Hovedinnhold

Her finner du maskinen som trosser klimaendringer – lager snø hele året

– I år har snømaskinen fungert perfekt! sier løypeansvarlig Johannes Haukåsveen på Sjusjøen. Denne uken åpnet han vintersesongen med 1300 meter skiløype!

Denne saken handler om:

På Sjusjøen står alle skianleggs svar på global oppvarming – en enorm 30 tonns snømaskin som kan produsere snø selv i 25 plussgrader!

– Ja, maskinen vår kan produsere 250 kubikkmeter snø i opp til 15 varmegrader, den, og i 25 grader er effekten 80 prosent, forklarer Haukåsveen.

 I fjor gjorde snømaskinen det mulig å holde skiføre i hele 230 dager nede ved skistadion, mot 199 dager oppe i fjelløypene.

Vinteren truet: Her forsvinner den norske vinteren

Lokale investestorer

– Utenlandske skilag er overgitt over at vi kan holde åpent nå fra oktober – og nå skal vi holde det gående til mai, lover han.

Den rekordtidlige skiløypa ligger i Natrudstilen på Sjusjøen, og er et resultat av lokale investeringer – grunneiere som har investert for å gjøre Sjusjøen enda mer attraktiv for hytte- og skifolk.

Global oppvarming: Skal utrede Norges klimarisiko

<p>VINTERLAGER: Her, under en enorm presenning, ligger tusener av kubikkmeter med snø som er produsert fra starten av september.</p>

VINTERLAGER: Her, under en enorm presenning, ligger tusener av kubikkmeter med snø som er produsert fra starten av september.

Foto: Geir Olsen, VG

Hytter: Varmere klima øker trykket på fjellet

Strømforbruk

Snøfabrikken bruker mye strøm – 210 kilowatt – og står på døgnet rundt fra starten av september.

– Det koster, men så arbeider den alene, den trenger ikke noe personell. Snømaskinen er italiensk, og veier over tredve tonn. Den kostet i 2014 seks millioner kroner, i tillegg til fundamentering av anlegget, forklarer Haukåsveen.

Golfstrømmen: Har ti år lange svingninger

Først i år har lokale krefter fått full effekt ut av snøfabrikken sin:

– Vi lærer jo litt etter hvert. Første året plundret vi mye, neste året fikk vi det bedre til, og i år har det gått helt perfekt, sier han.

Den 1,3 km lange løypa er mellom tre og fire meter bred, og er nå ved sesongstart åpen for alle som møter opp med ski. Senere i sesongen kan det bli mer restriksjoner på treningstid, sier løypesjefen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks