Hovedinnhold

Baksaas om Telenor-avgangen: – Skulle gjerne fortsatt

DAVOS (VG) Tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas sier han gjerne skulle fortsatt som rådgiver i Telenor, men at hans avgang skjedde i full forståelse mellom ham og styret.

Denne saken handler om:

Baksaas gikk av som Telenor-leder i august i fjor, da Sigve Brekke overtok som

VimpelCom-saken

* En årelag hodepine for Telenor. Handler kort fortalt om korrupsjon - og hvem som har visst hvor mye.

* Telenor kjøpte seg inn i russiske Vimpelcom i 1998. Daværende Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas satt i Vimpelcoms styre fra 2010 til desember 2014.

* Høsten 2014 ble det kjent at Vimpelcom etterforskes internasjonalt for store pengeoverføringer til et postkasseselskap som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.

* Oktober 2015: Næringsminister Monica Mæland (H) avsetter Telenors styreleder Svein Aaser, etter å ha fått informasjon som hun mente hun burde fått tidligere.

* 2. november: Baksaas innrømmer å ha holdt tilbake informasjon om Vimpelcom i en tidligere høring på Stortinget.

* 4. november: Jo Lunder, tidligere konsernsjef i Vimpelcom (2011-2015), pågripes av Økokrim, siktet for korrupsjon knyttet til Vimpelcom. Han løslates fra varetekt få dager senere.

* 7. desember: Vimpelcom-høring blir utsatt et halvt år, fordi Økokrim frykter den kan skade etterforskningen.

* 17. februar 2016: Vimpelcom innrømmer lovbrudd i forbindelse med korrupsjonssaken.

Kilde: NTB

toppsjef. Baksaas gikk da over i en rådgiverstilling, men måtte forlate den før jul.

Da ble det kjent at flere sentrale ledere i Telenor høsten 2011 skal ha blitt varslet av en norsk varsler i Vimpelcom-systemet, om mulig mistanke om ulovligheter i Vimpelcom.

Les også: Disse Telenor-toppene visse om anklager allerede i 2011

Fire toppdirektører i Telenor ble samtidig permittert.

– Jeg deler Sigve Brekkes versjon om min avgang. Det skjedde i full forståelse med meg, sier Baksaas.

Les også: 10 spørsmål og svar om Vimpelcom-skandalen

– Forsto at det måtte skje

Brekke skrev i en e-post til Aftenposten 20. januar at «Jeg vil på det sterkeste avvise beskrivelsen av at jeg har dolket Fredrik Baksaas i ryggen. Beslutningen om å terminere konsulentavtalen med Jon Fredrik Baksaas ble tatt i fellesskap mellom Telenors styre og Baksaas.»

– Det var en gjensidig prosess mellom styret og meg, hvor jeg var enig i at det var riktig at konsulentavtalen ble avsluttet, sier Baksaas.

– Men du ville gjerne ha fortsatt?

– Ja, jeg skulle gjerne fortsatt, men jeg skjønte og forsto at dette måtte skje.

– VG har fanget opp at en del i Telenor mener det var unødvendig brutalt å fjerne deg og de fire direktørene?

– Jeg vil bare kommentere meg selv. Slik situasjonen var da, var det riktig at jeg gikk.

Trakk beklagelse

I et intervju i Dagens Næringsliv 2. november i fjor innrømmet Baksaas at han ikke hadde fortalt alt i den først høringen i Stortinget i januar i fjor.

– Jeg beklager, sa han.

Men 16. desember trakk han sin beklagelse i et innlegg i DN. Han skrev at han i 2014, som vitne i Vimpelcom-saken, «fikk tilgang til konfidensiell informasjon fra etterforskende myndigheter».

«I høringen i januar var det en selvfølge for meg at disse opplysningene skulle forbli konfidensielle. Jeg beklager at dette forhold ikke ble tydeliggjort tilbake i januar», skriver Baksaas.

Stortinget om Telenor-sjefens innrømmelser: «Løgn» og «dekkhistorie»

Vet ikke om han vil møte til høring

– Det ble et rollespill i den høringen med høy intensitet som jeg ikke var godt nok forberedt på. I en slik situasjon valgte jeg å være forsiktig av hensyn til etterforskningen. I den andre høringen var det bedre forståelse for de selskapsrettslige sidene.

– Du er nå ute av formelle Telenor-posisjoner og har ingen formell forpliktelse for å møte til neste høring. Vil du det?

– Det får tiden vise. Jeg er glad for at de valgte å utsette høringen før jul. Nye avklaringer vil kunne gi en bedre plattform for en høring.

På spørsmål om når han ble informert om det varsleren hadde sagt, svarer Baksaas at han ikke kan kommentere saken rundt Vimpelcom og etterforskningen av selskapet.

– Du kan ringe til 4,5 milliarder mennesker

Her nede i Davos er avgått Telenor-leder Jon Fredrik Baksaas fortsatt sjef: Han er styreleder i mobilselskapenes globale organisasjon, GSM Association.

– Den teknologiske utviklingen innen telecom foregår så raskt, at det tidvis er vanskelig å følge med. Men det må man. Her i Davos står de økonomiske og politiske utfordringene sentralt, men det er også veldig stor interesse for utvikling av ny teknologi, hvor vår bransje er blant de ledende. Mobilen blir stadig mer sentral i den globale kommunikasjonen: Nå kan du ringe 4,5 milliarder mennesker, hvis du har nummeret.

I Norge er det en selvfølge at vi også bruker mobilen som datamaskin, men det er ingen selvfølge i store deler av verden.

– Internett er det neste store skrittet; litt over 30 prosent av de 4,5 milliardene er i dag regelmessige brukere av internett på mobilen. Det vil øke kraftig fremover og kunne bidra til utvikling for å nå FNs bærekraftsmål for å redusere ledighet, som statsminister Solberg skal lede.

– Hvordan da?

– Bare tyve prosent har bankkonto

– Mobilen bidrar til samfunnsutvikling. Mange har ikke lege i landsbyen; på nettet kan de få hjelp. De kan få hjelp til utdanning, For ikke å snakke om noe så vanlig i vesten som en bankkonto. I Pakistan har bare tyve prosent bankkonto. Når du får tilgang til nettet, blir det mye lettere.

Baksaas går av som styreleder i GSM til høsten, etter snart to valgperioder; du må være leder i et telecom-selskap for å innta styrelederstolen.

– Nå som jeg har gått av i Telenor, er det formelt slik at jeg går ut av styret ved valget til høsten, sier han.

En ordentlig gjennomgang: Dette er VimpelCom-saken!

Les også: Visste om «klare bekymringer» uten å varsle

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks