Hovedinnhold

Fasting Torgersen-saken:

Vitenskapsmenn raser mot kommisjonen

REAGERER: Professor Per Brandtzæg er en av flere vitenskapsmenn som mener Fredrik Fasting Torgersen burde fått saken sin opp igjen i domstolene. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl
REAGERER: Professor Per Brandtzæg er en av flere vitenskapsmenn som mener Fredrik Fasting Torgersen burde fått saken sin opp igjen i domstolene. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl
(VG Nett) - Dette er en hån mot universitet og de som bruker livet sitt på forskning, er professor Per Brandtzægs knallharde dom.

En rekke vitenskapsmenn går knallhardt ut mot Gjenopptakelseskommisjonen som ikke vil la drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen (72) få saken sin gjenopptatt av norske domstoler.

- En sensasjon

Per Brandtzæg har gjennom en årrekke vært sett på som en forgrunnsskikkelse i det norske medisinske forskningsmiljøet. Senest i november i år ble han utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St Olavs Orden for hans innsats for medisinsk forskning. Nå er han en av 10 fremstående norske vitenskapsmenn som raser mot at Torgersen, som i 1958 ble dømt for drapet på 16 år gamle Rigmor Johnsen i Skippergata i Oslo, ikke får saken sin opp på nytt. Brandtzæg har gått gjennom et av de tre fellende bevisene mot Torgersen, det såkalte avføringsbeviset.

- Dette er en sensasjon. De opprinnelige bevisene holder ikke, noe som er vitenskapelig bevist. De sakkyndige den gang gikk over til å være synsere. De visste ikke engang om de metodene som faktisk fantes for å undersøke avføringsbeviser ordentlig. Det i seg selv burde være grunn god nok til å få tatt opp igjen saken, tordner Brantzæg.

VG TV:

- Jeg er fortsatt frifunnet


VG TV:

- En katastrofe for rettsapparatet


VG TV:Vitenskapen vs. galskapen

- Galskap

Han mener det hele er blitt en kamp mellom to vitenskapskulturer. Den naturvitenskapelige, som han selv representerer og jussvitenskapen.

- Vi driver en sannhetssøkende kultur, som hele tiden søker sannheten. De ønsker å få en dom, og ferdig med det. Dette er galskap, og i et kunnskapsbasert samfunn er dette en hån mot universitetet. Vi som kjenner fagfeltet ut og inn vet at avføringsbeviset på ingen måte kan knytte Torgersen til drapet, sier Brantzæg til VG Nett.

Sendte brev

DRAPSDØMT: For snart 50 år siden ble Fredrik Fasting Torgersen drapsdømt. Foto: Scanpix
DRAPSDØMT: For snart 50 år siden ble Fredrik Fasting Torgersen drapsdømt. Foto: Scanpix

De 10 vitenskapsmennene sendte 18. september i år et brev til Gjenopptakelseskommisjonen i tillegg til at de uttalte seg under høringen i mars og april i år. I brevet skriver de at ingen av de tre hovedbevisene, tannbitt-, barnåls-, eller avføringsbeviset kan knytte Fredrik Fasting Torgersen til drapet eller åstedet.

- Det ble begått elementære og alvorlige feil i 1958. Det er vår plikt å presisere at det er hevet over en hver rasjonell tvil at dette skjedde, heter det i brevet.

Anatomiprofessor Per Holck sa i dag at han ser med forbauselse på at kommisjonen ikke anser at tannbeviset står annerledes enn ved høyesterettsbehandlingen i 2001 til tross for at den rettsmedisinske kommisjonen forkastet dette som bevis i 2004.

- Dessuten har en av verdens fremste rettsodontologer gått gjennom dette og påvist at det ikke er samsvar mellom bitemerkene og tennene til Torgersen, mener Holck.

Sammenligner med hekseprosessene

En annen anatomiprofessor, Trond Eskeland fra universitetet i Tromsø, har jobbet med avføringsbeviset. Han er sterkt overrasket over at kommisjonen går imot både de vitenskapsmenn som har uttalt seg til Gjenopptakelseskommisjonen og det rettsmedisinsk kommisjon kom frem til for to år siden.

- Det er det rene vanvidd. Hvordan går det an? Jeg vil minne om at det tok et par hundre år før en erkjente at hekseprosessene var justismord. Vi håper ikke det tar like lang tid i Torgersen-saken. Men et justismord er det, slo Eskeland fast.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks