Hovedinnhold

Deloitte gransker Telenors Vimpelcom-eierskap

<p>LEDER: Sigve Brekke under presentasjonen som ny konsersjef i Telenor<br/></p>

LEDER: Sigve Brekke under presentasjonen som ny konsersjef i Telenor

Foto: Helge Mikalsen, VG
Det er nå opp til eksterne granskere å finne ut om Telenor-topper i Vimpelcoms styre kjente til mulig korrupsjon i Usbekistan, ifølge Telenors konsernsjef Sigve Brekke.

Denne saken handler om:

Styret i Telenor har engasjert advokatfirmaet Deloitte for å få en gjennomgang av hvordan det norske selskapet har håndtert sitt minoritetseierskap i korrupsjonsanklagede Vimpelcom.

Fakta om Vimpelcom-saken


* Telenor kjøpte seg inn i russiske Vimpelcom i 1998 for å ha et springbrett inn i tidligere sovjetrepublikker.

* Daværende Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas satt i Vimpelcoms styre fra 2010 til desember 2014. Han gikk av som Telenor-sjef i juni i år.

* Telenor varslet 5. oktober i år at selskapet vil selge sin eierandel på 33 prosent i Vimpelcom.

* Høsten 2014 ble det kjent at Vimpelcom etterforskes internasjonalt for store pengeoverføringer til et postkasseselskap som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.

* Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité behandlet saken og kritiserte Telenor for manglende innsats mot korrupsjon i Vimpelcom. Komiteen konkluderte i mai 2015 med at det fortsatt er et åpent spørsmål om korrupsjon har skjedd i selskapet.

* Fredag 30. oktober avsatte næringsminister Monica Mæland (H) Telenors styreleder Svein Aaser fordi hun ikke lenger hadde tillit til ham. Mæland hadde fått ny informasjon som hun mente både hun selv og kontroll- og konstitusjonskomiteen burde fått tidligere.

* Tidligere konsernsjef Baksaas innrømmet mandag å ha holdt tilbake informasjon om Vimpelcom i Stortingets kontrollhøring 14. januar.

* Kontroll- og konstitusjonskomiteen bestemte tirsdag at det skal holdes en ny høring i saken.

* Torsdag 5. november opplyste Økokrim at Jo Lunder, tidligere konsernsjef i Vimpelcom (2011-2015) var blitt pågrepet onsdag kveld, siktet for korrupsjon knyttet til Vimpelcom.

* Telenors styre har hyret advokatfirmaet Deloitte til å gå gjennom Telenors håndtering av minoritetseierskapet i Vimpelcom. (©NTB)

Brekke lover full åpenhet rundt granskningen og varsler at hovedkonklusjonene blir offentliggjort.

Hva de seks personene som har representert den norske telegiganten fikk kjennskap til gjennom sin posisjon i Vimpelcoms styre, blir det nå opp til Deloitte å borre videre i.

– Det er en del av mandatet. Men vi i Telenor har ikke oversikt over alt som har skjedd internt i Vimpelcom. Det blir opp til Deloitte hva de klarer å få ut av det gjennom for eksempel intervjuer med de personene dette gjelder, og den informasjonen Telenor har tilgjengelig. Vi ønsker de skal gjøre det så bredt som mulig, sier Brekke til NTB.

Dobbeltrolle

Brekke varsler at Deloitte kommer til å se på all den informasjonen Telenor har i sitt system om hva de seks har gjort som Telenors styremedlemmer i Vimpelcom.

– Jeg forventer at de forteller det til Deloitte. Men selvsagt har jeg full forståelse for at de også er underlagt et ansvar for å være styremedlemmer i Vimpelcom, legger han til.

– De har en dobbeltrolle. De er Telenor-representanter, men de har også et ansvar for å være styremedlemmer i Vimpelcom. Det ansvaret er også bundet av børsens regler for konfidensialitet. Den balansegangen må de håndtere.

Foruten tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har tidligere konserndirektør Kjell Morten Johnsen, tidligere sjef for Telenor i Russland Ole Bjørn Sjulstad, tidligere Asia-direktør Arve Johansen, tidligere konserndirektør Henrik Torgersen og Fridtjof Rusten representert Telenor i Vimpelcom-styret.

Rask utvikling

Vimpelcom er under politietterforskning i flere land for mulig korrupsjon i Usbekistan. Torsdag ble det kjent at tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder er pågrepet av Økokrim, som bistår internasjonale etterforskninger.

Telenors eksterne gjennomgang av årene 2005-2015 skal omfatte beslutningene de Telenor-nominerte styremedlemmene og andre ansatte i Telenor har vært involvert i, knyttet til Vimpelcoms investeringer i Usbekistan.

Brekke svarer slik på spørsmål om Økokrim vil bli holdt orientert om granskningen:

– Styret i Telenor har nedsatt undersøkelsen og vil bli fortløpende orientert om den. Det er ikke noen direkte linje mellom det Deloitte gjør og Økokrim. Men det er klart at hvis styret i Telenor ser forhold her som de trenger å informere om, vil de selvsagt gjøre det.

Politisk etterspill

Telenors Vimpelcom-engasjement fikk sist vinter et politisk etterspill i form av en høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Det blir nå en ny høring i saken.

– Det eneste som kan legge en slik sak død, er at du får alt på bordet. Det skal jeg bidra til, det er derfor det nå blir en undersøkelse, men det håper jeg også at kontrollkomiteen bidrar til, sier Brekke.

– Når det er sagt, håper jeg også at etterforskningen i Vimpelcom avsluttes, slik at vi kan få vite hva som er det endelige resultatet der, legger han til.

– Vi er absolutt interessert i å bidra med all mulig informasjon slik at saken blir avsluttet og vi kan legge den bak oss. Det er derfor vi har vedtatt at vi ønsker å selge oss ut av Vimpelcom, sier Brekke. (©NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks