Hovedinnhold

Vil skyte ulven i Østmarka

ULV: Et ulvepar er i ferd med å etablere seg i Østmarka, og meningene er delte. Her er en ulv som er fotografert i Namsskogan Familiepark. Foto: Øyvind Nordahl Næss/VG
ULV: Et ulvepar er i ferd med å etablere seg i Østmarka, og meningene er delte. Her er en ulv som er fotografert i Namsskogan Familiepark. Foto: Øyvind Nordahl Næss/VG
(VG Nett) Senterpartiet vil skyte den, Naturvernforbundet vil feire med kake og Foreningen ny rovdyrpolitikk mener det er jåleri. Ulveparet i Østmarka passerer ikke forbi i stillhet.

- Vi er for fri jakt på all ulv i Norge, sier leder i senterungdommen Sandra Borch.

Hun mener at ulven i Norge er av finsk-russisk opprinnelse og at den hverken er truet, eller at det er vår oppgave å ta vare på den. De vil ikke ha ynglinger av ulv i Norge.

FRI JAKT: Senterungdommens Sandra Borch mener at ulven hverken er hjemmehørende i Norge, eller at den er truet. Foto: Trond Solberg/VG
FRI JAKT: Senterungdommens Sandra Borch mener at ulven hverken er hjemmehørende i Norge, eller at den er truet. Foto: Trond Solberg/VG

At vi nå har fått etablert et ulvepar i Østmarka tror hun vil gjøre sitt til at folk kan få øynene opp for hva det vil si å leve med ulven tett på kroppen. Spesielt om de nå får unger inne i dette området.

- Vi bør ta ut rovdyr i tettbebyggelse som blir en trussel for unger, turfolk og hunder, sier Borch.

I naturvernforbundet er oppfatningen noe annerledes.

HVA SYNES DU ULVENE BØR HETE?Send inn ditt forslag her!

Feiring

- Vi burde ha spist bløtkake, for dette er en biologisk sensasjon, sier Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet til nyheten om et ynglende ulvepar i Østmarka.

HVA MENER DU? Diskuter i kommentatorfeltet under artikkelen.

Han forteller at det er et politisk mål i Norge å få tre ynglende ulvepar, og at ulveparet i Østmarka fort kan bli det tredje. At det er bynært og en del av ulvesonen mener han også er en stor fordel.

- Folk kan ta T-banen ti minutter og finne ulvespor, eller se den på tur over et islagt vann. I tillegg er Oslos befolkning svært positive til ulv, sier Håpnes.

Hevder revir

SENSASJON: Arnodd Håpnes mener Senterpartiet har et foreldet natursyn. Foto: Jo Straube/Naturvernforbundet
SENSASJON: Arnodd Håpnes mener Senterpartiet har et foreldet natursyn. Foto: Jo Straube/Naturvernforbundet

Men han sier også at hundeeiere bør ta forholdsregler, som å holde hunden i bånd, når de beveger seg inn i det som ulveparet etablerer som sitt revir.

- Inne på sitt revir vil ulveparet skremme bort, eller i ytterste fall drepe, bikkjer og andre ulver som forsøker å ta seg inn, sier han.

Et ulverevir vil være fra 500 til 1000 kvadratkilometer, der ulveparet har alt de trenger, fra hi til mattilgang i form av elg og rådyr.

På villspor

- Senterpartiet er på villspor og har ingen grønnfarge lenger. Det er helt feil biologisk å si at vi ikke skal ha ulv i Norge, bare for at den ikke er utrydningstruet andre steder, sier Håpnes.

Det at ulven skal være av finsk-russisk opprinnelse mener han er like relevant som å si at vi ikke skal ha elg i Norge da den og har slektninger i andre land.

- Norge er internasjonalt forpliktet til å ta vare på alle dyr som er naturlig tilhørende innenfor Norges grenser, sier Håpnes om senterungdommens utspill.

Symbolsak

I Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk tror de at nå som oslofolk våkner opp med et ynglende ulvepar tett innpå seg så vil virkeligheten også rykke litt nærmere.

- Ulv er jåleri, og en art på linje med alt annet, sier Åsmund Ystad leder for folkeaksjonen.

Han mener at ulven har blitt et symbol på høyverdig naturvern, men den dagen du ikke kan gå tur med hunden i utmarka blir det mer styr og kjedeligheter, enn moro.

Han tror det blir veldig flott voksenopplæring når den nå etablerer seg nært Oslo. Og Håpnes' håp om å se ulv over islagte vann i Østmarka har han ikke trua på.

- Folk lever hele liv i ulveområder uten å se ulv, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks