Hovedinnhold

- Norge bør være best på forskning

(VG Nett) Fred Kavli gir bort størsteparten av milliardformuen til forskning. Han mener at også fødelandet bør investere stort i fremtidig kunnskap.

Denne saken handler om:

Fakta

* Fred Kavli, mannen bak Kavli-prisene, er født i Eresfjord i Romsdal i 1927. * Han studerte fysikk ved Norges tekniske høgskole i Trondheim, ble sivilingeniør og reiste deretter til USA i 1954. * I 1956 startet han Kavli Corporation, som produserer utstyr for blant annet fly og romfartøyer. * Fred Kavli solgte seg i 2004 ut av selskapet og grunnlag Kavli Foundation. Stiftelsen bevilger penger til grunnforskning, og har etablert Kavli-prisene for fremragende forskning innen astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap. Kilde: NTB

81-åringen er i Oslo Konserthus, der den første utdelingen av Kavliprisen finner sted i dag - med Kronprins Haakon som prisutdeler og Åse Kleveland som prisutdeler.

Prisen er innstiftet av Fred Kavli, som har skapt en milliardformue gjennom å utvikle høyteknologiske sensorer. Nå har han valgt å gi bort så godt som hele formuen, blant annet gjennom årlige Kavli-priser innen forskning.

Det gjør filantropen, som ble født i Eresfjord i Møre og Romsdal, i Norge - selv om han er amerikansk statsborger og har bodd cirka 60 år i USA.

Glad for kongelig besøk

- Det er veldig fint å være her, fordi jeg kommer fra Norge. Det er et så vakkert og vennlig land. Og jeg har så mange gode minner fra Norge, fra oppveksten, skolen og fra Norges Tekniske Høyskole i Trondheim der jeg studerte fysikk, sier han til VG Nett.

Han føler seg også beæret over at kronprinsen tar seg tid til å dele ut de tre prisene - innen kosmologi, nanovitenskap og hjernebiologi.

- Jeg setter veldig stor pris på at han kommer for å være med på seremonien og å dele ut prisene, sier Fred Kavli.

- Bør være best

Norge bruker langt mindre penger på forskning enn for eksempel Finland og Sverige, i forhold til nasjonalproduktet.

Les også:Bruker minst i Norden på forskning

Kavli kritiserer ikke dette direkte mens forskningsminister Tora Aasland er ved siden av, men sier likevel følgende:

- Norge bør ha de beste fasilitetene og det beste utstyret til forskning. Norge har råd til det, som den kanskje rikeste nasjonen i verden, sier Fred Kavli, og legger til:

- Kunnskap er kongen.

Tora Aasland sier at norsk forskning leverer vel så gode resultater som de to nevnte nabolandene.

- Spennende fremtid

De første Kavliprisene går til syv vitenskapsmenn som har gjort store fremskritt innen såkalt grunnforskning - forskning som gjøres for kunnskapens skyld, ikke den praktiske nytten.

- Det er veldig vanskelig å forutse hvor forskningen vil gå, og hva den vil resultere i. Når vi ser på det som har skjedd i fortiden, tror jeg fremtiden blir mer spennende enn vi ser for oss, sier Kavli.

Han håper at de tre prisene kan inspirere flere til å bli forskere, og at de vil øke statusen til fagfeltene.

Det samme håper professor Oddbjørn Engvold, som har ledet prisjuryen innen astrofysikk.

- Dette er en anerkjennelse til disse fagfeltene, om at de er viktige for fremtiden, sier han til VG Nett.

Tora Aasland setter stor pris på den norskamerikanske milliardærens innsats.

- Det er først og fremst myndighetenes ansvar at vi har grunnforskning. Men vi er veldig glade for at folk som Kavli dukker opp. Dette er gode nyheter for forskningen, sier hun.

Vil utvikle speil

Det Norske Videnskaps-Akademi har satt sammen juryene som har pekt ut de syv prisvinnerne.

Disse er:

Maarten Schmidt og Donald Lynden-Bell (astrofysikk), Louis E. Brus og Sumio Iijima (nanovitenskap) og Sten Grillner, Thomas M. Jessell og Pasko Rakic (nevrovitenskap).

Prisene består av én million dollar (cirka 5,6 millioner kroner) innen hver av de tre disiplinene.

Donald Lynden-Bell har klare planer for i hvert fall en del av pengene:

- Astronomien er veldig avhengig av store speil for å få nok lys. Disse må lages og slipes manuelt ett og ett, noe som er veldig tungvint. Det må være mulig å lage ett virkelig godt speil, og deretter masseprodusere det. Jeg skal bruke noen av disse pengene til å prøve å finne ut av dette, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks