Hovedinnhold

Fotballspilleren som ble toppsjef i Vimpelcom

• Drillo om Jo Lunder: – Jeg husker Jo som en ordentlig og ryddig fyr
• Simen Agdestein: – Et sosialt midtpunkt på laget

<p>SIKTET: Tidligere Vimpelcom-leder Jo Lunder ble pågrepet på Gardermoen torsdag formiddag.<br/></p>

SIKTET: Tidligere Vimpelcom-leder Jo Lunder ble pågrepet på Gardermoen torsdag formiddag.

Foto: Sara Johannessen, NTB scanpix
Lunder blir sett på et av de største stjerneskuddene i norsk næringsliv, med en kometkarriere som strekker seg over tre tiår. Det var likevel fotballspiller han aller helst ville være.

Denne saken handler om:

Tips oss

54 år gamle Jo Lunder var i flere år styreformann i teleselskapet Vimpelcom, som er deleid av Telenor. Under Lunders sjefstid gikk Vimpelcom fra noen hundre tusen abonnenter til 22 millioner kunder. Han ble med det også kåret til beste telekomleder i Russland av Magazine Company.

I sommer ble Lunder ansatt som konsernsjef i Fredriksen-gruppen.

– Ansettelsen av Lunder er veldig spennende. Han skal lede gruppen og være med på å skape den neste fasen av John Fredriksens og døtrenes reise, sa Harald Thorstein, en nær medarbeider av rederen, til DN i mai.  

Økokrim bekrefter: Lunder pågrepet på Gardermoen

Drillo: – Stolte alltid på Lunder

<p/> <p>FÅR SKRYT: Jo Lunder høster lovord både fra Drillo og Simen Agdestein.<br/></p>

FÅR SKRYT: Jo Lunder høster lovord både fra Drillo og Simen Agdestein.

Foto: Lyn Fotballklubb

På 1980-tallet var Jo Lunder regnet som en bauta i forsvaret til Lyn FK. Den nåværende konsernsjefen har 55 obligatoriske kamper for fotballaget, og var dessuten assistenttrener i klubben i 1989-sesongen.

Tidligere landslagssjef Egil «Drillo» Olsen var trener for Lunder i noen sesonger på midten av 80-tallet.

– Jeg husker Jo som en ordentlig og ryddig fyr, som det var veldig greit å ha med å gjøre, sier han til VG.

Bakgrunn: Dette er Vimpelcom-skandalen

Det norske fotballikonet forteller at han alltid stolte på Lunder – spesielt på fotballbanen.

– Jo var en all-rounder og fast på laget. Han var defensivt solid og dessuten brukbar med ballen. Men noe hurtigtog var han ikke, ler Drillo.

Agdestein: – Et sosialt midtpunkt

Blant Lunders medspillere under tiden i Lyn, var sjakkekspert Simen Agdestein. Da Agdestein ble flyttet opp fra junior- og seniorlaget i 1984, hadde Lunder nylig blitt utnevnt til lagkaptein.

– Han var ganske ung til å være kaptein, men han var veldig populær og et sosialt midtpunkt, sier Agdestein.

Jo Lunder måtte omsider legge opp som fotballspiller grunnet lyskeproblemer, men i 2006 fortalte han til Dagens Næringsliv at han fortsatt trener omkring fire ganger i uka.

Gikk inn i Usbekistan

Etter fotballkarrieren ble Lunder ansatt som sjef for Telenor Mobil. Han var bare i 30-årene og ble ansett som et ordentlig stjerneskudd i norsk næringsliv.

Han reiste så til Moskva for å sitte i styret i Telenors russiske mobilinvestering Vimpelcom. Der var han blant annet med på å hente inn oligarken Mikhail Fridman som investor.

Av utdanning har han en bachelorgrad fra Oslo Business School og MBA fra Henley Management College ved University of Reading, Storbritannia.

Kilder til VG: Telenor-ansatte varslet om mistenkelige Vimpelcom-regninger

I 2011 ble han utnevnt til konsernsjef i selskapet. Et par år i forveien, mens Lunder satt i Vimpelcom-styret, gikk selskapet inn i Usbekistan. I 2014 skulle det vise seg å føre til etterforskning fra både nederlandske og amerikanske myndigheter. Vimpelcom er mistenkt for å ha bestukket den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova.

13. mars 2015 trakk Jo Lunder seg fra Vimpelcom-vervet uten forvarsel.

Da Sigve Brekke ble ansatt som ny sjef i Telenor i sommer, var det mange som anså Lunder som en het kandidat. Det avfeide styreleder Svein Aaser kontant i et intervju med Dagens Næringsliv.

– Enhver som var i operativ virksomhet i Vimpelcom, vil ikke være velkommen her på huset, sa Aaser til DN.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks