein Gjengedal sier overfallsvoldtektene i Oslo går inn på ham som politimester, og arbeidet mot kriminaliteten i byen skal intensiveres. Foto: Jan Petter Lynau
(VG Nett) Politimester Anstein Gjengedal i Oslo retter en kraftig advarsel til Oslo-kvinnene.

Tips oss

VET DU NOE? TIPS OSS!


Fakta: Voldtekt i Norge
  • Mellom 8.000 og 16.000 personer opplever voldtekt eller voldtektsforsøk hvert år.
  • Det er nesten utelukkende menn som er gjerningsmenn, mens de aller fleste ofrene er kvinner.
  • De fleste voldtektsofrene vegrer seg for å anmelde overgrepet til politiet i frykt for at møtet med politi- og rettsapparatet skal oppleves som et nytt overgrep.
  • Mørketallene er store, og undersøkelser tyder på at omkring 90 prosent av alle voldtekter og voldtektsforsøk aldri blir kjent for politiet.
  • Av 100 personer som anmelder voldtekt, opplever over 80 at saken blir henlagt.
  • Når tiltale er tatt ut, ender disse sakene med frifinnelse tre ganger så ofte som i andre typer lovbrudd.
  • Anslag viser at mindre enn 1 prosent av alle gjerningsmenn blir domfelt.
  • FNs kvinnekommisjon (CEDAW) har kritisert Norge fordi så få voldtektsanmeldelser ender med domfellelse.

    Kilde: NOU 2008: 4 «Fra ord til handling»/NTB

Søndag ble det kjent at Oslo-politiet hadde mottatt fem nye anmeldelser for seksuelle overgrep i hovedstaden.

BAKGRUNN: Fem overgrepsanmeldelser i Oslo i helgen 

- Uffameg. Jeg synes det er ille. Det er fryktelig leit. Jeg hadde håpet at vi skulle få en helg uten overfallsvoldtekter, også får vi denne på Vaterland, sier politimester Anstein Gjengedal til VG Nett.

Så langt i år har Oslo-politiet mottatt 49 anmeldelser for overfallsvoldtekter.

Leder Herdis Magerøy ved Dixi ressurssenter for voldtatte i Oslo, sier hun aldri har opplevd at så mange voldtektsrelaterte hendelser er anmeldt i løpet av en eneste kveld og natt i hovedstaden.

LES OGSÅ: Fakkeltog mot voldtekter: - Vi vil ta natta tilbake! 

- Jeg har jobbet med dette de siste 13 årene, men har aldri opplevd maken. Dette går jo helt over styr. Vi kan ikke akseptere at det skal være sånn, sier Magerøy til VG mandag.

Her er oversikten over helgens hendelser i Oslo, ifølge kriminalvakten:

** To jenter på 16 år skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep i form av seksuelle handlinger av fem menn i alderen 16-20 år. Alle involverte er fra Pakistan og Afghanistan. Fem personer er pågrepet.

** En kvinne i 20-årene har anmeldt en voldtekt i en leilighet på Sandaker natt til lørdag. En mann i 20-årene er pågrepet.

** En kvinne i 20-årene har anmeldt to menn for voldtekt på et nachspiel på Bislett natt til søndag. En norsk og en svensk statsborger av ikke-vestlig opprinnelse er pågrepet.

** En kvinne i 20-årene ble forsøkt tvunget til oralsex i en piratdrosje på Nedre Grünerløkka natt til søndag. Gjerningsmannen er ikke pågrepet, men han skal være en mørkhudet mann 40-årene, som kjørte en eldre Mercedes.

** En 18 år gammel kvinne har anmeldt en overfallsvoldtekt i Vaterlandsparken ved Grønland natt til søndag. Kvinnen sier hun ble voldtatt av to menn med skandinavisk utseende. Begge snakket Oslo-dialekt.

- Lar seg ikke påvirke

Gjengedal fikk vite om de nye anmeldelsene søndag morgen.

- Vi hadde satt inn ekstra folk, og i går kveld ble det arrangert fakkeltog. Da trodde jeg at vi hadde klart å bevisstgjøre folk. Men det ser ut til å være noen som ikke lar seg påvirke, sier Gjengedal.

Han sier politiet vil fortsette med økt innsats i helgene for å hindre overfallsvoldtekter og andre seksuelle overgrep utendørs.

- Jakter på kvinner

Likevel tror Gjengedal problemene vil bli vanskelig å fjerne.

- Jeg tror det er flere personer som gjerne opererer sammen, og som aktivt jakter på kvinner som går alene i byen. Flere av dem gjør dette flere helger på rad.

LES OGSÅ: Stoltenberg grillet om voldtektstiltak i Stortinget 

- Hva slags menn er dette?

- Disse folkene har frekkhetens nådegave. Når vi hører om jenter som blir misbrukt seksuelt inne på Oslo S av fem personer, så er det noen som har frekkhetens nådegave. De har ingen skrupler, sier Gjengedal.

Kan være på gjennomreise

Gjengedal sier det ikke nødvendigvis er folk bosatt i Oslo som begår overfallsvoldteker.

Artikkelen fortsetter under bildet

OVERGREP PÅ OSLO S: Her ved La Baguette inne på Oslo S skal to 16 år gamle jenter ifølge politiet utsatt for seksuelle overgrep av en gjeng på fem gutter i alderen 16 til 20 år. Foto: Espen Braata
OVERGREP PÅ OSLO S: Her ved La Baguette inne på Oslo S skal to 16 år gamle jenter ifølge politiet utsatt for seksuelle overgrep av en gjeng på fem gutter i alderen 16 til 20 år. Foto: Espen Braata

- Vi vet jo at dette kan være personer som er på gjennomreise, og som er i Norge kort tid. Det er noen som ikke gir seg før vi får tatt dem, kort og godt, sier politimesteren.

- Vi har hatt et eksempel på en person som overfalt og voldtok en rekke kvinner i Norge, og som ble pågrepet i Finland senere. Han ble identifisert ved hjelp av DNA-testing, sier Gjengedal.

- Ta vare på jentene!

Han sier kvinner i Oslo må ta sine forholdsregler før de legger ut på bytur i helgene.

- Vi er flinke til å hente og kjøre unger på trening. Nå må foreldre og venner stille opp og kjøre og hente jenter og unge kvinner på fester og utesteder. Et klart råd er også at man ikke tar pirattaxi, sier Gjengedal.

Politimesteren kommer også med en tydelig oppfordring til guttene.

- Ta vare på jentene! Følg dem hjem, og sørg for å holde et ekstra øye med dem, sier Gjengedal.

- Må starte i skolen

Han gir også støtte til Oslo-ordfører Fabian Stang i at innsatsen mot overfallsvoldtektene må begynne tidligere i menns livsløp.

- Allerede i skolen må vi være tydelige overfor barn på at det er helt uakseptabelt å ha sex med noen som ikke ønsker det. Vi må skaffe en ryggmargsrefleks med respekt for andre menneskers kropp, sier Anstein Gjengedal til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks